Σάββατο, 03 Μαρτίου 2018 09:18

Υψηλοί τόνοι και κόντρες για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον
Υψηλοί τόνοι και κόντρες για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος στη Μεσσήνη

 

Στιγμές έντασης και περιόδους... εκρήξεων περιλάμβανε η προ ημερησίας διάταξης διαδικασία της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, προχθές Πέμπτη 1η Μαρτίου, με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Γιώργο Τσώνη και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθη Αναστασόπουλο.

Κρίσιμο “υλικό” για το εκρηκτικό μίγμα αποτέλεσε, κατά ένα μέρος, η επιλογή από την κυβέρνηση της βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος (αντί μιας νέας παραλιακής χάραξης), σε συνδυασμό με τις αιχμές που ο Στ. Αναστασόπουλος είχε αφήσει σε συνέντευξή του, στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν αναφερόταν σε χάραξη “με όρους μικροπολιτικής διαχείρισης 10ετίας του 1950, δηλαδή ο δρόμος να περάσει από το χωράφι του τάδε παράγοντα ή να το παρακάμπτει”.

 

ΜΑΖΙΚΑ ΠΥΡΑ ΤΣΩΝΗ

Ωστόσο, η αρχική “έκρηξη” του Γ. Τσώνη προήλθε εξ αιτίας της πρόσφατης κλήσης του από εισαγγελέα, προκειμένου να καταθέσει σχετικά με την -όπως υποστηρίζει σε καταγγελία της η μείζων μειοψηφία- “παράνομη” πρόσληψη της προϊσταμένης της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Μεσσήνης, για την οποία ο τ. δήμαρχος έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο της Τρίπολης.

Ο δήμαρχος, σε έντονο ύφος, επικαλέστηκε έγγραφο με απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και υπογραφή Επιτρόπου, σύμφωνα με το οποίο η διαδικασία που ακολούθησε στην πιο πάνω περίπτωση ήταν σύννομη. “Αθώος και με ψηλά το κεφάλι, η απόφαση της πρόσληψης ήταν απολύτως σύννομη, κι όμως εσείς με πήγατε στα δικαστήρια. Τώρα όμως θα πάμε όλοι μαζί στα δικαστήρια” δήλωσε οργισμένος ο Γ. Τσώνης.

Νωρίτερα, είχε επιτεθεί και πάλι στον Στ. Αναστασόπουλο, με αφορμή τη συνέντευξη του τελευταίου για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος: “Αφήσατε υπονοούμενα για παρέμβασή μου στη χάραξη στο σημείο που έχω χτήμα - το... πουλάω ξέρετε” είπε ο δήμαρχος και συνέχισε αναρωτώμενος:

“Αλήθεια πιστεύετε ότι έχω τέτοια δύναμη που μπορώ να υπαγορεύω την χάραξη; Γιατί το είπατε αυτό; Οτι τάχα η χάραξη είναι δικής μου έμπνευσης; Αν το πιστεύετε εσείς, τότε το πιστεύω κι εγώ, την... ψωνίζω και δηλώνω... πρωθυπουργός” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Τσώνης.

Αναφερόμενος πάντως, μετά από ερωτήσεις, στο χρονοδιάγραμμα παρουσίασης των μελετών, ο δήμαρχος επικαλέστηκε ενημέρωση που είχε -όπως είπε- σύμφωνα με την οποία η ανακοίνωσή τους και η σχετική διαβούλευση θα γίνει “σύντομα, μπορεί και σε έναν μήνα”.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: “ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ”

Είχε προηγηθεί αναφορά του Στ. Αναστασόπουλου στην έγγραφη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γ. Τσώνης ως απάντηση στην συνέντευξή του για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος, με τον τ. δήμαρχο να δηλώνει ότι “αντί απαντήσεων, εισέπραξα έναν οχετό ύβρεων”. Παρατήρησε ότι -μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο περί βελτίωσης υφιστάμενου δρόμου- προκύπτει ότι ο ίδιος δικαιώνεται για τις ανησυχίες που εξέφραζε σχετικά με την απεμπόληση της παραλιακής χάραξης - και επισήμανε ότι “πλέον ό,τι γίνει ή ό,τι δεν γίνει, θα αποτελεί αποκλειστικά ευθύνη της δημοτικής αρχής”.

Απαντώντας, στη συνέχεια, στις επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον του ο δήμαρχος, ο Στ. Αναστασόπουλος απέρριψε ότι στη συνέντευξή του, τον περασμένο Φεβρουάριο, “φωτογράφισε” τον δήμαρχο για παρεμβάσεις ως προς την χάραξη στον βελτιωμένο δρόμο, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό που είχε επισημάνει ήταν πως η πρόταση χάραξης στη συγκεκριμένη περιοχή “δεν συνάδει με τη θεώρηση για σχεδιασμό δρόμων του 21ου αιώνα”.

Παράλληλα, όσον αφορά την πρόσληψη από τη σημερινή δημοτική αρχή της προϊσταμένης της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Μεσσήνης, ο τ. δήμαρχος απάντησε ότι στον Γ. Τσώνη ότι δεν δέχεται απειλές του τύπου “θα σας πάω εγώ στα δικαστήρια”, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αρμόδιο να κρίνει είναι το Διοικητικό Εφετείο και όχι το Ελεγκτικό Συνέδριο. Παρόμοια επισήμανση έκανε και ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Αθανασόπουλος: “Ούτε εκβιαζόμαστε, ούτε απειλούμαστε” δήλωσε χαρακτηριστικά - τονίζοντας ότι με τη στάση του ο δήμαρχος δείχνει “να μην αναγνωρίζει τον ελεγκτικό ρόλο των μειοψηφιών”. Και αναρωτήθηκε παράλληλα, “αφού έχετε, όπως λέτε, χαρτιά, γιατί ανησυχείτε;”.

 

ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ: “ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ;”

Απαισιόδοξος για την τύχη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος, μετά τις ανακοινώσεις στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, για βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης:

“Η εκτίμησή μου είναι ότι η συγκεκριμένη επιλογή προέκυψε για να μην γίνει καθόλου ο δρόμος” σημείωσε, παρατηρώντας ότι επί της ουσίας η κυβέρνηση απέρριψε “μια ώριμη μελετητικά παραλιακή χάραξη, επιλέγοντας μια λύση για την μελετητική ωρίμανση της οποίας θα απαιτηθούν 4 με 5 χρόνια”. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι αυτοί που την επέλεξαν θα πρέπει να στοιχειοθετήσουν την ωφελιμότητα, τη σκοπιμότητα και την μεγαλύτερη οικονομία που προκύπτουν από την πρότασή τους.

“Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι οι μελέτες θα έρχονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα βλέπουμε εξαγγελία, αλλά εξακολουθούμε να μη βλέπουμε την μελέτη” σημείωσε καταλήγοντας ο Δ. Σαμπαζιώτης.

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Παρά τις εντάσεις, ωστόσο, η γενική εκτίμηση που εκφράστηκε για το Αναπτυξιακό Συνέδριο στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, ήταν προς θετική κατεύθυνση.

Ενθουσιασμό εξέφρασε ο δήμαρχος Γ. Τσώνης για τις εξαγγελίες που αφορούσαν τη Μεσσηνία και τον Δήμο Μεσσήνης ειδικότερα, καθώς -όπως είπε- δόθηκε διαβεβαίωση ότι μέσα στο 2019 θα ξεκινήσουν ορισμένα από τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πάμισο, ενώ μέσα στον φετινό χρόνο ξεκινούν αρκετά άλλα έργα, όπως το σχολείο στο Πεταλίδι.

Θετικά έκρινε και ο Στ. Αναστασόπουλος το μεγαλύτερο μέρος των ανακοινώσεων, ιδιαίτερα για τους οδικούς άξονες Καλό Νερό - Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζόμυλος, ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες σε άλλα έργα, για να επισημάνει ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμησή του πως δεν πρόκειται να ξεκινήσουν φέτος τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πάμισο.

Ανάλογη εκτίμηση έκανε και ο Δ. Σαμπαζιώτης, τονίζοντας ωστόσο “θα πρέπει να υπάρξει η όσο το δυνατόν πιο σύντομη μετάβαση από τα λόγια στα έργα”.

Για “δρόμο δικής σας έμπνευσης” έκανε λόγο ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γ. Αθανασόπουλος απευθυνόμενος στον δήμαρχο Γ. Τσώνη, για τον οποίον υποστήριξε ότι “ποτέ δεν θέλατε την παραλιακή χάραξη” στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, ενώ καταλήγοντας έκανε την εκτίμηση ότι η επιλογή της βελτίωσης έγινε “ως πρόφαση, για μην γίνει καθόλου δρόμος”. Παρατήρησε, επίσης, ότι δεν ακούστηκε τίποτα για τα φράγματα, την 3η επαρχιακή οδό και τη βελτίωση του αεροδρομίου, ενώ τόνισε ότι απαιτείται άμεσα να γίνει παρέμβαση για διαπλάτυνση της γέφυρας του Παμίσου. Οσον αφορά τα φράγματα, η αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου δήλωσε ότι οι πιστώσεις για τα έργα αυτά θα προέλθουν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Η Περιφέρεια, όπως δήλωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος, “ξέχασε το έργο-σημαία της, όπως οι ίδιοι έλεγαν: τη σύνδεση της Αρχαίας Μεσσήνης με τη Μεσσήνη, καθώς και με τον Επικούριο Απόλλωνα”.

Στους βιολογικούς καθαρισμούς σε Αίπεια και Πεταλίδι αναφέρθηκε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Φύκιρης, λέγοντας ότι δεν ακούστηκε κάτι για αυτά τα έργα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας, στην Τρίπολη.


NEWSLETTER