Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 10:11

4,2 εκ. ευρώ για αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος

Γράφτηκε από την

 

Τρεις ΟΤΑ της Μεσσηνίας, η ΔΕΥΑ Καλαμάτας και οι Δήμοι Πύλου - Νέστορος και Μεσσήνης αξιολογήθηκαν θετικά από τα υπουργεία Υποδομών και Οικονομίας και Ανάπτυξης κι εντάχθηκαν στη δράση “Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης και περιορισμός διαρροών”.

Επιλέχθηκαν, όπως ανακοινώθηκε, για όλη τη χώρα, οι 71 προτάσεις με την υψηλότερη βαθμολογία και συνολικό προϋπολογισμό (επιλέξιμη δημόσια δαπάνη) 88,6 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν:

α) Στην 9η θέση αξιολόγησης (με 8,20) η ΔΕΥΑ Καλαμάτας για προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (τηλεέλεγχος - τηλεχειρισμός) σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού της ΔΕΥΑΚ, επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 1.498.500 ευρώ.

β) Στην 47η θέση (με 6,67) ο Δήμος Πύλου - Νέστορος για τηλεμετρία, έλεγχο διαρροών και ποιότητας δικτύων ύδρευσης Δημοτικής Ενότητας Πύλου, επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 1.483.111 ευρώ.

γ) Στην 53η θέση (με 6,58) ο Δήμος Μεσσήνης για τηλεμετρία, αυτοματισμό, εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχο διαρροών των δικτύων ύδρευσης του δήμου, επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 1.469.260 ευρώ.

Στην ανακοίνωση των υπουργείων αναφέρεται ότι «στρατηγικός στόχος του προγράμματος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) του ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι η διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας και της επάρκειας των αποθεμάτων με ταυτόχρονη μείωση των διαρροών. Πρόσφατα, ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ενέκρινε την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος κατά 58 εκ. ευρώ. Με την αύξηση αυτή, η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος ανήλθε στα 88.6 εκ. ευρώ και ικανοποιεί το σύνολο των ώριμων προτάσεων, οι οποίες κατατέθηκαν από Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης και ΟΤΑ Α΄ βαθμού».