Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 16:18

Ζώνη τουρισμού και αναψυχής επιπλέον 200 στρ. στον Μπουρνιά

Γράφτηκε από τον

Τον επαναπροσδιορισμό των 200 στρεμμάτων στον Μπουρνιά -δυτικά των εγκαταστάσεων εταιρείας πετρελαιοειδών- ως ζώνης τουρισμού και αναψυχής στο ΓΠΣ του Δήμου Καλαμάτας, συζητεί η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στη σημερινή της συνεδρίαση, στις 12 το μεσημέρι.

Η εν λόγω περιοχή προσδιοριζόταν αρχικά στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος για το νέο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ωστόσο μετά από προσφυγή ιδιοκτητών, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το 2016 τη συγκεκριμένη χωροθέτηση και ως εκ τούτου απαιτείται η εκ νέου ρύθμιση των χρήσεων γης στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι με την προτεινόμενη τροποποίηση, η επίμαχη αυτή έκταση ενοποιείται με το χώρο δυτικά της -και μέχρι την Μπούκα-, ο οποίος εξ αρχής έχει χαρακτηριστεί στο ΓΠΣ του Δήμου Καλαμάτας ως ζώνη τουρισμού και αναψυχής.

Οπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στη σχετική εισήγηση, “η θέσπιση χρήσης τουρισμού-αναψυχής εκτιμάται ως η πλέον ενδεδειγμένη για τον χαρακτήρα της περιοχής”, καθώς “η περιοχή της Δυτικής Παραλίας, μέχρι την Μπούκα, αποτελεί ένα παράκτιο μέτωπο που εξασφαλίζει τις καλύτερες προϋποθέσεις για την περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση, με αντίστοιχες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Επισημαίνεται ότι ο ίδιος χαρακτήρας τουριστικής ανάπτυξης και αναψυχής έχει θεσπισθεί για ολόκληρη την παράκτια ζώνη από το ΓΠΣ Δήμου Μεσσήνης, καθώς και του ΣΧΟΑΠ Αίπειας - Πεταλιδίου, όπου εμφανίζεται αντίστοιχη δυναμική. Ηδη στην περιοχή του Κορδία υλοποιούνται τουριστικές μονάδες, ενώ καταγράφεται σοβαρή τάση αναζήτησης κατάλληλων, για τον σκοπό αυτό, εκτάσεων, σε ολόκληρο το παράκτιο μέτωπο”.

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, μεταξύ της νέας ζώνη τουρισμού-αναψυχής και των εγκαταστάσεων της εταιρείας πετρελαιοειδών, θα παρεμβάλλεται “για λόγους προστασίας, λόγω προφανούς σύγκρουσης των χρήσεων” μια μικρή έκταση για αγροτική χρήση.

Τέλος, στην εισήγηση σημειώνεται ότι στην τροποποίηση του ΓΠΣ θα πρέπει να συμπεριληφθεί και “η κατάργηση της πρόβλεψης που είχε τεθεί για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου, από το Ασπρόχωμα μέχρι την περιοχή του νέου εμπορικού λιμένα στη Δυτική Παραλία, για την εξυπηρέτησή του, διότι εξέλιπαν πλέον οι λόγοι”.

Β.Γ.Μ.