Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 09:12

Τραγική παραμένει η κατάσταση στη Μαραθόλακκα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

 

Τραγική είναι η κατάσταση στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου, χειρότερη από κάθε άλλη φορά, καθώς η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας έχει σταματήσει και πλέον δε γίνεται καμία διαχείριση.

Η κατάσταση «φωνάζει» ότι πρέπει άμεσα να δοθεί λύση, γιατί τα σκουπίδια που έχουν πνίξει τη Μαραθόλακκα, θα πνίξουν τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και τα χωριά του δήμου.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Πρέπει τώρα να ξεπεραστούν τα ζητήματα των αντιδράσεων από τους απλήρωτους  εργαζόμενους του προηγούμενου αναδόχου και να ξεκινήσει η διαχείριση από το νέο ανάδοχο, την εταιρεία «Ηλέκτωρ», αφού ο δήμος κάνει τις βελτιωτικές προεργασίες που απαιτούνται. Ηδη όλα αυτά έχουν καθυστερήσει και κάθε νέα καθυστέρηση θα είναι εγκληματική.

Ο χώρος στη Μαραθόλακκα που είχε αδειάσει με τη μεταφορά πολλών δεμάτων με υπόλειμμα (που στην πραγματικότητα είναι σκουπίδια) σε γειτονικό οικόπεδο που έχει μισθώσει ο δήμος, έχει γεμίσει με τόνους χύμα σκουπιδιών, ενώ οι λάσπες, τα νερά και τα ζουμιά από τα σκουπίδια καθιστούν το χώρο αδιάβατο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η αποκατάσταση της χωματερής από την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει υποστεί ζημιές από τις βροχές και είναι φανερό πως έγινε κακότεχνα και προβληματικά. Στα δέματα που μεταφέρθηκαν (τα περισσότερα έχουν σκιστεί), το προστατευτικό γεωύφασμα έχει τοποθετηθεί πρόχειρα και δε φαίνεται να ανταποκρίνεται στη συλλογή των στραγγιδίων. Στην απέναντι πλευρά του λόφου που έχουν τοποθετηθεί αρκετά δέματα, δεν υπάρχει αντιπυρική ζώνη και τα δέματα είναι αγκαλιά με τη δασική έκταση.

Αυτή την τραγική εικόνα καταγράψαμε χθες σε αυτοψία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλη Μάκαρη, παρουσία συμβούλων και μελών της παράταξής του.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μάκαρης έκανε λόγο για την ασφάλεια και υγιεινή εργαζομένων, για αέρια (μεθάνιο) επικίνδυνα για την υγεία και για το γεγονός ότι στο χώρο δεν υπάρχουν ούτε τουαλέτες.

Για την αποκατάσταση της παλιάς χωματερής που έχει γίνει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρατήρησε πως “έχει διαβρώσεις και είναι μεγαλύτερες τώρα. Δεν έγινε σωστή αποκατάσταση, δεν τοποθετήθηκαν τα σωστά υλικά”.

Για τα δέματα που μεταφέρθηκαν σε γειτονικό χώρο, επεσήμανε ότι “ο χώρος δεν πληρεί τις προϋποθέσεις. Το γεωύφασμα δεν έχει τοποθετηθεί παντού. Τα δέματα με το υπόλειμμα είναι διαρρηγμένα. Ούτε το 40% δεν έχει μεταφερθεί”.

Ανέφερε, ακόμα, ότι “τα οργανικά είναι σε άθλια κατάσταση. Μαύρα υγρά πάνε προς το ποτάμι” και σημείωσε πως “ο χώρος εφάπτεται με δασική έκταση, υπάρχει κίνδυνος το καλοκαίρι”.

Τόνισε ότι “δε γίνεται καμία διαχείριση απορριμμάτων”, είπε πως “έχει υποστεί σημαντικές βλάβες ο δεματοποιητής, έχει σαπισμένα καλώδια. Πρέπει να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις για να λειτουργήσει”.

Ο κ. Μάκαρης επέκρινε τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο, γιατί, όπως ανέφερε, “δε γίνεται διαλογή στην πηγή. Αν γινόταν θα γλύτωνε 1 εκ. ευρώ το χρόνο ο δήμος”.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι “είναι περιβαλλοντικό έγκλημα, διαχρονικό. Είναι 600 μέτρα από το Νέδοντα με πετρώματα που απορροφούν τα στραγγίδια. Είναι 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της Καλαμάτας, σε ευθεία γραμμή”, Και παρατήρησε πως “όποιος λέει ότι δεν τον απασχολεί η Μαραθόλακκα, ας έρθει εδώ να δει”.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=p3pE0lNpGTY}