Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 17:13

Ο Μπεχράκης για τα πολεοδομικά του Δήμου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Πρωινό καφέ ήπιε μαζί με τους εργαζόμενους στις τεχνικές υπηρεσίες του ΟΤΕ στις 7:30 π.μ. το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» . Ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού Σταμάτης Μπεχράκης αντάλλαξε σκέψεις για τις εκλογές στις 7 Νοεμβρίου και την ανάγκη να ψηφιστεί η αυτοδιοικητική φωνή του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» με τους εργαζόμενους .
Κατόπιν στις 11:00 το πρωί μέλη του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι μαζί με τον υποψ. δήμαρχο Σταμάτη Μπεχράκη πραγματοποίησαν περιοδεία στο κτίριο της Νομαρχίας.
Μετά από την συνάντηση με την Διευθύντρια της Πολεοδομίας Καλαμάτας και την συζήτηση που είχε σχετικά με τον Οργανισμό της Περιφέρειας και την μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις σημερινές Νομαρχίες στους Δήμους ιδιαίτερα σε ότι αφορά σε θέματα χωροταξίας και Πολεοδομίας εντοπίστηκαν τα παρακάτω ζητήματα:
α ) Η αναφορά στις αρμοδιότητες αυτές είναι γενικόλογη χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν η σύνταξη ,μελέτη και έγκριση διαφόρων διοικητικών πράξεων όπως Πράξεις που εγκρίνονται με απόφαση Νομάρχη, Πράξεις Εφαρμογής , Πράξεις Αναλογισμού, αναγνώριση Τυφλών οικοπέδων, αναγνώριση Δρόμων, νομιμοποιήσεις κτισμάτων με τον Ν1337/83 και Ν1512/85,τροποποιήσεις Σχεδίου Πόλεως τοπικής σημασίας κ.λ.π μεταφέρεται στις Πολεοδομίες των Δήμων ή παραμένουν στην Περιφέρεια, στην έδρα ή στα τμήματα Χωρικού Σχεδιασμού.
β )Με δεδομένη την δαιδαλώδη και αντιφατική Πολεοδομική Νομοθεσία ,οι νεοσύστατες πολεοδομικές υπηρεσίες των Δήμων θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εφαρμογής αφού δεν προβλέπεται από το Οργανόγραμμα της Περιφέρειας κάποια εποπτεύουσα υπηρεσία που να καθοδηγεί και να κατευθύνει την λειτουργία των νέων υπηρεσιών των Δήμων.
Επειδή όμως το αντικείμενο των Πολεοδομιών όπως σε όλους τους Δήμους έτσι και στον δικό μας έχει να κάνει με την καθημερινότητα των πολιτών που συναλλάσσονται με εκατοντάδες διοικητικές πράξεις οι οποίες έχουν άμεση επίπτωση στην οικοδομική και γενικότερη ανάπτυξη του τόπου πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε να μην προστεθούν και άλλα προσκόμματα στα ήδη υπάρχοντα κατά την λειτουργία τους.
Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην καθυστέρηση της έγκρισης των Πολεοδομικών μελετών της Μαντίνειας και την εκπόνηση των πράξεων εφαρμογής στην περιοχή της Βέργας και του Ασπροχώματος που το «Δίκτυο» έχει καταθέσει πρόταση άμεσης διεξόδου για να προχωρήσει το σχέδιο του Ασπροχώματος.
Ο μεγάλος αριθμός άδειων χώρων στο κτήριο της Νομαρχίας, που συνάντησαν στη διάρκεια της χθεσινής περιοδείας τους ,τα μέλη του Δικτύου αποτελεί θέμα που τους προβληματίζει και δημιουργεί ερωτηματικά, γιατί δεν υπάρχει ενιαία μελέτη εκμετάλλευσης τέτοιων χώρων ,στα πλαίσια εξοικονόμησης πόρων που επιβαρύνουν τελικά τον δοκιμαζόμενο οικονομικά πολίτη. Το Δίκτυο αμέσως μετά τις εκλογές θα συζητήσει την κατανομή των λειτουργικών χώρων των δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών και ενοικιαζόμενων κτηρίων, στις πρώτες συνεδριάσεις του.


Από το Γραφείο Τύπου του συνδυασμού