Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2012 17:02

Εισήγηση Παναγιωτάκου για τις συγχωνεύσεις σχολείων στο Δήμο Ευρώτα

Γράφτηκε από την


Τη γραπτή του εισήγηση για τις ιδρύσεις και τις συγχωνεύσεις/ το κλείσιμο σχολικών μονάδων, κατέθεσε ενώπιον των Δημοτικών Συμβούλων την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012, κατά τη 2η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το 2012, ο Αντιδήμαρχος Ευρώτα κ. Η. Παναγιωτακάκος.
Παρατίθεται ως ακολούθως το περιεχόμενο αυτής:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα καλείται να γνωμοδοτήσει στην υπ.αριθμ.10112/Δ4 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων που αφορά στις ΙΔΡΥΣΕΙΣ- ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ/ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.
Ο Δήμος Ευρώτα, χωρίς μεγαλοστομίες και λαϊκισμούς έχει θέσει την παιδεία ως πρώτη προτεραιότητα και  βούληση μας είναι να το αποδείξουμε με συγκεκριμένες ενέργειες.
Ένα χρόνο πριν, στις συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και την τοπική κοινωνία είχε επισημανθεί, ότι  οι σαρωτικές συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, χωρίς όρους, όρια και προϋποθέσεις θα είχαν αντίθετα αποτελέσματα ακόμα και για την επίτευξη του  υποτιθέμενου στόχου  της περιστολής δαπανών.
Στο κεντρικό ερώτημα που βασανίζει και ταλαιπωρεί το σύνολο του ελληνικού λαού, που βιώνει τη χειρότερη μεταπολεμική κρίση με συνεχείς μειώσεις του βιοτικού του επιπέδου, ενώ παράλληλα το κοινωνικό-οικονομικό χάσμα μεγεθύνεται αντί να μειώνεται, δε δίνεται απάντηση με την υιοθέτηση τέτοιων μέτρων.
Έτσι και στο εκπαιδευτικό ερώτημα, οι σαρωτικές συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων αντί να επιλύουν προβλήματα, διευρύνουν το χάσμα και τις αντιθέσεις.
Η  απάντηση που δίνεται στα παραπάνω ερωτήματα που εύλογα θέτουμε όλοι, είναι μια: ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ.
Δεν μπορεί να πεισθεί η ελληνική κοινωνία ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, ότι για την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας μας, χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνουν  συγχωνεύσεις.
Δεν μπορεί να πεισθεί η ελληνική κοινωνία, ότι στο όνομα επίτευξης των στόχων του Μνημονίου, της Τρόικας και του PSI των τραπεζών, πρέπει να θυσιαστεί μια γενιά και οι εκπαιδευτικοί τους, με τις μαζικές απολύσεις που δρομολογούνται.
Δεν μπορεί να πεισθεί η ελληνική κοινωνία, ότι σε μια χώρα που γέννησε τη Φιλοσοφία και τα ''Μαθηματικά των Εναλλακτικών λύσεων, υπάρχει εμμονή και επιμονή στον επικίνδυνο μονόδρομο'' των απαιτήσεων της Τρόικας.
Αντί λοιπόν να υπάρχει πίεση προς την ελληνική κοινωνία για την αναίρεση και αφαίρεση θεμελιωδών δικαιωμάτων για δωρεάν και ποιοτικά αναβαθμισμένη γνώση, να υπάρξει αντίσταση προς  την Τρόικα για την προστασία της Παιδείας.
Σ΄ ότι αφορά στο Δήμο Ευρώτα:
Α) Απορρίπτουμε κάθε σκέψη και συζήτηση για συγχώνευση/ κλείσιμο σχολικών μονάδων του Δήμου μας.
Β) Προτείνουμε την ίδρυση Εσπερινού Λυκείου με έδρα τη Σκάλα (Στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου Σκάλας) και κάλυψη των λειτουργικών δαπανών από την Σχολική επιτροπή Β’βάθμιας Εκπαίδευσης.
Γ) Προτείνουμε την αναβάθμιση του ΕΠΑΛ Γλυκόβρυσης με μια επιπλέον ειδικότητα κυρίως γεωργο-τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Στις κρίσιμες ώρες απαιτείται μια γενναία εθνική στρατηγική, χρέους και αξιοπρέπειας, ώστε να κατανοηθεί, ότι η Παιδεία είναι ελεύθερο ΑΓΑΘΟ και όχι αντικείμενο αγοραπωλησίας.
Ο Δήμος Ευρώτα έχει αποδείξει έμπρακτα, ότι η εκπαίδευση έχει πρώτο ρόλο και λόγο στην περιοχή μας.
Αναμένουμε τη δική σας απόδειξη!

Γραφείο Τύπου Δήμου Ευρώτα


NEWSLETTER