Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 18:46

Αθώοι οι αντιδήμαρχοι για τη Μαραθόλακκα

Γράφτηκε από την
Αθώοι οι αντιδήμαρχοι για τη Μαραθόλακκα

Αθώους για την κατηγορία ότι προκάλεσαν ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος στη Μαραθόλακκα τη διετία 2011 – 2012 έκρινε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας τον πρώην αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιάννη Καμβυσίδη, καθώς και τον νυν αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο.

Αντίθετα ένοχο για την ίδια κατηγορία έκρινε τον Θόδωρο Ρέντζο, υπεύθυνο της εταιρείας κομποστοποίησης που είχε αναλάβει το επίδικο διάστημα την επεξεργασία των σκουπιδιών της Καλαμάτας. Τον καταδίκασε σε 6 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ενώ αθώωσε και τον τέταρτο κατηγορούμενο, εκπρόσωπο της εταιρείας “Περιβαλλοντική Συνεταιριστική Επιχείρηση” που ανέλαβε τη διαλογή και επεξεργασία των σκουπιδιών της πόλης μετά τον εμπρησμό των μηχανημάτων κομποστοποίησης.

Το διάστημα εκείνο ο ΧΑΔΑ της Μαραθόλακκας είχε κλείσει με απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και σύμφωνα με το κατηγορητήριο (το οποίο βασίστηκε σε δύο αυτοψίες του Τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας στη Μαραθόλακκα) οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, υπερέβησαν τα όρια της άδειας και της έγκρισης που τους είχαν χορηγηθεί και είχαν βάλει μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και προϊόντα και παραπροϊόντα που προέρχονταν από την επεξεργασία των σκουπιδιών στον ΧΑΔΑ.

 

ΟΙ ΑΥΤΟΨΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Στη δίκη χθες κατέθεσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας Ηλίας Κατσάμπας, ο οποίος ως επικεφαλής κλιμακίου της υπηρεσίας έκανε αυτοψία στη Μαραθόλακκα στις 9 Οκτωβρίου του 2012 και στις 25 Νοεμβρίου του 2013 και διαπίστωσε προβλήματα στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από την εταιρεία Ρέντζου, στο χώρο όπου γινόταν η διαχείριση. Οπως είπε στην κατάθεσή του, όταν διενεργήθηκε η πρώτη αυτοψία, βρήκαν σωρούς με σκουπίδια και σκουπιδοδέματα στο ΧΑΔΑ της Μαραθόλακκας. Κάποια δέματα είχαν μάλιστα διαρραγεί, κάτι που ο μάρτυρας εξήγησε ότι συνέβη γιατί ήταν εκεί για καιρό και το πλαστικό περίβλημα είχε “φαγωθεί” από τον ήλιο. Κατά τη δεύτερη αυτοψία, ο μάρτυρας διαπίστωσε ότι αν και ο Δήμος Καλαμάτας όφειλε να προστατέψει το χώρο του ΧΑΔΑ, η περίφραξη ήταν ελλιπής. Επιπλέον, η ανάδοχος εταιρεία όπου υπεύθυνος ήταν πλέον ο τέταρτος κατηγορούμενος Ανδρέας Βαγενάς (ως εκπρόσωπος της εταιρείας “Περιβαλλοντική Συνεταιριστική Επιχείρηση”) είχε επεκταθεί και εκτός του αδειοδοτημένου χώρου. Η ευθύνη του δήμου έγκειται -είπε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο μάρτυρας- στο ότι δεν προστάτεψε τον ΧΑΔΑ, ενώ η εταιρεία διαχείρισης δεν τήρησε τους περιβαλλοντικούς όρους.

 

ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ

Εν τω μεταξύ χθες στο εδώλιο κάθισαν οι Θ. Βασιλόπουλος, Γ. Καμβυσίδης και Θ. Ρέντζος, ενώ ο Α. Βαγενάς εκπροσωπήθηκε διά του συνηγόρου του. Ο κ. Καμβυσίδης απολογούμενος είπε ότι ήταν αντιδήμαρχος Καθαριότητας από το 2009 έως το 2012 και εξήγησε πως για να μην γεμίσει σκουπίδια η πόλη αφού ο ΧΑΔΑ της Μαραθόλακκας έκλεισε, υπογράφηκε το 2011 η σύμβαση με την εταιρεία Ρέντζου. Το πρώτο λοιπόν τρίμηνο που δούλεψε όλα πήγαιναν άριστα, σύμφωνα με τον πρώην αντιδήμαρχο, ώσπου κάηκαν μετά από εμπρησμό τα μηχανήματα κομποστοποίησης. Στο κενό το οποίο μεσολάβησε σκουπιδοεργολάβος μετέφερε τα σκουπίδια της Καλαμάτας εκτός νομού και το 2012 ξεκίνησε ξανά η επεξεργασία των σκουπιδιών στον χώρο της Μαραθόλακκας. Επέμεινε ότι δεν είχαν πάει στο διάστημα αυτό καινούργια σκουπίδια και αυτά που βρήκαν στην αυτοψία του χώρου ήταν τα αποκαΐδια του 2011 και μπάλες με το υπόλειμμα που μένει μετά τη διαλογή.

Ο Θ. Ρέντζος είπε στην απολογία του ότι μετά την καταστροφή των μηχανημάτων από εμπρησμό δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν τη διαλογή των σύμμικτων σκουπιδιών. Οι σκουπιδομπάλες -είπε- δεν ήταν σύμμικτα σκουπίδια αλλά το υπόλειμμα: ένα 15% το οποίο μένει από την επεξεργασία, είναι αδρανοποιημένο και δεματοποιημένο, αλλά δεν έχει πουθενά να θαφτεί ή άλλο μέρος για να πάει.

Ο Θ. Βασιλόπουλος, αφού ανέφερε ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι ο μόνος δήμος που διαχειρίζεται στην Πελοπόννησο τα σκουπίδια του, είπε και αυτός ότι οι μπάλες δεν ήταν σύμμικτα σκουπίδια αλλά υπόλειμμα από την επεξεργασία. Ομως δεν υπάρχει ακόμα χώρος όπου αυτό μπορεί να πηγαίνει και έτσι ο δήμος προσπαθεί μήπως το διοχετεύσει σε τσιμεντοβιομηχανίες.


NEWSLETTER