Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 09:16

Ανοίγει ο δρόμος για αξιοποίηση με ΣΔΙΤ: Τουριστικό λιμάνι βλέπει το μάστερ πλαν (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ανοίγει ο δρόμος για αξιοποίηση με ΣΔΙΤ: Τουριστικό λιμάνι βλέπει το μάστερ πλαν (φωτογραφίες)

 

Αλλαγή των θέσεων ελλιμενισμού των εμπορικών, των επιβατικών και των κρουαζιερόπλοιων προβλέπει το επικαιροποιημένο μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας, προκειμένου να πέσουν τα κάγκελα στην προβλήτα μεταξύ Φαρών και Τσαμαδού ώστε να αποδοθεί στους δημότες.

Επίσης προβλέπεται γκρέμισμα των υπαρχουσών αποθηκών και δημιουργία καινούργιων στη δυτική προβλήτα, όπου θα δένουν εμπορικά και επιβατικά σκάφη.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Γενικώς το επικαιροποιημένο μάστερ πλαν, ενώ θεωρητικώς αναθεωρείται για να εξυπηρετήσει την ανάπτυξη της Καλαμάτας, στην πραγματικότητα αποτελεί μια ακόμα αποσπασματική ενέργεια που δεν συνδέεται με ένα συνολικό σχεδιασμό για το αστικό κέντρο της Καλαμάτας.

Για παράδειγμα: Ενώ δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για την ανάπλαση του πεζοδρομίου της Φαρών ώστε να την χρησιμοποιούν οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων για να πηγαίνουν στο κέντρο της πόλης, τελικώς τα κρουαζιερόπλοια θα δένουν μπροστά από το Λιμεναρχείο και οι επισκέπτες προφανώς θα ανεβαίνουν στο κέντρο μέσα από το Πάρκο Σιδηροδρόμων.

Από εκεί και πέρα είναι φανερό πως υποβαθμίζεται και τυπικά ο εμπορικός χαρακτήρας του λιμανιού, καθώς η εμπορική δραστηριότητα τείνει στο μηδέν, ενώ η γειτνίαση με τον αστικό ιστό της πόλης καθιστά απαγορευτική κάθε σκέψη για διακίνηση και αποθήκευση εμπορευματοκιβωτίων. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με στόχο την τουριστική αξιοποίηση του λιμένα και του προλιμένα.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

- Το λιμάνι θα πρέπει να έχει χαρακτήρα κυρίως τουριστικό, με κύριο στόχο να φέρνει πλούτο στην πόλη.

- Οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις να κατασκευασθούν στο σημείο όπου βρίσκονται και σήμερα.

- Δεν θα πρέπει να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του προλιμένα, δεδομένου ότι υπάρχει η αντίληψη στην πόλη να μην γίνει στον προλιµένα καμία επέµβαση επί της ακτογραμμής και να παραμείνει η αμμώδης παραλία.

- Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αποχαρακτηριστούν και να αποδοθούν στο δήμο όλοι οι χώροι που δεν είναι αναγκαίοι για τη λιμενική εγκατάσταση, όπως η οδός Αναλήψεως, έμπροσθεν του Τελωνείου, η οδός Ψαρών, καθώς και το Πάρκο Λιµενικού.

- Να μετατοπιστεί η προβλεπόµενη θέση πρόσδεσης των κρουαζιερόπλοιων απέναντι στη θέση που προβλέπεται για τα επιβατικά πλοία, ώστε να απελευθερωθεί χώρος της µεγάλης προβλήτας από Φαρών µέχρι Τσαμαδού που σήμερα είναι κλειστή με κάγκελα, προκειμένου ολόκληρη η προβλήτα να είναι ελεύθερη και να αποδοθεί σε χρήση των δημοτών.

- Οι υφιστάμενες αποθήκες να καθαιρεθούν και να δημιουργηθεί ο ελάχιστα απαιτούµενος κτηριακά χώρος για τη στέγαση του υποσταθμού ρεύματος που προβλέπεται να υλοποιηθεί στην περιοχή.

- Η προβλεπόµενη από το μάστερ πλαν αποθήκη να κατασκευαστεί νοτιότερα ώστε να είναι εφικτή μελλοντικά η διασύνδεση του λιμένα με τη μαρίνα Καλαµάτας.

- Να προβλεφθεί χώρος πλάτους 5 μ. τουλάχιστον σε επαφή με το υφιστάμενο τοιχίο, ώστε να είναι εφικτή η κυκλοφορία πεζών προς και από τον προσήνεμο μόλο (χιλιόμετρο).

- Να εξεταστεί η δυνατότητα λειτουργίας του λιµένος ως homeport κρουαζιέρας.

- Να εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησης πλωτών προβλητών στον υπήνεμο μόλο και στους μόλους στην περιοχή του ΝΟΚ.

- Στη μελέτη ανακατασκευής του υπήνεμου µόλου να προβλεφθεί πέραν του φωτισμού και η εγκατάσταση ισχυρών ρευμάτων και ύδρευσης.

- Να αναδειχθεί η αναγκαιότητα εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης η οποία με την πάροδο του χρόνου έχει επιχωματωθεί.

- Να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες σε ελλιμενισμό των βοηθητικών σκαφών που είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των σκαφών που αγκυροβολούν εκτός λιμένα, καθώς και ανάγκη εισόδου αυτών εντός του λιμένα σε έκτακτες περιπτώσεις.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας επανέλαβε ότι το λιμάνι φέρνει πλούτο και δήλωσε ότι πρέπει να έχει κυρίως τουριστικό χαρακτήρα. Για τα εμπορικά πλοία είπε ότι ο κλειστός κόλπος δεν σηκώνει μεγάλη κίνηση, ενώ σε δεύτερη παρέμβασή του είπε ότι ο δήμος διαθέτει 2 εκ. ευρώ για τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ για τις υπόλοιπες εργασίες δεν υπάρχει αντίρρηση να γίνουν με ΣΔΙΤ.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις προτάσεις αναθεώρησης του μάστερ πλαν.

Αμέσως μετά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, η σύμβουλος της ίδιας παράταξης Μαρία Βεργινάδη και ο γραμματέας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκραίκης διαμαρτυρήθηκαν έντονα, επειδή οι φορείς δεν έλαβαν αντίγραφο των εισηγήσεων με τις προτάσεις για το λιμάνι.

Απολογούμενος ο κ. Καραγιάννης είπε ότι ήταν παράλειψη της γραμματείας και παράλληλα ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων ότι η μελετητική εταιρεία απουσιάζει επειδή την ίδια ώρα στη Σαντορίνη παρουσιάζει το μάστερ πλαν του λιμανιού της Σαντορίνης.

Ο λιμενάρχης Αντώνης Δουμάνης εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους το Λιμενικό συμμετέχει στο διάλογο υπηρεσιακώς, ενώ οι αιρετοί και οι φορείς καταθέτουν προτάσεις για το νέο μάστερ πλαν.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μεσσηνίας Νατάσσα Κυριακοπούλου επανέλαβε τις προτάσεις του φορέα που εκπροσωπεί, τονίζοντας την ανάγκη κατεδάφισης των υπαρχουσών αποθηκών και δημιουργίας νέων στη δυτική πλευρά του λιμανιού.

Ο γραμματέας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκραίκης επεσήμανε ότι η επικαιροποίηση του μάστερ πλαν στην πραγματικότητα τροποποιεί το παλιό και επικεντρώθηκε στις εργασίες που πρέπει να γίνουν στον προλιμένα για τον ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών. Παράλληλα δήλωσε ότι θα αναπτύξει λεπτομερώς τις απόψεις του Επιμελητηρίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Πατριαρχέας συμφώνησε με την προοπτική να λειτουργήσει το λιμάνι κυρίως ως τουριστικό, τονίζοντας ότι οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων επιστρέφουν συχνά στις πόλεις που επισκέπτονται για να κάνουν διακοπές.

Ο πρόεδρος του ΝΟΚ Δημήτρης Κακαλίκας κατέθεσε τις προτάσεις του επισημαίνοντας την ιστορικότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ο εκπρόσωπος του "Αίολου" Τάκης Δρακόπουλος είπε ότι συμφωνεί με τη διατήρηση των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων στη σημερινή τους θέση.

Ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Νοτίου Ελλάδας (ΙΟΝΕ) Γιάννης Αδαμόπουλος είπε ότι τα σκάφη πρέπει να είναι ασφαλή στον προλιμένα.

Ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων Ιωάννης Μαούνος ζήτησε να παραμείνουν τα ψαράδικα καΐκια στη θέση τους, γιατί είναι το πιο ασφαλές αγκυροβόλι και είπε ότι οι τουρίστες δεν βγάζουν φωτογραφίες τα κότερα αλλά τα αλιευτικά. Πρόσθεσε ότι ενώ προστατεύονται το δελφίνι, η φώκια και η χελώνα, τελικώς μένουν απροστάτευτοι οι ψαράδες.

O ναυτιλιακός πράκτορας Γιώργος Μπούχαλης είπε ότι πρέπει να ξεχάσουμε τα κρουαζιερόπλοια μέχρι να σταματήσουν ο πόλεμος και η ένταση στη Μέση Ανατολή και ότι πρέπει να δουλέψουμε με ό,τι έχουμε, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η ενδοχώρα δεν παράγει πλέον προϊόντα για εξαγωγή. Τέλος πρόβλεψε ότι τα υδροπλάνα δεν θα λειτουργήσουν.

Ο εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρείας "Ζερβάκης" είπε ότι θα καταθέσει εγγράφως τις απόψεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο ναυτικός πράκτορας Θεόδωρος Σερεμετάκης είπε ότι από το λιμάνι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο, διαφωνώντας έτσι με την πρόθεση της δημοτικής αρχής να αποδώσει στους δημότες το τμήμα της προβλήτας από τη Φαρών μέχρι την Τσαμαδού. Είπε επίσης ότι τα ακριβά σκάφη δεν ελλιμενίζονται σε ανοιχτό λιμάνι και διαφώνησε με τη ΣΔΙΤ, γιατί όπως είπε τα λιμάνια φτιάχτηκαν για όλους.

Η διαφωνία του κ. Σερεμετάκη για τη ΣΔΙΤ προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας Σαράντου Μαρινάκη: "Δεν θέλουμε να καταργήσουμε το λιμάνι και επιτέλους ας συνεννοηθούμε τουλάχιστον στα βασικά αφού η ΣΔΙΤ δεν αποκλείει κανέναν".

Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτης Λύρας είπε ότι η ιστορία και η γεωγραφία έχουν δείξει ότι το λιμάνι αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Στη συνέχεια είπε ότι πάγια θέση του Εργατικού Κέντρου είναι ότι το λιμάνι της Καλαμάτας πρέπει να είναι συμπληρωματικό της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας και πρέπει να είναι κυρίως εμπορικό γιατί ο τουρισμός είναι ασταθής σαν χρηματιστήριο.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης είπε ότι η εισήγηση είναι ευχολόγιο και ότι η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας διαφωνεί με το μονοσήμαντο ρόλο του λιμανιού. Ζήτησε να αναβληθεί η συνεδρίαση και η γνωμοδότηση λέγοντας ότι οι εκπρόσωποι των φορέων δεν έχουν ενημερωθεί για την εισήγηση.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δημητρούλιας κατηγόρησε τα.... κόμματα γιατί συμφωνούν με τη δαπάνη 320.000 ευρώ για την επικαιροποίηση της μελέτης για το μάστερ πλαν.

Μίλησαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Χάρης Βγενής (πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου) και Σταμάτης Μπεχράκης.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER