Σάββατο, 26 Μαϊος 2018 19:33

Αναπροσαρμογή τελών άρδευσης στο Νεοχώριο Μελιγαλά

Γράφτηκε από τον
Αναπροσαρμογή τελών άρδευσης στο Νεοχώριο Μελιγαλά

Την αναπροσαρμογή των τελών άρδευσης στο Νεοχώριο Μελιγαλά εισηγείται η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Οιχαλίας προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, η χρέωση του αρδευτικού νερού στο Νεοχώριο θα πραγματοποιείται βάσει των ωρών λειτουργίας του αντλιοστασίου ανά καλλιεργητή.

Παράλληλα, το πάγιο τέλος για κάθε αρδευτική περίοδο (από 30 Απριλίου έως 15 Οκτωβρίου) προτείνεται να διαμορφωθεί ως εξής: α) αρδευόμενη έκταση μέχρι 5 στρέμματα, πάγιο τέλος 10 ευρώ, β) από 6 μέχρι 20 στρέμματα 20 ευρώ, γ) από 21 μέχρι 40 στρέμματα 30 ευρώ και δ) από 41 στρέμματα και πάνω 40 ευρώ. Εξ άλλου, το τέλος άρδευσης για το Νεοχώριο προτείνεται να διαμορφωθεί σε 0,75 ευρώ ανά ώρα λειτουργίας του αντλιοστασίου.

Στην ίδια εισήγηση προτείνεται να τοποθετηθούν υδρόμετρα άρδευσης στο Νεοχώριο “προκειμένου να γίνεται ορθότερα και απρόσκοπτα η καταμέτρηση των καταναλωθέντων κυβικών άρδευσης”. Το κόστος αγοράς και τοποθέτησης του κάθε υδρομέτρου προσδιορίζεται σε 50 ευρώ και το ποσό αυτό θα συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς άρδευσης των καταναλωτών σε δύο δόσεις, μία φέτος και μία το 2019.

Στη σχετική έκθεση προστίθεται ότι στο Νεοχώριο καλλιεργούνται κυρίως οπωροκηπευτικά, και υπολογίζεται ότι αρδεύονται περίπου 40 στρέμματα ετησίως με μέσο όρο κατανάλωσης 800 κυβικά ανά στρέμμα, δηλαδή περί τα 32.000 κυβικά τον χρόνο.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Με την εισήγηση διαφώνησαν, ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημήτρης Καραμπούλας, ο οποίος καταψήφισε καθώς -σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης- εκτίμησε ότι “με 40 στρέμματα που ποτίζονται τα έσοδα είναι πολύ λίγα και δεν θα καλυφθεί το κοστολόγιο. «Θεωρώ ότι αν ξεκινήσουμε να βάλουμε υδρόμετρα χρειάζεται δεξαμενή, δεν μπορεί να μπει απ’ ευθείας στο σωλήνα. Το δίκτυο είναι παλιό, δεν ξέρουμε τον προϋπολογισμό του έργου. Το κοστολόγιο δεν το ξέρουμε ακόμα, εκτιμώ ότι είναι μεγάλη η δαπάνη και δεν εξυπηρετεί τον δήμο, που έχει άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή. Να επιβληθεί ένα τέλος ανά στρέμμα, όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή, που το πληρώνουμε στο ταμείο του δήμου και να υπάρξει ένας υπεύθυνος για τη λειτουργία του αντλιοστασίου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

“Παρών” δήλωσε ο σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Δημητρακόπουλος και αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Είμαι υπέρ του ποτίσματος, αλλά όχι δωρεάν”.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER