Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 14:48

Ο Δήμος Αν. Μάνης στις Βρυξέλλες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας

Γράφτηκε από την


Φωτό: Απονομή των Βραβείων στις μαθήτριες που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό




Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, συμμετείχε στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας» (10-16 Οκτωβρίου 2011) διοργανώνοντας δράσεις πληροφόρησης στα τοπικά μέσα μαζικής επικοινωνίας, διαγωνισμό σύντομης ιστορίας για μαθητές και δράσεις ανταλλαγής ζωής των μαθητών. 
Στη Δράση Διαγωνισμός Σύντομης Ιστορίας με θέμα «Στη Θέση του Αιρετού Εκπροσώπου», υποβλήθηκαν έξι υποψηφιότητες και η νικήτρια του διαγωνισμού ήταν η Κυριφίδου Ευτυχία, με την σύντομη ιστορία με τίτλο «Σαν Παραμύθι». Στους υπόλοιπους συμμετέχοντες, Ηρακλή Πουλάκο με την σύντομη ιστορία με τίτλο «Ποτέ δεν είναι αργά», Κατερίνα Γεωργοπούλου με την σύντομη ιστορία με τίτλο «Μια φορά και έναν καιρό… δεν υπήρχαν ανθρώπινα δικαιώματα», Σπανό Μιχάλη Παναγιώτη με την σύντομη ιστορία με τίτλο «Παράνομη εργασία», Δριβάκο Ιβάν με την σύντομη ιστορία με τίτλο «Όταν έσπασαν οι αλυσίδες», Γιάννη Κυριακουλάκο με την σύντομη ιστορία με τίτλο «Δημοκρατία στη ζωή μας», δόθηκαν αναμνηστικά συμμετοχής.
Στη Δράση Ανταλλαγή Ζωής, υποβλήθηκαν συνολικά εικοσιπέντε υποψηφιότητες (κάθε μαθητής συμμετείχε με παραπάνω από μία φωτογραφίες) και νικήτρια ήταν η Τζανετάκου Σταυρούλα με τη φωτογραφία της με θέμα «Πρωτότυπος Τόπος Κατοικίας». Επίσης στους υπόλοιπους συμμετέχοντες,  Γραφάκου Ανδριάννα η οποία κατέλαβε τη 2η, 3η, 4η και 5η θέση, Μαστοράκου Μαργαρίτα και Νίκη Ντεστάκου δόθηκαν αναμνηστικά συμμετοχής. Οι μαθητές Ηρακλής Πουλάκος και Κυριφίδου Ευτυχία υπέβαλαν συμμετοχή και στο διαγωνισμό φωτογραφίας.
Στις 14 Δεκεμβρίου οι δύο μαθήτριες, Ευτυχία Κυριφίδη και Σταυρούλα Τζανετάκου με τους συνοδούς τους καθηγητές Αθανασία Παναγιωτακοπούλου και Παναγιώτα Μένεγα και την εκπρόσωπο του Δήμου Αν. Μάνης Ελένη Καραμπάση, ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες με αφορμή την διάκριση τους στις Δράσεις «Ανταλλαγή Ζωής» και «Στη θέση του Αιρετού Εκπροσώπου».
Στη συνέχεια, οι μαθήτριες και οι συνοδοί τους επισκέφτηκαν το κτίριο της Επιτροπής των Περιφερειών, όπου τους υποδέχτηκε η κ. Κατερίνα Καράβολα, Υπεύθυνη Γρ. Βρυξελλών ΚΕΔΕ και Εθνική Συντονίστρια της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών. Εκεί οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών και την Ελληνική Αντιπροσωπεία. Στην συνέχεια, οι μαθήτριες και οι συνοδοί τους ξεναγήθηκαν στο κτίριο του Κοινοβουλίου από τον κ. Σπηλιώτη Παναγιώτη και ενημερώθηκαν σχετικά με τον το ρόλο και το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στην αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, όπου κατά τη διάρκεια της ξενάγησης διεξαγόταν η Σύνοδος Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. Οι μαθήτριες και οι συνοδοί τους είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στην Σύνοδο και να παρακολουθήσουν ζωντανά τις συζητήσεις, ενώ βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα του ημικυκλίου. Η κ. Κατερίνα Καράβολα απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητριών σχετικά με το έργο της Συνόδου και τις διαδικασίες διεξαγωγής των ψηφοφοριών.
Τέλος, οι μαθήτριες και οι συνοδοί τους παρευρέθηκαν σε επίσημο δείπνο που διοργανώθηκε από την Ελληνική και την Κυπριακή Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. και στην οποία συμμετείχαν μέλη των αντιπροσωπειών καθώς και οι Πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ευχαριστούμε πολύ για τη θερμή φιλοξενία τους στις Βρυξέλλες την κ. Καράβολα, τον κ. Φατούρο, τον κ. Κακούρη και τον κ. Σπηλιώτη, τα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Παττακού, κ. Δημάκα που είχαν την εποπτεία για την υλοποίηση της ΕΕΤΔ στην Ελλάδα, και τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης κ. Σοφιανίδου, κ. Λαγάκου-Κοιλάκου, κ. Σαββοπούλου, κ. Κουράκο, κ. Αναστασάκο για την πολύτιμη συμβολή τους στην προσπάθεια αυτή.
Εντυπώσεις από την επίσκεψη στον ΟΗΕ:
“Γύρισα πίσω πιο πλούσια σε γνώσεις και εικόνες. Σας ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση και την ξενάγηση. Σπουδαίο το έργο του ΟΗΕ αλλά και το δικό σας!  Συνεχίστε τις προσπάθειές σας για έναν καλύτερο κόσμο γεμάτο ασφάλεια, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη”, Ευτυχία Κυριφίδη - Μαθήτρια του ΕΠΑ.Λ. Γυθείου
“Η επίσκεψη στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για μας. Είδαμε και πληροφορηθήκαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με το έργο του ΟΗΕ αλλά και του Περιφερειακού Κέντρου. Ο κ. Δημήτρης Φατούρος και ο συνεργάτης του κ. Κωνσταντίνος Κακούρος απάντησαν με μεγάλη ευγένεια στις ερωτήσεις μας και μας ξενάγησαν στους χώρους του Γραφείου. Η φιλοξενία τους ήταν άψογη.Μακάρι να δίνονται πιο συχνά τέτοιου είδους ευκαιρίες σε μαθητές όπως αυτή που μας έδωσε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης γιατί οι ανθρωπιστικές υποθέσεις μας αφορούν όλους”, Αθανασία Παναγιωτακοπούλου - Υπεύθυνη καθηγήτρια στο ΕΠΑ.Λ. Γυθείου για την υλοποίηση της δράσης «Στη θέση του Αιρετού Εκπροσώπου»

Από το Δήμο Αν. Μάνης