Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 09:32

Καλαμάτα: Οι εργαζόμενοι στη Μαραθόλακκα μπλόκαραν την “Ηλέκτωρ” λόγω οφειλών του εργολάβου

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Οι εργαζόμενοι στη Μαραθόλακκα μπλόκαραν την “Ηλέκτωρ” λόγω οφειλών του εργολάβου

 

Καθυστερεί τουλάχιστον μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου η προγραμματισμένη για χθες εγκατάσταση στη Μαραθόλακκα της “Ηλέκτωρ”, η οποία έχει αναλάβει την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών του Δήμου Καλαμάτας, μετά από σχετικό διεθνή διαγωνισμό.

Η καθυστέρηση προέκυψε λόγω οφειλών του απελθόντα εργολάβου στους εργαζομένους του, οι οποίοι, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, “μπλόκαραν” τη διαδικασία μετακίνησης, από τον δήμο, των σκουπιδοδεμάτων σε διπλανό χώρο -προκειμένου ο χώρος της Μαραθόλακκας να τσιμεντοστρωθεί και παράλληλα να κατασκευαστεί σύστημα διαχείρισης για τα στραγγίσματα, προϋπόθεση απαραίτητη, σύμφωνα με τη σύμβαση δήμου και “Ηλέκτωρ”, για να εγκατασταθεί ο νέος διαχειριστής.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Γ. Μπακόπουλος

Την ίδια στιγμή, με αποκλεισμό της Μαραθόλακκας από το ΠΑΜΕ προειδοποίησε ο περιφερειακός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Γόντικας σε συνέντευξή του, χθες το μεσημέρι, στην Καλαμάτα, επισημαίνοντας αφ’ ενός την απαράδεκτη κατάσταση από πλευράς υγιεινής που επικρατεί στον συγκεκριμένο χώρο και αφ’ ετέρου την απαίτηση για άμεση εξόφληση των 24 εργαζομένων και τη διασφάλιση των θέσεών τους από την “Ηλέκτωρ”.
Ο Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για την καθαριότητα αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, μιλώντας στην “Ε”, έκανε λόγο για “μεταβατική περίοδο”, αποδεχόμενος ότι υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες της προηγούμενης εταιρείας προς τους εργαζόμενους στη Μαραθόλακκα, αλλά και προς τρίτους.
“Οντως ο προηγούμενος εργολάβος οφείλει στους εργαζόμενους, ωστόσο ενημερωθήκαμε πως σε 14 από αυτούς έχει καταβληθεί δώρο Χριστουγέννων. Παράλληλα, ο δήμος ζήτησε -και η “Ηλέκτωρ” αποδέχθηκε, σε πρώτη φάση- να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να απασχολούνται στη Μαραθόλακκα” δήλωσε ο αντιδήμαρχος, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα βρεθεί λύση ώστε να συνεχιστεί η απομάκρυνση των σκουπιδοδεμάτων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ δήμου και “Ηλέκτωρ”, ο πρώτος έχει αναλάβει την υποχρέωση απομάκρυνσης των σκουπιδοδεμάτων από τη Μαραθόλακκα, ώστε να τσιμεντοστρωθεί ο χώρος και να κατασκευαστεί σύστημα διαχείρισης των στραγγισμάτων.
“Εχει απομακρυνθεί μέχρι τώρα περίπου το 50% των δεμάτων, η διαδικασία είναι γρήγορη και εφόσον αρχίσει και πάλι, θα χρειαστούν περί τις 10 ημέρες για να ολοκληρωθεί” εκτίμησε ο Θ. Βασιλόπουλος, ο οποίος γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την “Ηλέκτωρ”.
Ο Ν. ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Ως “αθλιότητα” χαρακτήρισε, στο μεταξύ, την κατάσταση που επικρατεί στη Μαραθόλακκα, ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Γόντικας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι στην Καλαμάτα, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στον δήμαρχο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Παναγιώτη Νίκα, όσο και στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.
Ο Ν. Γόντικας, ο οποίος νωρίτερα είχε επισκεφθεί τη Μαραθόλακκα, συνοδευόμενος από τους δημοτικούς συμβούλους Καλαμάτας Δημήτρη Οικονομάκο και Τάσο Νιάρχο, προειδοποίησε ότι το ΠΑΜΕ θα αποκλείσει τον συγκεκριμένο χώρο, αν οι εργαζόμενοι σε αυτόν δεν εξοφληθούν για τα δεδουλευμένα τους, προσθέτοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως όλοι τους θα συνεχίσουν να εργάζονται στο νέο εργολάβο. Παράλληλα κάλεσε να γίνουν άμεσα έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στη Μαραθόλακκα.
Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, ο δήμος έχει -βάσει νόμου- τη δυνατότητα να πληρώσει άμεσα ο ίδιος τους εργαζόμενους και στη συνέχεια να παρακρατήσει τη σχετική δαπάνη από την αμοιβή του εργοδότη τους, αναδόχου του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Καταλήγοντας, ο Ν. Γόντικας επισήμανε την παντελή έλλειψη στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, καθώς δεν υπάρχουν τουαλέτες και αποδυτήρια, ενώ για την κατάσταση στον σκουπιδότοπο εξέφρασε αγανάκτηση, καθώς -όπως είπε- διαπίστωσε ότι υπάρχουν “χιλιάδες τόνοι χύμα σκουπίδια”, αλλά και πολλά δέματα σκισμένα, με συνέπεια να τρέχουν στραγγίδια “που καταλήγουν στο Νέδοντα και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα”. Παράλληλα μίλησε για προχειρότητα ως προς το πρόσφατο έργο αποκατάστασης που χρηματοδότησε η Περιφέρεια, λέγοντας ότι οι πρόσφατες βροχές αποκάλυψαν τη μεμβράνη με την οποία σκεπάστηκαν τα σκουπίδια και υποστηρίζοντας ότι οι προδιαγραφές προέβλεπαν “άργιλο και φυτικό χώμα, όχι τη μεταφορά των μπάζων από τον περιφερειακό για να σκεπάσουμε τα σκουπίδια”.


NEWSLETTER