Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012 18:17

Οι δραστηριότητες του Δήμου Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Οι δραστηριότητες του Δήμου Μεσσήνης




•  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΡΓΩΝ ΕΣΠΑ

Αύριο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφασίζει για τρία σημαντικά θέματα που αφορούν την υλοποίηση έργων ενταγμένων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Συγκεκριμένα το πρώτο αφορά την εκδίκαση της ένστασης κατά του διαγωνισμού και την έγκριση του πρακτικού του διαγωνισμού του έργου: «Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης για ενίσχυση υδρευτικών αναγκών από πηγές Αγίου Παύλου, προς τοπικές κοινότητες και δημοτική κοινότητα Μεσσήνης του Δήμου Μεσσήνης, Α΄Φάση (τμήμα 2)», δημόσιας δαπάνης 1.325.000,00 €, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Μεσσήνης και δικαιούχο τη ΔΕΥΑ Μεσσήνης. Η απόφαση αυτή θα οδηγήσει στην δεύτερη υπογραφή σύμβασης για εκτέλεση έργου ΕΣΠΑ από το Δήμο μας.
Το δεύτερο θέμα αφορά την κατάρτιση των όρων διακήρυξης του έργου: «Βελτίωση οδού Βελίκα – Νεοχώρι», δημόσιας δαπάνης 955.000,00 ευρώ (εκ των οποίων το ποσό των 85.000,00 € αφορά τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις). Ήδη για το έργο αυτό έχει πραγματοποιηθεί η κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης με απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου.
Το τρίτο κατά σειρά θέμα αφορά την έγκριση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης : «Εκπόνηση Περιβαλλοντικών Μελετών / Περιβαλλοντική αδειοδότηση για το έργο :  Αποχέτευση ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Πεταλιδίου», προεκτιμώμενης αμοιβής 12.602.50 €  (πλέον Φ.Π.Α.23%), που αποτελεί το πρώτο υποέργο του ενταγμένου στο ΕΠΠΕΡΑΑ έργου αποχέτευσης του Πεταλιδίου με συνολική δαπάνη 17.857.881,25 €. Η μελέτη του έργου προβλέπεται να υλοποιηθεί μέσα σε δύο (2) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
Με τη μελέτη αυτή θα διερευνηθούν οι εναλλακτικές θέσεις κατασκευής της ΕΕΛ θα προταθεί η βέλτιστη θέση, οι εναλλακτικές μέθοδοι επεξεργασίας λυμάτων και οι εναλλακτικές μέθοδοι διάθεσης εκροών της ΕΕΛ.
Σκοπός του έργου, είναι η χρηστή διαχείριση των ακαθάρτων του ευρύτερου οικισμού του Πεταλιδίου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Καλαμάκι, η αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, με πρόσθετους στόχους του έργου την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή.

•  ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Ξεκίνησε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) η ανέγερση στην πόλη μας δύο (2) κτιρίων και συνολικά οκτώ (8) κατοικιών με την επωνυμία «ΜΕΣΣΗΝΗ ΙV» και αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους σε ένα χρόνο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου.
Η ανέγερση εργατικών κατοικιών στη Μεσσήνη ξεκίνησε από το έτος 1993 επί Δημαρχοντίας Παύλου Πτωχού  , όπου κατασκευάστηκαν πενήντα (50) κατοικίες και μια αίθουσα εκδηλώσεων, οι οποίες κληρώθηκαν στους δικαιούχους το 1997.
Την προσεχή περίοδο θα κατασκευαστούν ένα τριώροφο κτίριο με έξι κατοικίες και ένα διώροφο κτίριο δύο κατοικιών. Οι κατοικίες πρόκειται να κατασκευαστούν σε μια πολύ καλή περιοχή της πόλης της Μεσσήνης και όπως μπορούμε να δούμε από τα σχέδια κατασκευής τους διαθέτουν καλή αρχιτεκτονική και ποιοτικές προδιαγραφές. Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν στη συνέχεια, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Σήμερα ο κ. Αναστασόπουλος Στάθης συναντήθηκε με τον κ. Νταίβις, εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας ΧΙΛΩΝ ΑΤΕ, με την οποία έχουμε πολύ καλή συνεργασία και κατά την διάρκεια της συνάντησης μας του ζήτησε να προτιμήσουν  συνεργεία της πόλης της Μεσσήνης και της ευρύτερης περιοχής, για τις εργασίες που θα πραγματοποιήσουν προκειμένου να κατασκευαστούν οι εργατικές κατοικίες.
Τέλος ο Δήμαρχος κ. Στάθης Αναστασόπουλος ευχαρίστησε  τον συμπατριώτης μας και Προϊστάμενο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας κ. Πέτρο Αντωνάκο, με τον οποίο υπήρξε συνεργασία  το τελευταίο διάστημα και από κοινού καταφέραμε τελικά να έχουμε αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα τόσο για την πόλη της Μεσσήνης όσο και για τους δικαιούχους των κατοικιών.

•   ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο Δήμος Μεσσήνης σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς» διοργανώνει την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου και ώρα 18:00μ.μ. στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, ημερίδα με τίτλο «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης στο Δήμο Μεσσήνης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».
Στα πλαίσια της ημερίδας θα παρουσιαστούν οι 120 θέσεις εργασίας που έχουν εγκριθεί για το Δήμο Μεσσήνης και περιλαμβάνουν: ειδικότητες γενικών καθηκόντων, οδηγών, χειριστών grader – πολυμηχανημάτων - γεωργικών ελκυστήρων, υδραυλικών, ξυλουργών, τοιχοποιών & επιχρισμάτων, ελαιοχρωματιστών, φυλάκων, ΔΕ με γνώση υπολογιστή, ΤΕ Πολιτικών Δομικών Έργων, ΤΕ Έργων Υποδομής, γεωπόνων, κοινωνικών λειτουργών, μέσων μαζικής επικοινωνίας, πολιτικών επιστημών, ιστορίας, τοπικής αυτοδιοίκησης, πληροφορικής, οικονομολόγων.
Οι δράσεις στις οποίες θα απασχοληθούν έχουν να κάνουν με έργα κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας και τομέα παρέμβασης το αστικό και φυσικό περιβάλλον, παροχή κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς και ενημέρωση αγροτών.
Τέλος, θα αναλυθεί ο τρόπος υποβολής αιτήσεων, ο τρόπος επιλογής και θα δοθούν απαντήσεις σε πιθανά ερωτήματα.

•  ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ


Δημοσιεύθηκε σε Φ.Ε.Κ. η ΚΥΑ για τον καθορισμό θέσεων πρακτικής άσκησης σπουδαστών Τ.Ε.Ι. στον Δήμο Μεσσήνης. Προβλέπονται 22 θέσεις πρακτικής άσκησης σπουδαστών ΤΕΙ ανά εξάμηνο. Οι θέσεις ανά τμήμα είναι οι κάτωθι:

ΤΜΗΜΑ ΘΕΣΕΙΣ
ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 5
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ 2
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ 2
ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ 2
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ 1
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ (ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ) 2
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ 2
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ (με δυνατότητα συμμετοχής όλων των ειδικοτήτων Τ.Ε.Ι.) 4

Οι νόμιμες αποζημιώσεις και οι ασφαλιστικές εισφορές των ασκουμένων σπουδαστών Τ.Ε.Ι., βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου Μεσσήνης.
Η έγκριση των ανωτέρω θέσεων αποτελεί αμοιβαίο όφελος τόσο για τους σπουδαστές των Τμημάτων Τ.Ε.Ι. που για την ολοκλήρωση των σπουδών τους απαιτείται πρακτική άσκηση όσο και για το Δήμο που ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό του.

•  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Σε συνέχεια της ημερίδας που είχε γίνει στο Δήμο Μεσσήνης την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011 με θέμα: «Ξανακαλλιεργούμε τη Μάνα Γή. Πιστοποιημένα οπωροκηπευτικά και  εναλλακτικές καλλιέργειες στο Δήμο Μεσσήνης», πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 μια πρώτη συνάντηση αγροτών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν αφενός να τονιστεί  η αναγκαιότητα καλλιέργειας της γης και κυρίως στον τομέα των οπωροκηπευτικών με σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και αφετέρου να καταγραφεί το ενδιαφέρον των αγροτών-παραγωγών που θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά προκειμένου να συσταθεί Ομάδα Παραγωγών ή Συν/σμός Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Μία τέτοια ομάδα θα μπορεί πολύ καλύτερα να διακινεί τα προϊόντα που θα παράγει, ταυτοποιημένα και με μικρότερο κόστος.  Σκοπός του Δήμου είναι να ενημερώσει και να φέρει σε επαφή τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Ταυτόχρονα, συζητήθηκε και το θέμα της συμβολαιακής γεωργίας και ανταλλάχτηκαν απόψεις.
Μεταξύ άλλων, αναπτύχθηκαν και καλλιεργητικές τεχνικές για εναλλακτικές καλλιέργειες από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μεσσήνης όπως αυτή του Ιπποφαούς, της Ροδιάς και της Φραγκοσυκιάς, και τους τέθηκαν ερωτήματα από αγρότες που ενδιαφέρονται γι΄αυτές.
Ταυτόχρονα, παρευρέθησαν και εκπρόσωποι της Κ.Ε.Π. Π.Ε. Μεσσηνίας (πρώην ΝΕΛΕ) προκειμένου να αναπτύξουν τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της  Μεσσήνης στο άμεσο μέλλον με θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης οπωροκηπευτικών, βιολογικής γεωργίας και εναλλακτικών καλλιεργειών.
Τέλος ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Στάθης Αναστασόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του , για το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους αγρότες του καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης, αναφέροντας ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή και ότι σε περίπτωση που όσοι ενδιαφερόμενοι δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την ανωτέρω συνάντηση, μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες από το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου.


NEWSLETTER