Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012 21:37

Ανάγκη για έργο προστασίας της παραλιακής ζώνης Μεθώνης

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ανάγκη για έργο προστασίας της παραλιακής ζώνης Μεθώνης

Η προστασία της παραλιακής ζώνης της Μεθώνης από τη διάβρωση πρέπει να γίνει από τη μελέτη που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, σημειώνουν στην "Ε" οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής. Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο αντιδήμαρχος και πρώην αντιδήμαρχος Μεθώνης Τάκης Καρβέλας και ο πρώην δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής επισημαίνουν ότι το έργο είναι αναγκαίο για να προστατευτούν ο παραλιακός δρόμος και οι ιδιοκτησίες.
Ειδικότερα, ο Δημ. Καφαντάρης σημείωσε: «Πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η μελέτη και με βάση αυτή να γίνει το έργο για την οριστική επίλυση του προβλήματος της διάβρωσης της παραλιακής ζώνης της Μεθώνης. Τέλος τα παιχνίδια στην πλάτη των πολιτών, τέλος τα ημίμετρα».
Ο Τ.  Καρβέλας ξεκαθάρισε πως «οι λύσεις είναι συγκεκριμένες: α) Πρέπει να γίνει άμεση αποκατάσταση, για να υπάρξει πρόσβαση στο δρόμο. β) Πρέπει να υπάρξει εφαρμογή της μελέτης για την οριστική αντιμετώπιση, που είναι σε προχωρημένο στάδιο». Παρατήρησε ότι «θα ξαναδημιουργηθεί η παραλία, όπως προβλέπει η μελέτη. Είναι μια αντίστοιχη μελέτη σαν του Κορδία σε μεγαλύτερη κλίμακα». Ζήτησε μάλιστα συνεργασία με την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία: «Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων πρέπει να συνεργαστεί για να μην υπάρχουν καταστροφές στον υποθαλάσσιο οικισμό της Μεθώνης. Πρέπει να συνυπάρξουν τα πράγματα». Εξήγησε πως «είναι αναγκαίος αυτός ο δρόμος για να προστατευτούν και οι ιδιοκτησίες που υπάρχουν εδώ και 100 χρόνια. Εκεί διέρχεται και ο παραλιακός αγωγός αποχέτευσης».
Ο Ηρ. Μιχελής ανέφερε ότι «αν δε φτιαχτεί οριστικά και σύμφωνα με την ακτομηχανική μελέτη, θα έχουμε συνέχεια προβλήματα». Και συνέχισε: «Η μελέτη πέρα από την οριστική θωράκιση και προστασία της περιοχής προβλέπει και την προσωρινή αντιμετώπιση μέχρι να γίνει το έργο. Γιατί αμφιβάλλουμε αν και πότε θα γίνει το οριστικό έργο. Πρέπει να προστατευτούν ο δρόμος και οι ιδιοκτησίες. Πρέπει να υπάρχει κατανόηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αρχαιολογίας και την Κτηματική, που γνωρίζουν το πρόβλημα». Με βάση την εμπειρία του ως δημάρχου σχολίασε ότι «για να πάρεις τις εγκρίσεις χρειάζονται 14-15 υπογραφές. Θέλει 2-3 χρόνια για τις εγκρίσεις. Υπάρχει όμως έκτακτη ανάγκη και κάτι πρέπει να γίνει».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ


Η μελέτη της λιμενολόγου Μαριλένας Φράγκου που συντάσσεται με προγραμματική σύμβαση μεταξύ πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης - Αναπτυξιακής - Δήμου Μεθώνης, προβλέπει κυματοθραύστες από φυσικούς ογκόλιθους σε σειρά, σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτογραμμή. Θα αναπτυχθούν σε μήκος 1 χιλιομέτρου από τη Μεθώνη προς τη Φοινικούντα. Θα είναι παράλληλοι προς την ακτογραμμή, όπως στον Κορδία. Θα έχουν μήκος 100 μέτρα ο καθένας και μεταξύ τους θα υπάρχει ένα κενό 60 μέτρων.
Αναμένεται η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από την ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μετά την έγκρισή της θα ανατεθεί η οριστική μελέτη. Υπάρχει εγκεκριμένη ακτομηχανική μελέτη. Οπως σημείωσε αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας, «όταν ο κυματισμός είναι πάνω από το μέγιστο προκαλεί προβλήματα στην περιοχή. Και αυτά παρατηρούνται σχεδόν κάθε χρόνο».

Σχόλια  

0 # Γ.Σμυρλής Μεθώνη 11-01-2012 15:12
...αποκατάσταση των ζημιών ναι...ηπιες παρεμβάσεις ναι...οχι στίς υπερβολές με τα μπετά μέσα στην Θάλασσα..απο τις συμβάσεις των πρώην..με την πρωην..αναπτυξι ακή..που θέλουν να αλλάξουν το τοπίο ...με σύμβουλο Λιμενολόγο..ενώ στην Πύλο ..θέλουν να επαναφέρουν την Παραλία..και πολύ καλά θα κάνουν..οχι ομως Κ. Δημαρχε να καταστρέψούμε την Μεθώνη..και να υποστιρίζεται τετοια Φαραονικά εργα εκτος τόπου και χρόνου...οριστι κή λύση στο πρόβλημα της κακοκαιρίας ειναι να μην τα βάζουμε με τον Θεό την Ιστορία και το Φυσικό περιβαλλον ...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # ΓΑΖΗΣ 12-01-2012 13:52
ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ ΠΑΛΙ ΛΕΦΤΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ , ΑΦΗΣΤΕ ΗΣΥΧΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΜΕΘΩΝΗ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣ 1500 ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΤΕ .
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER