Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012 00:00

Ενόχληση Καφαντάρη για την εξέλιξη με το λιγνίτη

Γράφτηκε από την
Ενόχληση Καφαντάρη για την εξέλιξη με το λιγνίτη

Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος αντιδρά στη σχεδιαζόμενη εξόρυξη λιγνίτη στη Φαλάνθη και το Χωματερό. Ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης ξεκαθαρίζει με δήλωσή του στην «"Ε" της Δευτέρας» ότι δημοτική αρχή και δημότες είναι κάθετα αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη και σημειώνει πως θα κατατεθεί ένσταση κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επισημαίνει ότι έχει ήδη ενημερώσει την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, γνωστοποιεί ότι το θέμα θα συζητηθεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο και επικρίνει το γεγονός ότι ο δήμος δεν είχε καμία ενημέρωση για τη σχεδιαζόμενη «επένδυση».
Ειδικότερα ο Δημ. Καφαντάρης αναφέρει:
«Μόλις πριν από λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει σε εξέλιξη η έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εξόρυξη λιγνίτη από τη Φαλάνθη και το Χωματερό και τη μεταφορά του στη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Είναι γνωστό ότι το θέμα αυτό είχε ξανααπασχολήσει πριν από 6 χρόνια περίπου, και τότε η αυτοδιοίκηση σύσσωμη, Νομαρχιακή και Τοπική, κατάφεραν και απέτρεψαν αυτή την εξέλιξη. Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος δεν έχει ενημερωθεί επίσημα γι' αυτό το μεγάλο κατ' αυτούς επενδυτικό σχέδιο, κι αυτό μας βάζει σε υποψίες. Γιατί δεν μπορούν να σχεδιάζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Εχουμε συμφωνήσει δημοτική αρχή και δημότες την πορεία που θέλουμε να έχει ο δήμος μας, που δεν είναι άλλη από την τουριστική και την αγροτική ανάπτυξη, αλλά με δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον και τους ανθρώπους.
Εχω ζητήσει να παραλάβω τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, για να μελετήσουμε προσεκτικά το φάκελο και τεκμηριωμένα να καταθέσουμε ένταση επί της μελέτης. Εχω ήδη μιλήσει με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου για το συγκεκριμένο θέμα που απασχολεί όλους μας, ώστε η όποια εξέλιξη να μην είναι άλλη από αυτή που οι δημότες και το Δημοτικό Συμβούλιο επιθυμούν. Και ζήτησα τη συμπαράστασή τους, ώστε όταν η μελέτη θα φθάσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση, να έχουμε κοινή άποψη για τη συγκεκριμένη πρόταση.
Με ξενίζει το γεγονός ότι μόλις παραμονές Πρωτοχρονιάς αναρτήθηκε στον μεσσηνιακό Τύπο και με παραπλανητικό τίτλο. Με νηφαλιότητα και σοβαρότητα θα ενεργήσουμε υπέρ των συμφερόντων του δήμου μας και των πολιτών. Κάθε άλλη πρακτική μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Το θέμα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας (σήμερα), αφού θα έχουμε ενημερωθεί, για να καταθέσουμε σχετική ένσταση. Και θα υπάρχει και συνέχεια αν χρειαστεί, για την αποτροπή μιας τέτοιας δυσάρεστης εξέλιξης».


NEWSLETTER