Πέμπτη, 03 Μαϊος 2018 10:24

Αντιπαράθεση στην Τριφυλία για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Γράφτηκε από τον
Αντιπαράθεση στην Τριφυλία για τη διαχείριση των απορριμμάτων

 

 

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με αφορμή και τη φωτιά που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες στη μοναδική χωματερή του Δήμου Τριφυλίας, στην περιοχή Αλιμάκι, επιδεινώνοντας την κατάσταση, έφερε αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ.

Οι αντιπολιτεύσεις άσκησαν κριτική για ακόμη μια φορά στο θέμα των σκουπιδιών, καθώς όπως τονίστηκε δεν είναι μόνο το ζήτημα της διαχείρισης όπου δεν έχει γίνει τίποτα, καθώς ο δήμος δεν έχει απορριμματοφόρα, δεν έχει προχωρήσει καμία άλλη ενέργεια για ανακύκλωση και κομποστοποίηση και γενικώς δεν έχει κάνει τίποτα. Σε ό,τι έχει να κάνει με την έλλειψη απορριμματοφόρων, κριτική άσκησε και η σύμβουλος της πλειοψηφίας Μαρία Πανουσιοπούλου.

Ερωτηματικά πάντως προκαλεί η αποστροφή του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα  σε σχέση με τον διαγωνισμό για τα απορριμματοφόρα, καθώς ανέφερε πως είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι θα ολοκληρωθεί. “Μιας και τον διαγωνισμό τον κάνει ο ίδιος ο δήμος που θέτει και τους όρους, ποιος μπορεί να μην τον θέλει;” αναρωτήθηκε ο δήμαρχος.

Στα ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για το ζήτημα των σκουπιδιών ήταν και η τοποθέτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου καθαριότητας Παναγιώτη Τσίγγανου, που σημείωσε ότι 40 χρόνια λειτουργεί παράνομα εκεί ο σκουπιδότοπος και πλέον φτάνει η οριστική λύση, γι’ αυτό και ζήτησε λίγη ακόμη υπομονή από τους κατοίκους.

Η όλη συζήτηση πάντως ξεκίνησε με τοποθέτηση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ευστάθιου Ανδρινόπουλου που εγκάλεσε τον δήμαρχο ο οποίος δεν έχει κάνει καμία ενημέρωση για το ζήτημα, τη στιγμή που η χωματερή έκαιγε και τα σκουπίδια είχαν μείνει για ημέρες αμάζευτα στους δρόμους, ενώ άλλα αδειάζονταν στο μηχανοστάσιο στους Γαργαλιάνους. “Αν μας ακούγατε σε όλα που λέμε όλο αυτόν το  καιρό, δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο” επισήμανε χαρακτηριστικά.

Για προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης από την πλευρά του δημάρχου έκανε λόγο η δημοτική σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Αλεξάνδρα Τσούλου, σημειώνοντας πως το αδιέξοδο έχει προκληθεί από συγκεκριμένες ενέργειες και ο δήμος δεν έχει κάνει τίποτα όλο αυτό το διάστημα. Καυτηριάζοντας τις συχνές δαπάνες για πολιτιστικές εκδηλώσεις σημείωσε πως πολιτισμός δεν σημαίνει σκουπίδια.

Κριτική για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί άσκησε επίσης ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης. Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Δημήτρης Κουτσούλης ανέφερε ότι οι καρκινογενέσεις στην περιοχή θα χτυπήσουν κόκκινο, είπε μάλιστα ότι μελέτη έχει δείξει πως 4 ημέρες κάψιμο σκουπιδιών αυξάνει 14% τον καρκίνο μέσα σε μια δεκαετία στην περιοχή. “Και εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να χορεύουμε” είπε.

Απαντώντας μετά από κάθε τοποθέτηση, ο δήμαρχος τόνισε ότι ο δήμος από επιλογή τις προηγούμενες ημέρες που είχε πρόβλημα το Αλιμάκι δεν μετέφερε εκεί σκουπίδια. “Προσπαθήσαμε να μηδενίσουμε το πρόβλημα, δεν μπορεί από τη μία να καίγεσαι και από την άλλη να μεταφέρεις εκεί υλικό” τόνισε, προσθέτοντας ότι “αυτό είναι το τέλος μιας μακράς πορείας και χρειάζεται να πάμε μέχρι το τέλος με συνοχή”.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER