Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 20:10

Δήμος προς Αποστολόπουλο: Να κηρυχθεί η περιοχή της Τρίπολης πλημμυροπαθής

Γράφτηκε από Ελένη Τράκα
Δήμος προς Αποστολόπουλο: Να κηρυχθεί η περιοχή της Τρίπολης πλημμυροπαθής

Με σκοπό να ξεκινήσει και επίσημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες η καταγραφή των ζημιών μετά τις χθεσινές πλημμύρες ο Δήμος Τρίπολης έστειλε αίτημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τον γ.γ. Τάσο Αποστολόπουλο, να κηρύξει συγκεκριμένες περιοχές του δήμου πλημμυροπαθείς και πληγείσεις από θεομηνία, ώστε να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Παράλληλα, από επιτροπή που συγκροτήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο νέο δημαρχείο ξεκίνησε μία πρόχειρη καταγραφή ζημιών, για να υπάρχει εικόνα για τις ζημιές που έγιναν. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καρλής επισημάνθηκε πως η βροχή ήταν έντονη και έφτασε τα 112 χιλιοστά. Τονίστηκε δε πως τα λάθη του παρελθόντος (ρέμα Αγίου Νικολάου) είχαν ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί πολύ νερό στη μάντρα του στρατοπέδου, η οποία κατέρρευσε κι από εκεί το νερό έφυγε και πλημμύρισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Εκτός όμως από την Τρίπολη, προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα χωριά κυρίως του Κορυθίου, αλλά και της Τεγέας και της Μαντινείας. Μάλιστα όπως είπε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καρλής πρώτη φορά θυμάται να κλείνει ο παλιός δρόμος προς το Αργος, ενώ επανέλαβε πολλές φορές πως ο δήμος είχε καθαρίσει τα φρεάτια και ήταν σε ετοιμότητα, όχι τις τελευταίες μέρες, αλλά πολύ καιρό πριν. Το πρόβλημα πάντως, όπως παραδέχτηκαν τόσο ο δήμαρχος όσο και ο κ. Καρλής, επιδεινώθηκε με την ύπαρξη των σκουπιδιών στους κάδους, αφού δεν είχαν προλάβει να κάνουν αποκομιδή στο σύνολο της πόλης.
Πάντως για το θέμα των μπαζωμένων ρεμάτων αλλά και των κακοτεχνιών που υπάρχουν κατά κύριο λόγο στο στρατόπεδο, οι δύο αιρετοί δε θέλησαν να κάνουν καμία δήλωση και σημείωσαν πως δεν είναι του παρόντος να αναφερθούν σε ένα θέμα που ταλαιπωρεί την πόλη από το 1955. Είπαν όμως ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί η οριστική διεθεύτηση και του συγκεκριμένου ρέματος και γενικά των ρεμάτων της περιοχής.
Ο δήμος περιμένει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Πολιτείας για την κήρυξη της περιοχής ως πλημμυροπαθούς και πληγείσας από θεομηνία, ώστε να ξεκινήσει και η διαδικασία από τον ΕΛΓΑ που -αν λάβει το πράσινο φως από την ΕΕ- θα προβεί σε εκτιμήσεις ζημιών για ν' ακολουθήσουν οι αντίστοιχες αποζημιώσεις.
Επίσης γνωστοποιήθηκε πως ο δήμος είναι σε διαρκή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση και ενός επερχόμενου χιονιά. Ηδη υπάρχει προμήθεια 20 τόνων αλατιού για να διατεθεί σε δημότες, ενώ αν παραστεί ανάγκη η αλατιέρα του δήμου θα μοιράζει μεγάλες ποσότητες.
Στο τέλος της συνέντευξης τονίστηκε ιδιαίτερα πως δεν δέχονται τη μομφή ότι ο δήμος ήταν ανύπαρκτος, από όπου και αν προέρχεται αυτή, αφού ο δήμος έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό σε μία τέτοιας έκτασης φυσική καταστροφή.


NEWSLETTER