Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 22:32

Παρέμβαση για ενίσχυση του ναού Αγίας Αικατερίνης και για τον κινηματογράφο “Ηλέκτρα”

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Παρέμβαση για ενίσχυση του ναού Αγίας Αικατερίνης και για τον κινηματογράφο “Ηλέκτρα”

Του Δημήτρη Οικονομάκου Δημοτικού συμβούλου με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”

Στα τελευταία Δ.Σ. συζητήσαμε για διάφορα ζητήματα και θα θέλαμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας για ορισμένα από αυτά, έτσι ώστε ο λαός της Καλαμάτας να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Για την ενίσχυση του ναού της Αγίας Αικατερίνης

Σε κάθε Δ.Σ. ενισχύονται πολιτιστικοί σύλλογοι και αθλητικοί φορείς για εκδηλώσεις τους. Συνήθως δεν διαφωνούμε γιατί αυτοί οι φορείς παράγουν πολιτιστικό και αθλητικό αποτέλεσμα. Νέα παιδιά ασχολούνται, μαθαίνουν, καλλιεργούν πνεύμα ομαδικότητας, συναγωνισμού, άμιλλας, γίνονται γνωστά τα ήθη και έθιμα της περιοχής κ.λπ. Αυτοί οι σύλλογοι στηρίζονται από τα μέλη τους και από το μεράκι ορισμένων στα Δ.Σ., ωστόσο η πολιτεία αλλά και ο δήμος πολλές φορές δεν στέκονται στο πλάι τους. Μάλιστα η πολιτεία τους έχει προσθέσει νέα βάρη με τη φορολογία που τους επέβαλε. Σε αυτό το θέμα η δημοτική αρχή ενέταξε την επιχορήγηση του ιερού ναού της Αγ. Αικατερίνης (Σπετσών και Αριστείδου) για την ανέγερσή του. Πρόκειται για ένα ποσό 10.000(!) ευρώ. Αντιτείναμε πως αυτό είναι υπόθεση της Εκκλησίας που έχει τεράστια ακίνητη περιουσία, λαμβάνει πολλές επιδοτήσεις για τα χωράφια της και έχει δικό της ταμείο που όποιος επιθυμεί μπορεί να συνεισφέρει. Πιστεύουμε πως αυτές οι κινήσεις κρύβουν πίσω ένα έντονο ψηφοθηρικό χαρακτήρα, ενώ δεν έχει το συγκεκριμένο σχέση με την πίστη του καθενός ή την κοσμοθεωρία του. Οσοι το αναφέρουν κάνουν σπέκουλα και λαϊκισμό. Αντίθετα έχει σχέση με τη διάκριση των εξουσιών (που αποτελεί αίτημα της Γαλλικής Επανάστασης) και με το ότι ο καθένας να ασχολείται με τα του οίκου του. Εμείς αντιπροτείναμε αυτά τα χρήματα να πάνε στα σχολεία ή στις σχολές της “Φάρις”, πρόταση που δεν έγινε δεκτή και με τη σύμφωνη γνώμη της υπόλοιπης αντιπολίτευσης.       

 

Για το κινηματοθέατρο “Ηλέκτρα”

Η ανακατασκευή της “Ηλέκτρας” αποτελεί πάγιο αίτημά μας εδώ και πολλά χρόνια και το είχαμε προτάξει και προεκλογικά. Μετά από 12 χρόνια η δημοτική αρχή αποφάσισε επιτέλους την επισκευή της, με λάθος τρόπο όμως κατά τη γνώμη μας. Την εντάσσει σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας» με τη δαπάνη του έργου να είναι στα 1.372.680 ευρώ. Το έργο είναι συμφωνημένο από πριν πως θα γίνει, είναι «μιλημένο» όπως μας έλεγε για παλαιότερα έργα ο δήμαρχος, εννοώντας φωτογραφικά έργα που δίνονται σε δήμους από τα υπουργεία. Είναι χαρακτηριστικό πως οι όροι του έργου άλλαξαν πολλές φορές μέχρι την τελική του μορφή, αποδεικνύοντας την ορθότητα των λεγομένων μας. Το στοιχείο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι το εξής: το έργο δίνεται υποχρεωτικά σε ιδιώτη για να το λειτουργεί ως κινηματογράφο για 4 ημέρες και για τη στέγαση της Δημοτικής Πινακοθήκης 5 ημέρες υποχρεωτικά, αφού αποτελούν όρους της μελέτης. Μια μελέτη που στοιχίζει 1.372.680 ευρώ, ενώ υπάρχει μελέτη για τη χρήση του με κόστος 450.000 ευρώ, που έχει δημιουργηθεί  από τα ερασιτεχνικά θεατρικά σωματεία της πόλης. Δηλαδή θα φτιάξουμε ένα εξαιρετικό κτήριο για να το δώσουμε σε ιδιώτη για να το λειτουργεί σαν κινηματογράφο, ούτε καν δημοτικό κινηματογράφο, αφού αυτό το απέρριψε ο δήμαρχος! Το αίτημα για χειμερινό και θερινό κινηματογράφο το έχουμε επαναφέρει πολλές φορές και αποτελεί και αίτημα σωματείων της πόλης. Με αυτή την προοπτική που δρομολογείται δεν θα έχουμε όμως ούτε δημοτικό κινηματογράφο, ούτε η αίθουσα θα δίνεται στα πολλά θεατρικά σωματεία της πόλης και το μόνο θετικό είναι η στέγαση της Δημοτικής Πινακοθήκης. Είναι ξεκάθαρο πως το έργο γίνεται βιαστικά χωρίς καμία κουβέντα με τα σωματεία της πόλης. Η πρότασή μας είναι να δοθεί ο χώρος για όλα τα θεατρικά σωματεία της πόλης, με χαμηλό κόστος και να απελευθερωθούν οι χώροι του Πνευματικού και του «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Η αίθουσα «Θόδωρος Αγγελόπουλος» να χρησιμοποιείται για δημοτικός κινηματογράφος (μέχρι να δημιουργηθεί άλλος) σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης. Θα μπορούσαν να πέσουν και άλλες προτάσεις στο τραπέζι, με κατεύθυνση όμως να βοηθηθούν τα πολιτιστικά σωματεία της πόλης και όχι να δοθούν οι χώροι σε ιδιώτη. Σε αυτό το σχέδιο είναι συνένοχη με τεράστιο μερίδιο ευθύνης και η κυβέρνηση αφού ουσιαστικά θέτει ως προϋπόθεση της ανακατασκευής την παρουσία ιδιώτη στο χώρο του κινηματόγραφου.

Καταληκτικά τα σωματεία της πόλης πρέπει να πάρουν πρωτοβουλία και να συναντηθούν με τη δημοτική αρχή και να θέσουν τις απόψεις τους, να αντιδράσουν,  να μην δεχτούν μοιρολατρικά αυτό που θα γίνει, αλλά να παλέψουν να βγει πιο ενισχυμένη η ερασιτεχνική δημιουργία. 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER