Παρασκευή, 18 Μαϊος 2018 09:45

“Ακαδημαϊκή” συζήτηση κατόπιν εορτής για τον “Κλεισθένη” στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον
“Ακαδημαϊκή” συζήτηση κατόπιν εορτής για τον “Κλεισθένη” στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

“Ακαδημαϊκή” μεν άκρως διαφωτιστική δε επί των προθέσεων και των τάσεων που υπάρχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, αποδείχθηκε η συζήτηση περί του νομοσχεδίου “Κλεισθένης”, για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία έγινε στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Σώματος, χωρίς να ακολουθήσει απόφαση -κάτι το οποίο εξ αρχής ξεκαθάρισε ο πρόεδρός του Νίκος Κοτταρίδης.

Ξεκάθαρος ήταν και ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, που άνοιξε τη συζήτηση, εκτιμώντας ότι “το νομοσχέδιο αποτελεί βάση για θετικές αλλαγές”, για να επισημάνει στη συνέχεια χαρακτηριστικά: “Δεν ασπάζομαι την αντιπαράθεση της ΚΕΔΕ με το υπουργείο Εσωτερικών, δεν εγκρίνω ούτε αποδέχομαι το ψήφισμα της ΚΕΔΕ γιατί περιέχει μόνο καταγγελτικό λόγο”.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος διάβασε στο Σώμα το κοινό ψήφισμα ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ, με το οποίο οι δύο Ενώσεις αντιδρούν στο νομοσχέδιο, απορρίπτοντας οποιοδήποτε ενδεχόμενο -όπως σημειώνουν- να το αποδεχθούν έστω και ως βάση για συζήτηση με το υπουργείο. Ο τ. δήμαρχος αναφερόμενος στο ψήφισμα είπε ότι σε αυτό επισημαίνονται -μεταξύ άλλων- “προβλήματα κυβερνησιμότητας λόγω της απλής αναλογικής”, όπως επίσης και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες και τους πόρους που αυτές συνεπάγονται, ενώ μεταβάλλεται και “η καταστατική θέση των αιρετών σε σχέση με τους εργαζόμενους, με συνέπεια οι αιρετοί να έρχονται πλέον αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες”.

Απογοητευμένος δήλωσε ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του “υδροκέφαλου και ανίκανου κράτους” που “ταλαιπωρούσε τον πολίτη, ο οποίος κατέφευγε στην τοπική αυτοδιοίκηση, που και αυτή όμως είτε χρησιμοποιείτο ως πολιτικός μοχλός είτε ήταν εναγκαλισμένη με το κράτος”. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αδυναμία, όπως είπε, λήψης αποφάσεων που υποκρύπτει η απλή αναλογική, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “οι επιπλέον πιστώσεις δεν συνδυάζονται με την αδυναμία λήψης αποφάσεων” για να καταλήξει τονίζοντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο “μιας προοδευτικής κυβέρνησης αποτυγχάνει να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα”.

Τη χρησιμοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή επιπλέον φοροεισπρακτικών μέτρων κατήγγειλε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κώστας Αποστολόπουλος.

Θετική κατεύθυνση είδε στο νομοσχέδιο η αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου, ενώ ανάλογη θέση εξέφρασε και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Ξαρχάκος, λέγοντας ότι ο “Κλεισθένης” αποτελεί “μια καλή βάση για συζήτηση”, για να υπενθυμίσει παράλληλα ότι η απλή αναλογική αποτελούσε πάγιο αίτημα των αυτοδιοικητικών.

Ο αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος, στη συνέχεια, καταλόγισε μη ενημέρωση από την πλευρά της πολιτείας, σημειώνοντας ωστόσο ότι “δεν υποτιμούμε τις προθέσεις της κυβέρνησης να επιφέρει μεταρρυθμίσεις, αλλά χρειάζεται χρόνος για να συζητήσουμε”. Μάλιστα τόνισε ότι με τη νέα κατηγοριοποίηση των δήμων, ως προς την κατανομή κονδυλίων, ο Δήμος Μεσσήνης βγαίνει κερδισμένος, καθώς πλέον τα κριτήρια δεν θα είναι πληθυσμιακά, αλλά θα βασίζονται στις υφιστάμενες υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο και τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Παράλληλα, αν και δέχθηκε ότι “η απλή αναλογική δεν μπορεί να αποτελέσει μαγικό ραβδί για όλα τα προβλήματα”, επισήμανε ότι η εφαρμογή της “μπορεί να οδηγήσει στη ριζική αναδιάταξη και ανανέωση των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, αλλά και στην ενίσχυση της συναίνεσης και των συνεργασιών”.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Χρήστος Χριστόπουλος είπε ότι δίνονται δυνατότητες για ουσιαστικές αλλαγές, προτείνοντας -μεταξύ άλλων- ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί εκλογή του δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα εκλέγεται από ένα κοινό ψηφοδέλτιο, ενώ χαρακτήρισε λάθος τη μείωση σε 4 από 5 χρόνια της θητείας κάθε δημοτικής αρχής.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Αθανασόπουλος δήλωσε ότι δεν προτίθεται να μετάσχει στη συζήτηση, επιρρίπτοντας μομφή τόσο στον δήμαρχο, όσο και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου -“η αποψινή συζήτηση είναι παραλογισμός, υπήρχε από την ΚΕΔΕ προθεσμία προς τα δημοτικά συμβούλια για λήψη οποιασδήποτε απόφασης μέχρι και την Τρίτη 15 του μήνα, προκειμένου να προσκομιστούν στην προγραμματισμένη για σήμερα (Σ.Σ. Τετάρτη 16 Μαΐου) συνάντηση ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Θα έπρεπε να προκαλέσετε έκτακτη συνεδρίαση” σημείωσε ο Γ. Αθανασόπουλος.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER