Σάββατο, 03 Μαρτίου 2018 14:37

Αθωώθηκαν για την παρεμπόδιση απορριμματοφόρων στη Μαραθόλακκα

Γράφτηκε από την

Αθωώθηκαν χθες από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο ο φύλακας της εταιρείας συμφερόντων Ρέντζου στη Μαραθόλακκα και η σύντροφός του, επίσης φύλακας της εταιρείας, τους οποίους μήνυσε δύο φορές ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας για παρακώλυση υπηρεσίας και παράνομη βία, γιατί -σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά του δημάρχου- εμπόδισαν στις 17, 20 και 24 Φεβρουαρίου τα απορριμματοφόρα του δήμου να αδειάσουν στη Μαραθόλακκα.

Οι οδηγοί των απορριμματοφόρων πάντως κατέθεσαν χθες στο δικαστήριο ότι ουδέποτε απειλήθηκαν ή παρεμποδίστηκαν να αδειάσουν.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δήλωσε υπερήφανος νωρίτερα στην κατάθεσή του για το... επίτευγμα της Μαραθόλακκας.

Μια υπέροχη κατάσταση στο χώρο, σε σύγκριση με 10 μέρες πριν, είπε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ότι παρουσιάζει πλέον η Μαραθόλακκα. Διευκρίνισε ωστόσο πως με αυτό δεν θέλει να πει ότι η κατάσταση είναι ιδανική, αλλιώς δεν θα είχε κηρυχθεί και η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα σκουπίδια, αλλά ότι η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη.

Την αθώωση των δύο κατηγορουμένων πρότεινε και ο εισαγγελέας Αντώνης Παπάζογλου.

 

ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο το πρωί, μετά από μήνυση που κατέθεσαν το βράδυ της Παρασκευής οι δύο φύλακες σε βάρος του δημάρχου (είχαν προηγηθεί δύο ακόμα μηνύσεις εκατέρωθεν το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας από τους φύλακες και το πρωί της επομένης από το δήμαρχο), του αρμόδιου αντιδημάρχου και κατά παντός υπευθύνου για υποβάθμιση περιβάλλοντος, καθυστέρησε η αποκομιδή των σκουπιδιών από την πόλη γιατί οι φύλακες προειδοποιούσαν τους οδηγούς των απορριμματοφόρων ότι κινδυνεύουν να συλληφθούν και να περάσουν αυτόφωρο.

Οι οδηγοί έκαναν ουρά στην εθνική προς Σπάρτη και δεν έμπαιναν στο χώρο της Μαραθόλακκας καθώς, φοβούμενοι πως θα περάσουν το Σαββατοκύριακο στα κρατητήρια, ζητούσαν εγγυήσεις ότι δεν θα μπλέξουν με την Αστυνομία και τα δικαστήρια - τις οποίες τελικά πήραν από το διευθυντή της Υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου Γιάννη Παπαδόπουλο και τον αντιδήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο. Η παρέμβασή τους αυτή έσωσε και την πόλη από το να γεμίσει σκουπίδια.

 

ΝΙΚΑΣ: “Ο ΜΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ”

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας κατέθεσε χθες στο δικαστήριο ότι την Πέμπτη ανέλαβε στη Μαραθόλακκα η εταιρεία “Ηλέκτωρ” και ξεκίνησε η επεξεργασία των σκουπιδιών της Καλαμάτας. Η επεξεργασία είχε σταματήσει όταν στις 27 Δεκεμβρίου λύθηκε η σύμβαση με την προηγούμενη εταιρεία συμφερόντων Ρέντζου, γιατί ο δήμος δεν έμενε ευχαριστημένος από την απόδοση. Ο δήμαρχος εξέφρασε επίσης το παράπονο ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι ο μοναδικός δήμος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που προσπαθεί για την διαχείριση των σκουπιδιών του, δηλώνοντας υπερήφανος επειδή κάνει "τα περισσότερα”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις του Δήμου Καλαμάτας προκαλούν την λιγότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον από όλους τους άλλους δήμους.

Ο κ. Νίκας μίλησε επίσης για στημένο σκηνικό στη Μαραθόλακκα, καταγγέλλοντας δημόσια ότι οι κατηγορούμενοι επίτηδες υποχρέωναν τους οδηγούς των απορριμματοφόρων να αδειάζουν σε συγκεκριμένο μέρος, για να γεμίσει ασφυκτικά με σκουπίδια και να μην μπορεί η “Ηλέκτωρ” να ξεκινήσει τη διαχείριση γιατί δεν υπήρχε ζωτικός χώρος για την εγκατάσταση των μηχανημάτων. Είπε ακόμα ενημερώθηκε από την υπηρεσία Καθαριότητας ότι οι κατηγορούμενοι, πριν καταθέσει την πρώτη μήνυση σε βάρος τους, μπήκαν μπροστά σε απορριμματοφόρο και δεν το άφηναν να ανέβει για να αδειάσει στη Μαραθόλακκα, και μάλιστα κλήθηκε και η Αστυνομία για να παρέμβει.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Ο συνήγορος των κατηγορούμενων Αγγελος Βλαχονικολός, εξετάζοντας τους μάρτυρες και στην αγόρευσή του, είπε ότι στον Ταΰγετο διαπράττεται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα και δεν τηρείτε κανένας από τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του χώρου.

Στη δίκη χθες κατέθεσε και ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας Ηλίας Κατσάμπας ο οποίος επικεφαλής κλιμακίου της υπηρεσίας έκανε αυτοψία στη Μαραθόλακκα στις 6 Δεκεμβρίου και διαπίστωσε προβλήματα στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από την ανάδοχο εταιρεία (την εταιρεία Ρέντζου), στο χώρο όπου γίνεται η διαχείριση. Σε ερώτηση αν έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα, είπε ότι γι’ αυτό είναι αρμόδιος ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου. 

 

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Στο δικαστήριο παραβρέθηκε μόνο ο φύλακας, καθώς η σύντροφός του εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο τους. Στην απολογία του αρνήθηκε ότι με οποιοδήποτε τρόπο εμπόδισε ποτέ απορριμματοφόρο να περάσει στο χώρο της Μαραθόλακκας και να αδειάσει τα σκουπίδια. Εξήγησε ότι δουλειά του είναι να φυλάει τα μηχανήματα της εταιρείας, τα οποία παραμένουν στο χώρο, και να παραλαμβάνει τα ζυγολόγια. Περιέγραψε μια τραγική κατάσταση, με ένα χώρο πνιγμένο στα σκουπίδια και τα στραγγίδια να τρέχουν στο Νέδοντα και στην εθνική Καλαμάτας - Σπάρτης, εξηγώντας έτσι γιατί κατέθεσε τώρα την μήνυση για υποβάθμιση περιβάλλοντος και όχι πιο πριν. Για τις... προειδοποιήσεις προς τους οδηγούς των οχημάτων του δήμου το περασμένο Σάββατο, υποστήριξε ότι ήταν υποχρεωμένος να τους ενημερώσει πως έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός τρίτου, πέραν του δημάρχου και του αντιδημάρχου.

Ν.Κ.