Κυριακή, 06 Μαϊος 2018 19:33

Εκδικάζεται η προσφυγή για τα απορρίμματα στον “Αγιο Νικόλαο”

Γράφτηκε από τον
Εκδικάζεται η προσφυγή για τα απορρίμματα στον “Αγιο Νικόλαο”

Στις 15 Μαΐου εκδικάζεται στο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Τρίπολης η προσφυγή του ΦΟΔΣΑ για την ακύρωση του προστίμου των 5.000 ευρώ, για τη διαχείριση των δεματοποιημένων απορριμμάτων στον “Αγιο Νικόλαο” της Πύλου. Το πρόστιμο είχε επιβάλει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Στην προσφυγή του ο ΦΟΔΣΑ υποστηρίζει ότι “το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, της προσωρινής αποθήκευσης, επεξεργασίας, αξιοποίησης και διάθεσης των στερεών αποβλήτων, στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης, είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας”. Αναφέρει πως “οι ΦΟΔΣΑ και οι δήμοι είχαν παραπληρωματικό ρόλο και κύρια αρμοδιότητα των δεύτερων ήταν η αποκομιδή και εναπόθεση των αποβλήτων στους χώρους που θα επιλέγονταν, υποδεικνύονταν και χρηματοδοτούνταν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και του ΦΟΔΣΑ ουσιαστικώς με μηδαμινές αρμοδιότητες”.

Αναφερόμενος στη δεματοποίηση των απορριμμάτων του “Αγίου Νικολάου”, ο ΦΟΔΣΑ παρατηρεί ότι “ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία του έργου πραγματοποιήθηκαν με ενέργειες του Δήμου Πύλου - Νέστορος, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της αναδόχου εταιρείας Alpha Green ΑΒΕΕ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας αυτής. Αλλωστε, ο σύνδεσμος δεν διέθετε ούτε το απαραίτητο προσωπικό, αφού λειτουργούσε με μόνο έναν υπάλληλο, ούτε οποιαδήποτε οικονομικά μέσα”.

Στις απόψεις του ΦΟΔΣΑ αναφέρεται, ακόμα, ότι στις 13/3/2012 η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο ΦΟΔΣΑ Μεσσηνίας (πρώην ΕΣΔΙΣΑ) και ο Δήμος Πύλου -   Νέστορος υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία της μονάδας δεματοποίησης σύμμικτων απορριμμάτων στη θέση “Αγιος Νικόλαος” της Πύλου. Με τη σύμβαση που υπογράφηκε, αυτή “λήγει σε 5 μήνες ή για το χρονικό διάστημα που ισοδυναμεί με τη δεματοποίηση ποσότητας 7.000 δεμάτων”.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Π.Ε. Μεσσηνίας στις 3/7/2012 “είχε ολοκληρωθεί η δεματοποίηση τουλάχιστον 13.000 δεμάτων, δηλαδή είχε δεματοποιηθεί ο διπλάσιος αριθμός δεμάτων από τα συμφωνηθέντα 7.000 δέματα”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER