Δευτέρα, 14 Μαϊος 2018 19:06

Αρση απαλλοτρίωσης στην είσοδο του Κάστρου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Την άρση της απαλλοτρίωσης του ακινήτου απέναντι από την είσοδο του Κάστρου Καλαμάτας που προοριζόταν για εντευκτήριο - χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, πρόκειται να εγκρίνουν σήμερα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο χώρος αυτός είχε απαλλοτριωθεί από τον Απρίλιο του 1989, αλλά η απαλλοτρίωση δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Η Διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου στην εισήγησή της προτείνει τον αποχαρακτηρισμό του χώρου (στη συμβολή των οδών Μεσσηνιακής Γερουσίας και Βιλεαρδουίνου, στο Ο.Τ. 435) και τη μετατροπή του σε οικοδομήσιμο, όπως ζητούν τα Αλεξανδράκεια Κληροδοτήματα, που ήταν ο ιδιοκτήτης του χώρου.

Υπέρ της άρσης της απαλλοτρίωσης έχει ταχθεί το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας το Μάρτιο του 2012, που έκανε δεκτή την προσφυγή των Αλεξανδρακείων Κληροδοτημάτων. Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι “παρήλθαν 20 και πλέον χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η διοίκηση δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση της διαδικασίας κήρυξης και συντέλεσης της σχετικής αναγκαστικής απαλλοτρίωσης”.

Ακόμα, στην εισήγησή της η υπηρεσία παρατηρεί πως “ο συγκεκριμένος κοινωφελής χώρος παρότι βρίσκεται έναντι της εισόδου του Κάστρου, κατά την άποψή μας δεν ανήκει στην κατηγορία των χώρων (όπως οι δρόμοι) που κατατάσσονται στην υψηλότερη βαθμίδα της ιεράρχησης. Εξάλλου, θεωρούμε ότι η προώθηση από το Δήμο Καλαμάτας της δημιουργίας του Ανοιχτού Θεάτρου βόρεια του Κάστρου δικαιολογεί την απώλεια του συγκεκριμένου χώρου, αφού με τη δημιουργία ενός μεγαλύτερης κλίμακας πολιτιστικού χώρου στην περιοχή θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες εκδηλώσεων στο νέο αυτό χώρο”.