Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 23:06

Δωρεά αντί ομιλίας από το Νίκο Φωτέα

Γράφτηκε από την

Σε μία πρωτότυπη κίνηση προχώρησε χθες ο συνδυασμός “Πρωτοπορία” του υποψηφίου δημάρχου Νίκου Φωτέα, αφού, όπως ανακοινώθηκε, δεν θα πραγματοποιηθεί κεντρική προεκλογική ομιλία ως είθισται, θεωρώντας τέτοιες εκδηλώσεις παλαιοκομματικού τύπου. Αντ' αυτού ο Νίκος Φωτέας αποφάσισε να δωρίσει μέρος των εξόδων της προεκλογικής συγκέντρωσης στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ “έχοντας επίγνωση των δύσκολων καιρών που διανύουμε”. Ετσι σήμερα στις 11.30 π.μ. αντιπροσωπεία του συνδυασμού θα παραδώσει τη σχετική επιταγή. Παρόλα αυτά ο Νίκος Φωτέας έκανε γνωστό το κείμενο που προτίθετο να εκφωνήσει αν γινόταν κανονικά η προεκλογική συγκέντρωση.

Ακολουθούν τα σημαντικότερα αποσπάσματα του κειμένου της ομιλίας του κ. Φωτέα, η οποία περιλαμβάνει έντονη κριτική στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής αλλά και στο Θόδωρο Μπρεδήμα.

“Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι αυτοδιοικητικές αλλά όχι κομματικές. Αυτό τονίσαμε από την πρώτη στιγμή αλλά, δυστυχώς, κάθε ημέρα που περνά, τα κόμματα επιβεβαιώνουν ότι επιθυμούν κομματικές εκλογές αφού έχουν επιλέξει και προωθούν επαγγελματικά στελέχη τους με μοναδικό στόχο τη νίκη και χωρίς βέβαια να νοιάζονται ιδιαίτερα για τις ικανότητές τους”(...).

(...)“Μήπως λειτούργησε ξαφνικά κάποιο σχολείο εκπαίδευσης δημοτικών παραγόντων και δεν το αντιληφθήκαμε, ή μήπως αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι τα κόμματα θέλουν καπελωμένες τις τοπικές κοινωνίες μέσω των δήμων; Από τη Νομαρχία ο κ. Νίκας μεταπήδησε στο Δήμο Καλαμάτας και μας λέει μάλιστα ότι έχει και εμπειρία. Πού την απόκτησε; «Στου κασίδη το κεφάλι», φυσικά! Το ίδιο και ο έτερος κομματικός υποψήφιος, ο κ. Μπρεδήμας. Η «σημαία ευκαιρίας» του Πα.Σο.Κ.! Βλέπετε, ουδείς δέχθηκε την «καυτή πατάτα» της υποψηφιότητας για το Δήμο Καλαμάτας, διότι αυτοί που έχουν την εμπειρία γνωρίζουν ότι με τις επιλογές της κυβέρνησης, μόνο αποδοχή δεν θα είχαν από τον καλαματιανό λαό. Ετσι, την τελευταία στιγμή βρήκαν τον νομαρχιακό σύμβουλο Θόδωρο Μπρεδήμα, σα λύση, με το ελάχιστο πολιτικό ρίσκο. Αλλωστε και ο ίδιος ο κ. Μπρεδήμας δεν είχε αρνηθεί τη σχετική υποψηφιότητα όταν αρχικά του είχε προταθεί;”(...)

(...)“Από την άλλη ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας, ο μέχρι χθες «Ντορικός» και νυν «Σαμαρικός» κ. Νίκας, ο οποίος τελευταία φιγουράρει σε δημόσιες εμφανίσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παράγοντες του κόμματος, είναι αυτός που είχε χαρακτηρίσει «άδειο πουκάμισο» το χρίσμα της Ν.Δ.! Τότε, προφανώς ήταν υπό την επιρροή της Ντόρας αλλά σήμερα ανακάλυψε ότι το «Σαμαρικό» πουκάμισο είναι της μόδας. Μόνο που δεν λέει, αυτός και άλλοι εκλεκτοί των κομμάτων, ότι χρησιμοποιούν ως επαγγελματίες της πολιτικής τα χρίσματα των κομμάτων και τα αλλάζουν σαν πουκάμισα σε διάφορα πόστα, λες και είναι οι παντογνώστες που μπορούν να διοικήσουν Νομαρχίες, Δήμους, Περιφέρειες και ό,τι άλλο προκύψει! Με αυτή τη λογική τα κόμματα έχουν μεταλλαχθεί σε κοινωνίες των αρεστών και όχι των αρίστων.(...)

(...)Αυτή είναι και η ταυτότητα της ανεξάρτητης, αδέσμευτης και χωρίς κομματικό πουκάμισο, "Πρωτοπορίας". Για τον συνδυασμό μας, ο μόνος αντίπαλος είναι τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καλαμάτας. Και δεν είναι προβλήματα τα ψευτοδιλήμματα που θέτει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και οι δύο προσπαθούν να ωφεληθούν κομματικά εις βάρος των τοπικών κοινωνιών. Κουβέντα για το αύριο των δήμων που χάνουν γύρω στο 40% των πόρων τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν μας λένε οι εκπρόσωποί τους στην Καλαμάτα, οι κύριοι Νίκας και Μπρεδήμας πού θα βρουν τα λεφτά; Οχι μόνο για έργα αλλά για να συντηρήσουν τη λειτουργία του δήμου μετά τις εκλογές, αν φυσικά κερδίσουν, κάτι που φαντάζει αδύνατο, αν ο λαός δεν πάει σαν πρόβατο στο μαντρί. Θα βάλουν δημοτικούς φόρους επιβαρύνοντας τον οικογενειακό και επαγγελματικό προϋπολογισμό; Γιατί δεν απαντούν άραγε; Τι έχει να πει ο κ. Μπρεδήμας για την υπογραφή της σύμβασης του συντρόφου του περιφερειάρχη, κ. Χατζημιχάλη, με τον συντοπίτη του Θεσσαλό, κ. Σούκο για τα σκουπίδια της Καλαμάτας; Ακούστε αγαπητοί συνδημότες: 110.000 ευρώ για τη μεταφορά της τροχοβίλας Σούκου στην Καλαμάτα! Και ξέρετε πόσο κοστίζει ο τόνος για να βγαίνουν τα άχρηστα - ρυπαρά «χαλίκια Σούκου» από το μηχάνημά του; 138€ ο τόνος!

Αυτό το κόστος ο κ. Νίκας το υιοθέτησε και ταυτόχρονα διαφήμισε το πείραμα, το προστάτεψε, και κατά τα άλλα δεν γνώριζε τίποτα για τα σκουπίδια του Κρανιδίου Αργολίδας που τα έφεραν δολίως στην Καλαμάτα. Αν αυτό δεν ονομάζεται συμπαιγνία, τότε τι; Τέσσερα χρόνια περίμενε ο κ. Νίκας για να βρει λύση στα σκουπίδια, η οποία όμως αποδείχθηκε όνειρο απατηλό και οικονομικά δυσβάσταχτο. Θλίβεται, λέει ο κ. Μπρεδήμας μα δεν προτείνει λύσεις (...).

Ακολούθως παρατίθενται οι θέσεις του συνδυασμού “Πρωτοπορία” σε μία σειρά θεμάτων που απασχολούν την πόλη:

“Διαχείριση απορριμμάτων: Με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη προτείνουμε εντατικοποίηση της ανακύκλωσης των απορριμμάτων στην πηγή και τελικά την πυρόλυση χωρίς καύση, με ένταξη σε επιδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λύση που θ’ αποφέρει χρήματα στην πόλη!

Βιολογικός καθαρισμός: Ο εκσυγχρονισμός της μονάδας, που έχει εγκαταλειφθεί και λειτουργεί στα όριά της, είναι προτεραιότητά μας γιατί αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία όλων μας!

Ασφάλεια συνδημοτών: Ιδρυση παραρτημάτων της Δημοτικής Αστυνομίας στις έδρες των δήμων που εντάσσονται στο νέο δήμο, που με συχνές περιπολίες αυτοκινήτων, τόσο στην πόλη όσο και στην Περιφέρεια, να βοηθούν αποτρεπτικά στην τέλεση εγκληματικών πράξεων.

Κοινωνικό πρόσωπο: Δέσμευση για συνέχιση του προγράμματος ("Βοήθεια στο σπίτι") και σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Μεσσηνίας οργάνωση συσσιτίων για τους αναξιοπαθούντες της πόλης με τη βοήθεια εθελοντών.

Σχέδια πόλης: Η επί σειρά ετών έλλειψη πολιτικής βούλησης και μακρόπνοου σχεδιασμού για την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης, εν μέσω οικονομικής κρίσης αποτελούν τροχοπέδη για εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, επιβαρύνοντας την ήδη στενάζουσα τοπική οικονομία. Προτεραιότητά μας η επέκταση του σχεδίου πόλης της Καλαμάτας τόσο δυτικά για δημιουργία Ζώνης Τουριστικής Ανάπτυξης - Παραθεριστικής Κατοικίας, όσο και βόρεια για καθαρά οικιστική ανάπτυξη. Παράλληλα θα προωθήσουμε άμεσα την αποπεράτωση των σχεδίων Θουρίας, Ασπροχώματος, Βέργας και Μ. Μαντίνειας που παραμένουν στάσιμα με ευθύνη των προηγούμενων δημοτικών αρχών.

Κυκλοφοριακό: Η πόλη αντιμετωπίζει κυκλοφοριακά προβλήματα στα οποία συνέτεινε και η αποσπασματική και πρόχειρη ανάπλαση της οδού Αριστομένους που υλοποίησε η δημοτική αρχή. Αυθαίρετη πεζοδρόμηση χωρίς προηγούμενη μελέτη του κυκλοφοριακού, δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας στην πόλη. Προγραμματίζουμε την επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης, δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης που, σε συνδυασμό με το Αστικό ΚΤΕΛ, με κυκλικά και πυκνά δρομολόγια θα παρέχει εύκολη και σύντομη πρόσβαση στο κέντρο.

Ποδηλατόδρομος: Η ιδέα είναι καλή. Ομως, ο τρόπος κατασκευής του ποδηλατόδρομου στην Καλαμάτα και οι κακοτεχνίες, έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα και συνθήκες επικίνδυνες για ποδηλάτες και πεζούς. Με άμεσες παρεμβάσεις θα αρθούν οι κίνδυνοι και θα διορθωθούν οι κακοτεχνίες.

Γειτονιές και διαμερίσματα: Η δημοτική αρχή σπατάλησε τα χρήματα σε έργα βιτρίνας στο κέντρο της Καλαμάτας, εγκαταλείποντας τις γειτονιές, συμπεριλαμβανομένου του Ιστορικού Κέντρου και της Αγοράς, όπως και τα χωριά του Δήμου. Εχουμε προγραμματίσει την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων ξεχωριστά για κάθε χωριό και γειτονιά και αναδεικνύοντας τις δυνατότητές τους για να ξεφύγουν από τον μαρασμό.

Νέο Δημαρχείο: Προτείνουμε ολοκληρωμένη μελέτη με κριτήρια την εξυπηρέτηση όλων των δημοτών του διευρυμένου πλέον δήμου και όχι μόνο της πόλης, τον κυκλοφοριακό φόρτο και τις δυνατότητες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Οικονομική διαχείριση: Παρά το γεγονός ότι ο δήμος κατά την προηγούμενη 4ετία χρηματοδοτήθηκε απλόχερα, κυρίως από το πρόγραμμα “Θησέας”, εν τούτοις πήρε δάνεια 4.000.000 € και έχει προγραμματίσει να πάρει άλλα 2.000.000 €!

Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στο τομέα του τουρισμού, ο δήμος θα σταθεί συμπαραστάτης όπου του ζητηθεί, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθεί ο θεματικός τουρισμός (θρησκευτικός, συνεδριακός, κοινωνικός, πολιτιστικός, αγροτουρισμός), καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου”.


NEWSLETTER