Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 09:19

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τίμησε τον Χρήστο Μαλαπάνη

Γράφτηκε από τον

 

Την ονομασία της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου σε “Αίθουσα Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη” και οδού της πόλης ανάλογης της προσφοράς και των αξιωμάτων του, αποφάσισε χθες το μεσημέρι σε έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, αποτίοντας τιμή στη μνήμη και την προσφορά του Χρ. Μαλαπάνη.

Παρουσία του πρώην υπουργού και δημάρχου Σταύρου Μπένου και των πρώην δημάρχων Παναγή Κουμάντου και Γιώργου Κουτσούλη αποφάσισε, ακόμα, την οργάνωση πολιτικού μνημοσύνου στο άμεσο μέλλον για την προσφορά του εκλιπόντος πρώην δημάρχου.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας σημείωσε πως ο Χρήστος Μαλαπάνης προσέφερε πολύτιμες και ευεργετικές υπηρεσίες στην πόλη και την πατρίδα για 20 χρόνια. Παρατήρησε ότι έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για την ανασυγκρότηση της πόλης μετά τους σεισμούς κι επεσήμανε τη συμβολή του στη ΔΕΥΑΚ, τις αναπλάσεις, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. “Ηταν σπουδαίος και ως άνθρωπος, αφιλοκερδής, ανιδιοτελής, του διαλόγου, δημοκρατικός στην πράξη”, τόνισε ο δήμαρχος και τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια και τις συμβουλές του.

Ο πρώην υπουργός και δήμαρχος Σταύρος Μπένος παρατήρησε ότι “ο Χρ. Μαλαπάνης θα είναι στις προσωπικές μου ισορροπίες, συναισθηματικές και πνευματικές”. Αποκάλυψε ότι “έφερε σχέδιο βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΚ το 1982”, που δικαιώθηκε λίγα χρόνια αργότερα. Εξήρε τη συμβολή του στην οικονομική στιβαρότητα και βιωσιμότητα του δήμου κι επεσήμανε πως “διέπρεψε την περίοδο του σεισμού”. Για την εκλογή του Χρ. Μαλαπάνη ως δημάρχου το 1994, σημείωσε ότι “επανήλθε ως εγγυητής των κοινών μας ονείρων. Αρπαξε τα όνειρα της πόλης και τους έδωσε σάρκα και οστά”. Αναφερόμενος στο έργο του, στάθηκε στην εφαρμογή του σχεδίου πόλης, την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου, το παραλιακό μέτωπο με αιχμή τη μαρίνα που αποφάσισε να την δώσει σε ιδιώτη, στο Φεστιβάλ Χορού και το Μέγαρο. Επεσήμανε πως ήταν “οικουμενικό, πρόσωπο του διαλόγου. Ταπεινός με αίσθημα απέραντης αγάπης για την πόλη. Το ήθος του, που τόσο λείπει από τη δημόσια ζωή, να κρατήσουμε ως προίκα”.

Ο πρώην δήμαρχος Παναγής Κουμάντος σημείωσε ότι “υπήρξε ακέραιος άνθρωπος, λαμπρός δήμαρχος” και στάθηκε στο ήθος του που ήταν ανυπέρβλητο και την αγάπη του για την πόλη. Παρατήρησε ότι η ανασυγκρότηση της πόλης συνδέεται με το κεφάλαιο της αγάπης και τη συναίνεση και ζήτησε να προστεθεί στο ψήφισμα (δεν υπήρχε στην αρχική εισήγηση του δημάρχου) η πρόβλεψη, ώστε ένας δρόμος στην πόλη να πάρει το όνομά του.

Ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης επεσήμανε ότι ο Χρ. Μαλαπάνης διακρινόταν για την ευφυΐα, την τεχνοκρατική αντίληψη, το ήθος και τη δημοκρατία και σημείωσε: “Ηταν γνήσιος δημοκράτης, είχε οράματα για την πόλη, έκανε έργα υποδομής. Εδωσε αγώνα για το Μέγαρο Χορού και έφαγε τη λάσπη. Δικαιώθηκε στο δικαστήριο, που αποφάνθηκε πανηγυρικά ότι δεν είχε δόλο”. Παρατήρησε πως “το Μέγαρο Χορού είναι σημείο αναφοράς της πόλης στο εξωτερικό” και τόνισε: “Ηταν ένα μεγάλο παιδί, δεν είχε μνησικακία, αλλά πλέρια αγάπη για όλο τον κόσμο και την πόλη. Και συμφωνώ με την πρόταση Κουμάντου για ονοματοδοσία οδού «Χρήστου Μαλαπάνη δημάρχου»”.

Στην πρόταση Κουμάντου ο δήμαρχος Π. Νίκας απάντησε ότι “συμφωνούμε με την πρόταση, αλλά δεν υπάρχουν δρόμοι αντάξιοι της προσφοράς του. Θα δοθεί όταν θα υπάρξει προϋπόθεση, με την επέκταση του σχεδίου”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε ότι “ο Χρ. Μαλαπάνης ξεχώριζε για πολλά, το υψηλό ήθος, τη δημοκρατικότητα, τη σαφήνεια λόγων και έργων. Προτεραιότητά του ήταν η δημοκρατία και η διαφάνεια στη λειτουργία του δήμου”.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος επεσήμανε ότι “ήταν συνεπής και σταθερός στις απόψεις του. Πολιτεύτηκε με ήθος και αξιοπρέπεια”.

Ο επικεφαλής της “Αλλαγής” Θόδωρος Μπρεδήμας παρατήρησε ότι “είδαμε τον ανιδιοτελή άνθρωπο, τον αγωνιστή, τον γνώστη πολλών θεμάτων. Υπήρξε πρότυπο για κάθε πολίτη της πόλης”.

Ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” Μιχάλης Αντωνόπουλος επεσήμανε ότι “μάθαμε πολλά από τον Χρήστο Μαλαπάνη. Μιλάνε τα έργα του και αυτά που προσέφερε. Το έργο του παρακαταθήκη για την πόλη και την οικογένειά του”.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Χρ. Μαλαπάνη.

Στο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας σημειώνει:

“Ομόφωνα ψηφίζει:

1) Θεωρεί την 20ετή προσφορά του πρ. δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη στην πόλη της Καλαμάτας και από τις διάφορες θέσεις που υπηρέτησε (δήμαρχος, πρόεδρος ΔΕΥΑΚ, δημοτικός σύμβουλος) ως απολύτως ευεργετική, ιδιαίτερα για την ανασυγκρότηση της πόλης μετά τους σεισμούς του 1986 και γενικότερα για την ανάπτυξή της.

2) Εκφράζει την ομόθυμη θλίψη των πολιτών της Καλαμάτας για την απώλεια του πρώην δημάρχου, που διακρίθηκε για τον ορθολογισμό, την τεχνοκρατική αντίληψη, το αίσθημα προσφοράς, την ανιδιοτέλεια, την ανθρωπιά και πάνω απ' όλα την αγάπη του προς την Καλαμάτα και τους κατοίκους της.

3) Αποτίνει τιμή στο πρόσωπο, τη μνήμη και την προσφορά του αειμνήστου πρώην δημάρχου με:

α) τη δωρεάν διάθεση τάφου στο διηνεκές κατά τον Κανονισμό του Κοιμητηρίου (άρθ. 12 παρ. Α’). β) Την ταφή του με δημοτική δαπάνη. γ) Τη διάθεση της Δημοτικής Φιλαρμονικής κατά την εκφορά της σορού του. δ) Την κατάθεση στεφάνων από το Δημοτικό Συμβούλιο και το δήμαρχο, καθώς και τη συμμετοχή του συνόλου των δημοτικών συμβούλων στην εξόδιο ακολουθία και την εκφορά της σορού του. ε) Την ανάρτηση μεσίστιων των σημαιών του δήμου επί τριήμερο. στ) Την ονομασία της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου σε «Αίθουσα Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη» και οδού ανάλογης της προσφοράς και των αξιωμάτων του και ζ) την οργάνωση πολιτικού μνημοσύνου στο άμεσο μέλλον για την προσφορά του εκλιπόντος πρώην δημάρχου”.

Γ.Σ.