Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2012 23:18

Απορρίφθηκαν ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Απορρίφθηκαν ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας

Τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας για το 2012 απέρριψε με προχθεσινή της απόφαση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Οπως σημειώνεται στην απόφαση, ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας δεν εκπόνησε τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Ειδικότερα τονίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν εφάρμοσε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο από το σύνολο των πιστώσεων του Τεχνικού Προγράμματος που αφορούν έργα, η κάθε Δημοτική Ενότητα (πρώην δήμος) δικαιούται για έργα ποσοστό τουλάχιστον 80% των πιστώσεων που θα έπαιρνε, αν η κατανομή γινόταν με βάση τη ΣΑΤΑ που αποδόθηκε και αντιστοιχούσε σε αυτά το 2010.

Παράλληλα, στην ίδια απόφαση, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επισημαίνει ότι για όσους δήμους -ή περιφέρειες- δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εκπόνησης του επιχειρησιακού προγράμματος, ως ετήσιο πρόγραμμα δράσης για το 2012 εκλαμβάνεται ο οικονομικός προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα.

 

ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα προσφύγει ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, όπως γνωστοποίησε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.

Ο δήμαρχος είπε ότι ήδη έχει δώσει εντολή στη νομική υπηρεσία του δήμου να ετοιμάσει προσφυγή στη διαδικασία της επιτροπής του νόμου 152, επιτροπή στην οποία προεδρεύει δικαστικός λειτουργός.

«Ζητάμε να δουν την ουσία και όχι τον τύπο. Ας μην προσθέτουμε επιπλέον προβλήματα. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας είναι ψεύτικα -κι αυτό γιατί πολύ απλά δεν ξέρουμε, ούτε κανείς μπορεί να μας πει, πόσες και ποιες πιστώσεις θα λάβουμε μέσα στο 2012» συνέχισε ο δήμαρχος Καλαμάτας, για να παρατηρήσει χαρακτηριστικά: «Εδώ δεν έρχονται οι ΚΑΠ για τη μισθοδοσία, θα έρθουν τα εκατομμύρια για τα έργα;».

Οπως είπε ο Π. Νίκας, η ακύρωση του φετινού προϋπολογισμού δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στο δήμο ως προς την πληρωμή των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ ή το «Θησέας», αλλά στην πληρωμή μικροεργολαβιών και προμηθευτών -«λυπάμαι ειλικρινά που θα συμβεί αυτό» είπε.

Η άποψη του δημάρχου Καλαμάτας είναι ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση «έκανε αποδεκτή μια προσφυγή». Ωστόσο, στην παρατήρηση της «Ε» ότι από τα συνοδευτικά έγγραφα του σκεπτικού της απόφασης δεν προκύπτει αναφορά σε κάποια προσφυγή, ο Π. Νίκας αρκέστηκε να δηλώσει: «Εσεις που είσαστε δημοσιογράφοι θα το δείτε κι αυτό».

 


NEWSLETTER