Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 08:14

Τριφυλία: Ζητούν χώρο για κατασκήνωση στο δάσος Ελαίας

Γράφτηκε από τον

 

 

Την παραχώρηση, κατά χρήση, 25 στρεμμάτων του δάσους της Ελαίας, με στόχο “τη δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου φιλοξενίας αποδήμων και εθελοντών” ζητεί ο Δήμος Τριφυλίας από το Δασαρχείο Κυπαρισσίας.

Η υποβολή του αιτήματος εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας στην πρόσφατη συνεδρίασή του κατά πλειοψηφία, καθώς οι σύμβουλοι από τη “Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση” Ιωάννα Μαραβελή και Αλεξάνδρα Τσούλου, όπως και ο Σαράντος Κουκούμης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, ψήφισαν “λευκό”.

Στη σχετική εισήγησή του, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης εξήγησε ότι το αίτημα αφορά στην έκταση “στην οποία κατασκηνώνουν, από το 1982, πρόσκοποι και Ελληνόπουλα της διασποράς”, προκειμένου σε αυτή να δημιουργηθεί κατασκηνωτικός χώρος φιλοξενίας αποδήμων και εθελοντών, από τον δήμο σε συνεργασία με τον Σύλλογο Συνεργασίας και Φιλοξενίας Αποδήμων Ελλήνων.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, “η συνεχής παρουσία προσκόπων τα 35 αυτά χρόνια, από το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πατρών, αποδείχθηκε επωφελής και για την τοπική κοινωνία και για το δάσος”, ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι η περιοχή “διαφημίζεται σε παιδιά και ενηλίκους όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, όπως ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο”.

Παράλληλα, ο Γ. Μερκούρης δήλωσε ότι “ιδιαίτερα μεγάλη σημασία απόκτησε η κατασκήνωση τα τελευταία 10 χρόνια, διότι στις κατασκηνώσεις φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι, εκτός από 200 περίπου προσκόπους, και άλλα 100 Ελληνόπουλα της διασποράς και νέοι από την Ευρώπη”. Αποκάλυψε επίσης ότι πέρυσι το καλοκαίρι ο Δήμος Τριφυλίας είχε προτάσεις “για πάνω από 10 αποστολές, με 2.030 άτομα κάθε μία, αλλά χωρίς υποδομές ήταν αδύνατον να τις δεχθούμε”.

Για τους λόγους αυτούς, εξήγησε ο αντιδήμαρχος “γίνεται απαραίτητο να διαμορφωθούν κάποιες εγκαταστάσεις, σε ένα πρότυπο κατασκηνωτικό κέντρο, με ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον, ώστε να γίνει δυνατόν να φιλοξενηθούν παιδιά με τις προβλεπόμενες συνθήκες υγιεινής και ασφαλείας”. Πρόσθεσε δε ότι “η δημιουργία ενός κατασκηνωτικού κέντρου θα αναβαθμίσει την περιοχή, θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια (εγκαταστάσεις πυρόσβεσης, και καθαριότητας κ.ά.) και με τη βοήθεια και την προσφορά εθελοντών θα γίνει και το κέντρο πολιτιστικών και οικολογικών δραστηριοτήτων. Επίσης θα αποτελέσει αξιοπρεπή χώρο που θα χρησιμοποιείται από τον δήμο για δραστηριότητες όλους τους άλλους μήνες (από Σεπτέμβριο μέχρι Ιούνιο), ενώ θα αποτελέσει κέντρο φιλοξενίας Ελληνόπουλων από όλο τον κόσμο που επιζητούν τη γνωριμία με την πατρίδα και τα παιδιά μας”.

Καταλήγοντας, ο αντιδήμαρχος υπενθύμισε ότι η πρόταση “αποτελεί επανάληψη της πρότασης που είχε υποβληθεί στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας από τον Δήμο Αυλώνας το 2009, με μόνη αλλαγή τον φορέα υλοποίησης, ο οποίος θα οριστεί από κοινού από τον δήμο και τον σύλλογο, ενώ οι τοπογραφικές, τεχνικές, τεχνικοοικονομικές μελέτες καθώς και οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα παραμείνουν οι ίδιες με την προηγούμενη πρόταση και η εξασφάλιση εθελοντών για το έργο είναι δεδομένη”.

Β.Γ.Μ.