Σάββατο, 14 Απριλίου 2018 08:29

Πανδαιμόνιο στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας από απλήρωτους εργαζόμενους της Μαραθόλακκας

Γράφτηκε από τον

 

 

 

Ντροπιαστικές σκηνές υποτέλειας του Δημοτικού Συμβούλιου Καλαμάτας στις πελατειακές σχέσεις διαδραματίστηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση το Σώματος, καθώς απλήρωτοι εργαζόμενοι στη Μαραθόλακκα έβριζαν αισχρά τους αιρετούς κι αυτοί τους άκουγαν με σκυμμένο κεφάλι, εξαιτίας της προφανούς εμπλοκής τους στο αδιαφανές σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι απαράδεκτες αυτές σκηνές, στα όρια του πλήρους εξευτελισμού του θεσμού, ξεκίνησαν όταν απλήρωτοι εργαζόμενοι, στους οποίους η ιδιωτική εταιρεία που επεξεργαζόταν τα σκουπίδια οφείλει περίπου 45.000 ευρώ, άρχισαν να απειλούν με αποκαλύψεις για την... εξαφάνιση των σκουπιδιών και με προσφυγή στη δικαιοσύνη για τις παρανομίες που έχουν γίνει στη Μαραθόλακκα. Οταν διαπίστωσαν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς κανένας να τους ανακαλεί στην τάξη, άρχισαν να ουρλιάζουν, να βρίζουν -κυρίως το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και τον αντιδήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο-, ενώ κινήθηκαν και απειλητικά εναντίον τους μέχρι να τους συγκρατήσουν οι ψυχραιμότεροι.

Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι στη Μαραθόλακκα άφησαν να εννοηθεί ότι, σε αγαστή συνεργασία με τη δημοτική αρχή, έκαναν τα στραβά μάτια προκειμένου να παίρνουν το μισθό τους. Αυτό το... "κοινωνικό συμβόλαιο" έσπασε όταν έμειναν απλήρωτοι, παρά το γεγονός ότι ο δήμος είχε δώσει λεφτά στην εταιρεία, για τελευταία φορά το Νοέμβριο του 2017.

Από τότε που οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι ξεκίνησε ένας μαραθώνιος προκειμένου να βρεθεί τρόπος να πληρώσει ο δήμος (δηλαδή οι δημότες) τα... σπασμένα της ιδιωτικής εταιρείας. Τα εντάλματα πληρωμής όμως δεν εγκρίνονται από τον αρμόδιο επίτροπο - κι έτσι φτάσαμε στις προχθεσινές σκηνές, όταν οι οι 9 εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μείνουν πράγματι απλήρωτοι ή να πληρωθούν με την έκδοση μιας δικαστικής απόφασης μετά από πολλά χρόνια.

Μέσα στο πανδαιμόνιο, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης όχι μόνο ανέχτηκε τις ύβρεις και την προκλητική συμπεριφορά των διαμαρτυρόμενων, αλλά εμφανίστηκε και συναινετικός, καλώντας το δικηγόρο τους Αγγελο Βλαχονικολό (ο οποίος είχε άψογη συμπεριφορά και προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα) στο γραφείο του τη Δευτέρα στις 10 το πρωί, για να αναζητήσουν μια λύση για την πληρωμή των εργαζόμενων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι και η αντιπολίτευση, πιστή στο δόγμα "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", δεν έβγαλε άχνα για τις σκηνές της ντροπής που εκτυλίχθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θ.Λ.