Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012 21:05

Παύση λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων ζητεί με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Οιχαλίας

Γράφτηκε από τον
Παύση λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων ζητεί με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Οιχαλίας

Την προσωρινή παύση λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά αποφάσισε να ζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας από την αρμόδια διοικητική αρχή που είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ομόφωνα, κάνοντας δεκτό το σχετικό αίτημα από τις Τοπικές Κοινότητας Σκάλας, Τσουκαλέικων και Ανθούσας.
Οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι των χωριών της περιοχής επισήμαναν πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη λειτουργία των δύο πυρηνελαιουργείων είναι αφόρητη και δεν μπορούν πλέον να ζήσουν στον τόπο τους. Ζήτησαν δε τη συμμόρφωσή τους τους ώστε να σταματήσουν να προκαλούν όχληση. Από την πλευρά της περιβαλλοντολόγου συμβούλου του δήμου κ. Μουρελάτου έγινε αναφορά για κατά συρροή περιβαλλοντικές παραβάσεις. Μάλιστα σημείωσε ότι μέσα στο 2011 άλλαξε και ο σχετικός νόμος, που θέτει αυστηρότερα κριτήρια και όρια αλλά δίνει και τη δυνατότητα της προσφυγής για παύση λειτουργίας μονάδων που επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Η πλευρά της αντιπολίτευσης σημείωσε πως αν και υπήρχαν όλα τα στοιχεία για τη λειτουργία των δύο μονάδων σε έναν πλήρη φάκελο που δόθηκε στη δημοτική αρχή, εκείνη δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι σήμερα. Η συμπολίτευση απάντησε ότι κινήθηκε από την πρώτη στιγμή για αυτό το θέμα - επιρρίπτοντας με τη σειρά της ευθύνες στην πρώην δημοτική αρχή Μελιγαλά που επί τόσα χρόνια δεν είχε κάνει κάτι.
Στις τοποθετήσεις τους οι πρόεδροι των δημοτικών διαμερισμάτων που θίγονται άμεσα μίλησαν για την κατάσταση. Ο πρόεδρος της Σκάλας Νίκος Κανελλόπουλος σημείωσε πως υπάρχει ασυδοσία στην λειτουργία των εργοστασίων. «Υπάρχει τόσο πολύς πυρήνας που δεν μπορούν να τον επεξεργαστούν μέσα στο χρονικό όριο που πρέπει. Με τον τρόπο που λειτουργούν θα πρέπει να κλείσουν. Ούτε μπορούν να φύγουν 1.000 κάτοικοι από την περιοχή» είπε - ενώ σημείωσε ότι για να συνεχίζουν με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία τους σημαίνει ότι η Περιφέρεια τους καλύπτει.
«Εχει ντουμανιάσει η περιοχή και ούτε στα κτήματά μας δεν μπορούμε να πάμε» τόνισε ο πρόεδρος των Τσουκαλέικων Απόστολος Μπάρδης, ενώ ο πρόεδρος της Ανθούσας Παναγιώτης Αραποστάθης είπε ότι το πρόβλημα είναι πολύ έντονο και δεν υπάρχει κάποιος να τους πει τι είναι αυτός ο καπνός που βγαίνει.
Ο δημοτικός σύμβουλος Αριστόδημος Καρμπαλιώτης τόνισε ότι το 45% της πρώτης ύλης που παράγουν οι μονάδες το καταναλώνουν για την λειτουργία τους και αυτό είναι που προκαλεί τις οσμές. Ετσι, είπε, η μυρωδιά θα υπάρχει.
Ακολούθησε μια πρώτη τοποθέτηση εκ μέρους του Ιωάννη Κουραμάνη που έχει το ένα από δύο εργοστάσια. Σημείωσε ότι όταν καίγεται το φρέσκο πυρηνόξυλο που παράγεται δεν μυρίζει, και καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση, όλο όσο καίγεται είναι φρέσκο αφού δεν προλαβαίνει να μείνει. Οι υδρατμοί, είπε, είναι που πνίγουν τη Σκάλα, οι οποίοι δεν είναι επιβλαβείς αλλά δεν παύουν να είναι ενοχλητικοί. Πρέπει να βρεθεί λύση είπε και ο ίδιος - σημειώνοντας πως η λύση είναι να μειωθεί η ένταση που δουλεύουν τα βεντιλατέρ, αλλά και να μειωθεί η ποσότητα που δουλεύουν σε ημερήσια βάση. Η αναφορά του ότι πήγε ο ίδιος στη Σκάλα και είδε ότι υπήρχε καπνός αλλά δεν μύριζε, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων που του είπαν ότι ψεύδεται.
Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Σταυρόπουλος τόνισε ότι από τη λειτουργία των δύο μονάδων θίγεται η υγεία των πολιτών κι ότι εδώ και 8 μήνες ο δήμος έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. «Ζητήσαμε από τα πυρηνελαιουργεία να συμμορφωθούν αλλά το μόνο που εισπράξαμε ήταν βολές του ενός για τον άλλο. Εδώ και 10 χρόνια παραβιάζονται οι περιβαλλοντικοί όροι. Ζητάμε να μην μολύνουν», είπε και ανέφερε ότι υποχρέωσή τους είναι να προστατέψουν τους πολίτες.
Από την πλευρά της η περιβαλλοντολόγος κ. Μουρελάτου μίλησε για κατά συρροή περιβαλλοντικές παραβάσεις. Τόνισε ότι στην έρευνα που έγινε εστίασαν στην ατμοσφαιρική ρύπανση, σημειώνοντας ότι αυτό που αποβάλλεται δεν είναι απλά υδρατμοί, αλλά πτητικές οργανικές ενώσεις και αιωρούμενα σωματίδια, για τα οποία υπάρχουν όρια τα οποία πρέπει να τηρούνται. Επίσης σημείωσε ότι ο πυρήνας πρέπει να τελεί υπό επεξεργασία επεξεργάζεται μέσα σε μία έως πέντε μέρες,  καθώς πάνω από αυτό το χρονικό διάστημα αρχίζουν και γίνονται ζυμώσεις. Συνεχίζοντας τόνισε ότι από τη δεκαετή λειτουργία των μονάδων παραβιάζεται το όριο των 5 ημερών, δεν υπάρχουν μετρήσεις για τα όρια, ενώ και τα καταγραφικά θερμοκρασίας δεν λειτουργούν - σημειώνοντας ότι η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους 400 βαθμούς.
Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ελένη Αλειφέρη εστίασε στο αν υπάρχει τεχνική αντιρρύπανσης, ενώ ρώτησε αν για να επιτευχθεί παύση της λειτουργίας των μονάδων απαιτείται προηγουμένως να έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα. Ρώτησε ακόμη αν η δεύτερη επιχείρηση που λειτουργεί έχει άδεια περιβαλλοντικών όρων.
Απαντώντας συνολικά στα ερωτήματα που είχαν τεθεί η κ. Μουρελάτου είπε ότι με την αλλαγή της νομοθεσίας το 2011 ο περιφερειάρχης μπορεί να παύσει τη λειτουργία μονάδων αν υπάρχει κατά συρροή παράβαση των περιβαλλοντικών όρων, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως συσσώρευση διοικητικών κυρώσεων. Είπε ακόμη ότι η μία επιχείρηση έχει λάβει περιβαλλοντικούς όρους το 2000 και δεν ανανεώθηκαν, έχει όμως καταθέσει φάκελο για έγκρισή τους - ενώ για εργοστάσιο που έχει η ίδια εταιρεία στην Λακωνία έχει πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων που είναι αυστηροί. Οσον αφορά το κόστος της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ανέφερε ότι αν και αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί ακριβώς, καθώς δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις ποσότητες πυρήνα που επεξεργάζονται τα συγκεκριμένα εργοστάσια, είπε ότι μια εκτίμηση -και ανάλογα με το τι θα εγκαταστήσει ο καθένας- είναι ότι μπορεί να κυμανθεί από 10 έως και 200 χιλιάδες. Η μια επιχείρηση, είπε, λειτουργεί 10 χρόνια και από αυτοψίες κλιμακίων της Νομαρχίας είχαν βρεθεί 16 παραβάσεις και παρ' όλα αυτά δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις από το νομάρχη.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων. Μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κατσαμπάνης σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν παράτυπα παραβιάζοντας τους περιβαλλοντικούς όρους. Ο Σπύρος Αδαμόπουλος έθεσε κάποιους προβληματισμούς προς το Σώμα, όπως: Τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές που λειτουργούν τέτοιες μονάδες. Τι θα γίνει ο ελαιοπυρήνας αν κλείσουν οι μονάδες. Οι μονάδες είναι σε χώρο της ΒΙΠΕ και έχουν πάρει άδεια για να πάνε εκεί. Αν υπάρχει κάποια συνάφεια με τα φωτοβολταϊκά. Καταλήγοντας είπε ότι πρέπει να βρεθεί λύση και ξεκαθάρισε ότι κι αυτός θα στηρίξει τις θέσεις των πολιτών.
Αν δεν συμμορφωθούν να κλείσουν, είπε ο Ηλίας Σακελλαριάδης. Η Ελένη Αλειφέρη σημείωσε ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο, λέγοντας ότι το πρόβλημα αυτά τα 10 χρόνια λειτουργίας των μονάδων δεν ήταν το ίδιο, αλλά εντάθηκε μετά το 2009 που τα ελαιοτριβεία έγιναν 2 φάσεων. Από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2010 πήραμε αποφάσεις και κάναμε ενέργειες ζητώντας από τη Νομαρχία την παύση λειτουργίας τους, χωρίς όμως να πάρουμε κάποια απάντηση,  είπε μεταξύ άλλων. Και απευθυνόμενη στη δημοτική αρχή τόνισε ότι από τον Μάρτιο είχε ενημερώσει για το υλικό που είχε συγκεντρώσει η παράταξή της, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, αλλά  δεν έγινε τίποτα. Με την παύση δεν λύνεται το πρόβλημα, είπε, αλλά είναι ένα μέτρο για να αναγκάσει τους επιχειρηματίες να συμμορφωθούν.
Με τη λήψη της απόφασης, που ήταν ομόφωνη, ο πρόεδρος της Σκάλας μιλώντας στην «Ε» ζήτησε από τους περιφερειακούς συμβούλους -και ειδικά από όσους είναι από μέρη γειτονικά της περιοχής- τη στήριξη στο αίτημά τους.


NEWSLETTER