Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 19:02

Απόφαση για λιθόστρωτο μονοπάτι της Βέργας

Γράφτηκε από την
Απόφαση για λιθόστρωτο μονοπάτι της Βέργας

Το χαρακτηρισμό του παλαιού λιθόστρωτου μονοπατιού που συνδέει τους οικισμούς της Κάτω και της Ανω Βέργας και τον Αγιο Γεώργιο, ως μνημείου, εισηγείται η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, σήμερα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην εισήγησή της η Διεύθυνση σημειώνει ότι “τα ξερολιθικά λιθόστρωτα, σε όποια κατηγορία ή μορφή συναντώνται, αποτελούν σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία”.

Συμφωνεί, επίσης, ότι “αποτελεί τεκμήριο τόσο για τη μελέτη των ειδικών αυτών κατασκευών από τεχνική άποψη, όσο και για την οργάνωση και λειτουργία της ευρύτερης περιοχής του και κατά συνέπεια η διατήρηση και προστασία του είναι σημαντική για την τεκμηρίωση της εξέλιξής της από κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική άποψη στα μέσα του 19ου αιώνα”.

Στην εισήγηση αναφέρεται πως “το συγκεκριμένο γραμμικό μονοπάτι με διαδρομή μήκους 2,5 - 3 χλμ. από Κάτω μέχρι Ανω Βέργα και 2 - 2,5 χλμ. από Ανω Βέργα μέχρι την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον αστικό χώρο της πόλης της Καλαμάτας και είναι εύκολα προσβάσιμο από τους κατοίκους της”.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών επισημαίνει ότι “ο χαρακτηρισμός του θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα, πέρα από τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησής του, άμεσα απαραίτητες για το τμήμα από Ανω Βέργα μέχρι την εκκλησία Αγίου Γεωργίου, να μπορούν να υλοποιηθούν και μικρές παρεμβάσεις στο άμεσο περιβάλλον του”.

Ακόμα, παρατηρεί πως οι “παρεμβάσεις αυτές (ξύλινα καθιστικά, ξύλινη περίφραξη, πινακίδες πληροφόρησης, διαμόρφωση - επισήμανση αρχής και τέλους του) θα βοηθήσουν στην ανάδειξή του, την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και ειδικότερα του ορειβατικού τουρισμού, καθώς και στη γενικότερη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης και αρχιτεκτονικής”.


NEWSLETTER