Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018 10:46

Νίκας: «Δεν θα είναι η τελευταία ορκωμοσία στο στρατόπεδο»

Γράφτηκε από την
Νίκας: «Δεν θα είναι η τελευταία ορκωμοσία στο στρατόπεδο»

 

Δεν θα είναι η τελευταία ορκωμοσία στο στρατόπεδο “Παπαφλέσσα”: Αυτό είπε με στεντόρεια φωνή ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μετά την ορκωμοσία 422 οπλιτών στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού “Γιαννιτσά”, το πρωί της Παρασκευής.

Πάντως το από πού πηγάζει αυτή η βεβαιότητα ο δήμαρχος δεν το είπε ξεκάθαρα· αργότερα η δημοτική αρχή ανάρτησε στον ιστότοπο του δήμου ότι ο Π. Νίκας ειδοποιήθηκε το μεσημέρι για συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, την προσεχή Πέμπτη και ώρα 11 το πρωί, σχετικά με τη λειτουργία του στρατοπέδου.

Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος στις δηλώσεις του μετά την ορκωμοσία άφησε σαφείς αιχμές για την... εκκωφαντική σιωπή υπουργών και βουλευτών του νομού σε ό,τι αφορά το θέμα. Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε και χθες παρέστησαν οι βουλευτές.

Τη θέση της υπέρ της διατήρησης του στρατοπέδου στην Καλαμάτα επανέλαβε και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη  τονίζοντας ότι “εμμένουμε στην άποψη και την οπτική που βλέπουμε το θέμα (σ.σ. στην παραμονή λειτουργίας του στρατοπέδου στην Καλαμάτα)”. Και πρόσθεσε πως “το μόνο που εύχομαι πραγματικά είναι όλοι να σκέφτονται, να τοποθετούνται και να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε διαβούλευση και λήψη αποφάσεων με βάση την ιστορική αξία, την πραγματική αξία για την κοινωνία, για την οικονομία, αλλά και με τα θέματα ασφάλειας που σηματοδοτεί η παρουσία του στρατοπέδου στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία”.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας είπε πως “θεωρεί αδιανόητο να κλείσει το στρατόπεδο, για την πόλη, για την ιστορία της, για τις προοπτικές της”. Υπενθύμισε ότι “ο Δήμος Καλαμάτας έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν τα τελευταία χρόνια, οι δημότες Καλαμάτας έχουν ξοδέψει για να βρίσκεται το στρατόπεδο σε αυτή την κατάσταση, αλλά και να είναι σε ετοιμότητα το διάστημα που είχε κλείσει. Εχω προτείνει ακόμα στον υπουργό Εθνικής Αμύνης να συμμετάσχει ο Δήμος Καλαμάτας στα έξοδα για τη λειτουργία του στρατοπέδου”.

Ο Παν. Νίκας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και στην απάντηση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στον βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη, που όπως είπε “γεννά ελπίδες διατήρησης του στρατοπέδου”, καθώς ο υπουργός “είπε ότι δεν έχει ληφθεί η οριστική απόφαση για το κλείσιμο των στρατοπέδων”. Κι αφού επανέλαβε πως “είμαι βέβαιος ότι αυτή δεν είναι η τελευταία ορκωμοσία”, συμπλήρωσε την αναγκαιότητα να φωνάξει για τη διατήρησή του ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Και αφήνοντας σαφείς αιχμές προς πολιτικά πρόσωπα, πρόσθεσε: “Αλλά ας φωνάξουν πολλοί και όχι μόνο σε επίπεδο αυτοδιοικητικό, για το στρατόπεδό μας. Η πόλη και η περιοχή μας έχει εκπροσώπους, και θέλει στήριξη το στρατόπεδό μας”.

Δήλωση εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έκανε και ο Παύλος Γκραίκης, ο οποίος ανέφερε ότι τόσο ο υποστράτηγος Γ. Μπουζάκης όσο και ο συνταγματάρχης Αν. Κολέζας τον διαβεβαίωσαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι “η ηγεσία, στρατιωτική και πολιτική, βλέπει το επόμενο βήμα μετά την εφαρμογή του νέου σχεδιασμού, και το βλέπει υπό την έννοια ότι θα δώσει λύση στο συγκεκριμένο στρατόπεδο επειδή είναι με θαυμάσιες, νεότατες εγκαταστάσεις και σε πολύ καλή κατάσταση”. Είπε ακόμη ότι ως θεσμός και επιχειρηματική κοινότητα δεν προτίθενται να πάνε κόντρα στον νέο σχεδιασμό του υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κι ο ρόλος ο δικός τους θα αναδειχθεί μετέπειτα, αφού το υπουργείο ολοκληρώσει το σχεδιασμό του για το στρατόπεδο.

 

Η... ΠΡΩΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Χθες το πρωί ορκίστηκαν στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού "Γιαννιτσά" στην Καλαμάτα 422 νεοσύλλεκτοι της 2018 Α' ΕΣΣΟ. Η τελετή ορκωμοσίας έγινε στο στρατόπεδο "Παπαφλέσσα", παρουσία συγγενών και φίλων τους.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού εκπροσώπησε ο διοικητής Κέντρων (ΔΙΚΕ) Πελοποννήσου υποστράτηγος Γιώργος Μπουζάκης και την ημερήσια διαταγή διάβασε ο διοικητής του 9ου Συντάγματος Πεζικού, συνταγματάρχης Αναστάσης Κολέζας.

Η ορκωμοσία ξεκίνησε με την καθιερωμένη δοξολογία και έκλεισε με την παρέλαση των νεοσύλλεκτων οπλιτών. Κατά τη διάρκεια της τελετής διμοιρία νεοσυλλέκτων έκανε ασκήσεις επίδειξης με όπλα, εισπράττοντας το χειροκρότημα του κόσμου που παρακολούθησε την ορκωμοσία. Οπως πάντα, στην τελετή συμμετείχε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, ενώ παρέστησαν η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, εκπρόσωποι των τοπικών στρατιωτικών αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας.

Ν.Κ.


NEWSLETTER