Τετάρτη, 02 Μαϊος 2018 08:44

40 εποχικοί πυροφύλακες στο Δήμο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
40 εποχικοί πυροφύλακες στο Δήμο Καλαμάτας (βίντεο)

 

Σαράντα εποχικούς πυροφύλακες πρόκειται να προσλάβει ο Δήμος Καλαμάτας για 3 μήνες, τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Σήμερα αναμένεται να αναχωρήσουν τα πυροσβεστικά οχήματα για τα δημοτικά διαμερίσματα.

Ωστόσο, παραμένουν σοβαροί κίνδυνοι, καθώς αγροτικοί δρόμοι στον Ταΰγετο είναι ακαθάριστοι και αδιάβατοι, ενώ επικίνδυνη βλάστηση υπάρχει και σε σημαντικούς δρόμους της περιοχής. Τα 2 από τα 3 μηχανήματα του Δασαρχείου Καλαμάτας παραμένουν χαλασμένα από πέρυσι και το Δασαρχείο αναζητεί μηχάνημα για να καθαρίσει και να μην κλείσουν οι δρόμοι.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Αυτά τονίστηκαν στο Συντονιστικό Τοπικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, που συνεδρίασε τη Δευτέρα, για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ενημέρωσε ότι ο δήμος θα διαθέσει 15  οχήματα και θα προσληφθούν 40 εποχικοί πυροφύλακες, για θα καλυφθούν οι ανάγκες σε όλα τα διαμερίσματα του δήμου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος πληροφόρησε πως έχουν ξεκινήσει ο έλεγχος και οι επεμβάσεις στις δεξαμενές πυροπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής.

Ο αναπληρωτής διοικητή της Π.Υ. Καλαμάτας - αντιπύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς σημείωσε ότι “η προστασία του φυσικού πλούτου είναι υπόθεση όλων μας. Είναι μια μάχη που δεν περισσεύει κανείς, σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας”. Ζήτησε “όταν υπάρχει επικινδυνότητα για πυρκαγιά, να είναι σε ετοιμότητα ένα χωματουργικό μηχάνημα και οι πρόεδροι να είναι στα χωριά τους. Σε κάθε χωριό να υπάρχουν ομάδες πυροπροστασίας, έτοιμες να συνδράμουν, όποτε ζητηθεί”. Στάθηκε στην ανάγκη να είναι καθαρισμένος ο Ταΰγετος, να υπάρχουν ασφαλή σχέδια εκκένωσης πληθυσμών και να γίνει ο καθαρισμός των οικοπέδων.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας παρατήρησε πως πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο εκκένωσης πληθυσμού και ο κόσμος να είναι προετοιμασμένος.

Η εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Σωτηροπούλου επεσήμανε την ανάγκη καθαρισμού των οικοπεδικών εκτάσεων.

Ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Γιώργος Κουρής ζήτησε να ελεγχθούν οι δεξαμενές πυροπροστασίας για το αν είναι γεμάτες.

Ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας παραδέχθηκε πως “έπρεπε να είμαστε πιο έτοιμοι” και αναγνώρισε την έλλειψη καυσίμων, ενημερώνοντας ότι “σήμερα βάλαμε για πρώτη φορά από το Νοέμβριο”. Ενημέρωσε, ωστόσο, πως φέτος θα καθαρίσουν τις αντιπυρικές ζώνες, που είναι ακαθάριστες από το 2009. Παρατήρησε ότι από τα 3 μηχανήματα έργων που έχουν, τα 2 είναι χαλασμένα από πέρυσι και δεν έχουν επισκευαστεί. Δήλωσε ότι έχουν χειριστή και ζήτησε JCB, για να παρέμβουν όπου είναι αδιάβατοι οι δρόμοι, για να μην υπάρχουν κλειστοί δρόμοι. Ζήτησε, επίσης, βοήθεια από το δήμο, ώστε μηχάνημά του να κόψει τη βλάστηση στο δρόμο Σταυρωτό Δενδρί - Νεοχώρι Φαλαισίας. Ο δασάρχης παρατήρησε πως υπάρχουν πολλά σκουπίδια σε ρέματα, αναφέροντας ότι “απ’ όταν έκλεισαν οι χωματερές, αυξήθηκαν τα σκουπίδια στα ρέματα”.

Ο πρόεδρος του Λαδά Μιχάλης Αντωνόπουλος διαμαρτυρήθηκε ότι είναι ακαθάριστοι οι αγροτικοί δρόμοι στον Ταΰγετο, σημειώνοντας πως “δεν καθαρίστηκαν και δεν θα μπορούν να περάσουν τα πυροσβεστικά”.

Ο πρόεδρος του Αγίου Φλώρου Θεόδωρος Κουρνέτας ζήτησε να καθαριστεί μια δεξαμενή στο χωριό, για να μπορούν να πάρουν νερό τα ελικόπτερα.

Ο πρόεδρος της Βέργας Παναγιώτης Χειλάς εξέφρασε την ανησυχία του για το δρόμο Ανω Βέργα - Προφήτης Ηλίας, επισημαίνοντας πως “μόνο με τα πόδια ανεβαίνεις. Θα καούμε για πλάκα, αν δεν φτιαχθεί ο δρόμος”.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο δασάρχης Σπ. Κατσίποδας και παρατήρησε ότι “αυτό συμβαίνει, όταν οι δρόμοι γίνονται χωρίς μελέτες, για να μην ενοχλείς τους ψηφοφόρους. Με την πρώτη βροχή δεν περνάει ο δρόμος. Είναι πολλοί δρόμοι που δεν παίρνουν βελτίωση”.

Ο πρόεδρος της Μικρομάνης Χάρης Κουτσουρόπουλος ζήτησε να καθαριστεί η περιοχή βόρεια και ανατολικά του αεροδρομίου και κυρίως το πρόχωμα του ποταμού Αρι, για να δημιουργηθεί ζώνη πυρασφάλειας.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Ιπποκράτης Μπαζιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση θα επισκευάσει ό,τι χρειαστεί (δεξαμενές κ.λπ.).

Ο επιπυραγός Παναγιώτης Δημητρακόπουλος επεσήμανε ότι βρίσκουν δεξαμενές άδειες, γιατί γίνεται χρήση για άλλους σκοπούς, για παράδειγμα από κτηνοτρόφους. Ο αντιδήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος εξήγησε πως οι πρόεδροι των χωριών πρέπει να ελέγχουν τις δεξαμενές.

ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ

Σήμερα στις 11.30 το πρωί, τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Καλαμάτας θα αναχωρήσουν για τους χώρους διασποράς, ενόψει αντιπυρικής περιόδου. Η αναχώρηση θα γίνει από τα συνεργεία του δήμου.

Ο αντιδήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι τα εξοπλισμένα με ασυρμάτους πυροσβεστικά οχήματα του δήμου θα εγκατασταθούν στις επικίνδυνες κοινότητες. Οι περιοχές αυτές είναι: Νέδουσα, Λαδά - Καρβέλι, Ελαιοχώρι, Αρφαρά, Αμφεια - Θουρία, Αρις, Βέργα, Ταΰγετος και ένα που θα είναι σταθμευμένο στα συνεργεία του δήμου.


NEWSLETTER