Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018 08:59

Μήνυση Νίκα για παρεμπόδιση πρόσβασης της “Ηλέκτωρ” στη Μαραθόλακκα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Μήνυση Νίκα για παρεμπόδιση πρόσβασης της “Ηλέκτωρ” στη Μαραθόλακκα (βίντεο)

 

Μήνυση κατά δύο συγκεκριμένων ατόμων και κατά παντός άλλου υπευθύνου, για παρεμπόδιση της προσέγγισης στο χώρο και της ανάληψης της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα Ταϋγέτου, από τον νέο ανάδοχο, την εταιρεία “Ηλέκτωρ", υπέβαλε χθες στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.

Μάλιστα, σε χθεσινή συνάντησή του με εργαζόμενους στη διαχείριση στη Μαραθόλακκα, ο δήμαρχος σημείωσε πως «δεν υποχωρούμε σε εκβιασμούς. Τέρμα σε εκβιασμούς και σε αφεντικά».

Η ενέργεια αυτή ήρθε μετά την κήρυξη του Δήμου Καλαμάτας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το αδιέξοδο της διαχείρισης στη Μαραθόλακκα, με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, ύστερα από έγγραφα αιτήματα της δημοτικής αρχής.

Σε δηλώσεις του μετά την υποβολή της μήνυσης, ο κ. Νίκας είπε ότι «τα πράγματα οδηγούνταν σε αδιέξοδο. Δεν έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο, θα φτάσουμε όμως αν δεν κάνουμε κάτι». Παραδέχτηκε πως «είναι περιβαλλοντικό σοβαρό πρόβλημα να μην διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια» και παρατήρησε ότι «δεν θέλουμε να τα πετάμε σε χωματερές, θέλουμε διαχείριση».

Ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε στη συνέχεια ότι «υπάρχει εταιρεία-ανάδοχος, που για συγκεκριμένους λόγους δεν μπορεί να ξεκινήσει τη διαχείριση», και αιτιολογώντας την υποβολή της μήνυσης σημείωσε: «Αν δεν κάνει ενέργειες ο Δήμος Καλαμάτας, είναι παράβαση καθήκοντος. Παρεμποδίζεται η εταιρεία “Ηλέκτωρ” να ξεκινήσει τη διαχείριση. Τα δικαστήρια θα βρουν τους υπεύθυνους».

Αργότερα, σε συνάντηση με εργαζόμενους στη διαχείριση στη Μαραθόλακκα, που εργάζονταν με τον προηγούμενο ανάδοχο και αναμένεται να συνεχίσουν και με τον νέο, παρουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου ο κ. Νίκας ενημέρωσε για τη διαδικασία ανάληψης της διαχείρισης από την “Ηλέκτωρ”. Για τη μήνυση είπε ότι «κάναμε το καθήκον μας ως δήμος. Υπάρχει μια παρεμπόδιση. Θέλουμε διαχείριση χωρίς εκβιασμούς, χωρίς κάποιοι να κάνουν τα αφεντικά. Είναι δημοτικός χώρος». Είπε ακόμη ότι «όποιος παρεμποδίζει έχει κυρώσεις. Θα το κρίνουν τα δικαστήρια. Υπέβαλα μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Δεν υποχωρούμε σε εκβιασμούς. Τέρμα σε εκβιασμούς και σε αφεντικά».

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους δήλωσε ότι «θέλουμε αύριο το πρωί να δουλέψετε. Να δουλέψετε υπερωρίες, να βγάλετε τα ανακυκλώσιμα και τα οργανικά». Αναγνώρισε πως «τώρα έχουμε περιβαλλοντικό πρόβλημα που δεν τα διαχειριζόμαστε» και ενημέρωσε ότι «ο δήμος θα πληρώσει 58 ευρώ τον τόνο».

Απαντώντας σε ερωτήματα των εργαζομένων, που ζητούσαν να ξεκινήσουν να εργάζονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, είπε πως «είναι θέμα ημερών ή και ωρών». Και τους παρακάλεσε, «αν σας ζητηθούν υπερωρίες, να τις κάνετε». Τους ενημέρωσε ότι «θα είστε 25, θα δουλεύουν δύο γραμμές παραγωγής» και σημείωσε: «Δεν μπορεί κανείς να παρεμποδίζει, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα πέσει τσιμέντο στο χώρο, θα υπάρχουν τουαλέτες. Ο χώρος είναι δημοτικός. Δεν ανήκει σε καμία κυρία ή κύριο».

Στην παρέμβαση εργαζόμενης για οφειλές από τον προηγούμενο ανάδοχο, ότι «μας χρωστάει το Δεκέμβριο», ο δήμαρχος υπενθύμισε τη δέσμευση του αναδόχου να τους εξοφλήσει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου - διαφορετικά είπε ότι θα πληρωθούν είτε από τις παρακρατήσεις του δήμο, είτε από την “Ηλέκτωρ”, που θα έχει μια μορφή συναλλαγής με τον προηγούμενο ανάδοχο καθώς θα χρησιμοποιήσει μηχανήματά του.

Γ.Σ.


NEWSLETTER