Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 17:28

Δήμος Πύλου - Νέστορος: Ζητούν λύση για τη γη υψηλής παραγωγικότητας εκατοντάδες ιδιοκτήτες

Γράφτηκε από την

Το σοβαρό ζήτημα της γης υψηλής παραγωγικότητας θέτουν και ζητούν λύση εκατοντάδες πολίτες - ιδιοκτήτες ακινήτων και αγροτεµαχίων στην περιοχή του Δήμου Πύλου - Νέστορος, με ψήφισμά τους προς τη δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το ψήφισμα κοινοποιείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, στους βουλευτές του νομού, την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, το Συνήγορο του Πολίτη, το Γραφείο Καθηµερινότητας του Πολίτη στο Μέγαρο Μαξίμου και στη γενική επιθεωρήτρια Δηµόσιας Διοίκησης.

Χαρακτηριστικά σημειώνουν:

“Οι κατωτέρω υπογράφοντες το ψήφισμα, ιδιοκτήτες ακινήτων-αγροτεµαχίων στην περιοχή της δικαιοδοσίας του Δήμου Πύλου-Νέστορος παριστάμεθα και σας καταθέτουμε τις απόψεις μας και τα αιτήµατά μας για το πολύ σοβαρό πρόβληµα που έχει προκύψει από τις γνωµοδοτήσεις της Επιτροπής Π.Ε.Χ.Ω.Π. της ΔΑΟΚ του Νομού Μεσσηνίας, η οποία σωρηδόν χαρακτηρίζει την περιφέρεια όλου του δήμου ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Το πρόβλημα, προφανώς, το γνωρίζετε καλά, γιατί η έκταση αυτής της αυθαιρεσίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις καθόσον και στην απόφασή σας 166/2017 αναφέρετε με σαφήνεια ότι ο χαρακτηρισμός «γη υψηλής παραγωγικότητας» ως χρήση γης δεν υπάρχει πουθενά στη χωροταξική νομοθεσία. Στο σκεπτικό της απόφασής σας επίσης αναφέρετε ότι δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές ΚΥΑ, η σύνταξη χαρτών, καθορισμός των Ζ.Ο.Ε., Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ). Στη συνέχεια ορθώς επισημαίνετε ότι η μη ύπαρξη όλων αυτών των προϋποθέσεων οδηγεί σε ένα ανορθολογικό και κοινωνικά άδικο νομικό πλαίσιο για τον χαρακτηρισµό των ΓΓΥΠ. Κι εδώ ακριβώς διερωτώμεθα προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις περιουσίες μας, που έχουν αποκτηθεί με κόπους ηµών των ιδίων και των γονέων μας, γιατί συμβαίνουν τα ακόλουθα:

1. Γιατί το Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου Πύλου ζητεί και στη συνέχεια δέχεται γνωµοδοτήσεις της Επιτροπής ΠΕΧΩΠ και όχι π.χ. βεβαιώσεις από την επιτροπή; Γνωρίζετε βεβαίως ότι υπάρχει ειδοποιός διαφορά ανάµεσα στη βεβαίωση και στη γνωμοδότηση και ότι η βεβαίωση παράγει έννομες συνέπειες δεκτικές δικαστικής κρίσης, ενώ η γνωμοδότηση όχι. Η Επιτροπή Π.Ε.Χ.Ω.Π. αναμασά σαν καραμέλα το γεγονός ότι απλώς γνωμοδοτεί και ότι η Πολεοδομία εάν θέλει δέχεται τη γνωμοδότηση. Δηλαδή, με απλά λόγια λέει η επιτροπή ότι είμαστε συλλογικό όργανο που απλώς λέµε τη γνώμη μας. Αλλωστε το διατυπώνει και στα έγγραφά της, όπου αναγράφει: «Επισημαίνεται ότι οι γνωμοδοτήσεις της Π.Ε.Χ.Ω.Π. αποτελούν απλή έκφραση γνώµης και δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν την κρίση οποιουδήποτε οργάνου ή αρχής που κατά το νόμο έχει την αρμοδιότητα να αποφανθεί οριστικώς επί των ζητηµάτων αυτών». Και έρχεται κατόπιν η Πολεοδομία της Πύλου που σου  απορρίπτει την έκδοση πολεοδομικής άδειας βασιζόμενη στην απλή έκφραση γνώµης. Τόσο απλά...

2. Αντιλαμβάνεστε ότι με αυτόν τον τρόπο η ευθυνοφοβία ζει και βασιλεύει και

αναπαράγεται η αδικία, η κακοδιοίκηση και η μία υπηρεσία πετάει το μπαλάκι στην άλλη;

3. Με ποια εμπιστοσύνη µπορεί να περιβάλει ο διοικούµενος πολίτης μια επιτροπή που γνωμοδοτεί π.χ. για αγροτεμάχια που έχουν απόσταση µεταξύ τους 50 μέτρα ή και όµορα, το ένα ως ΓΓΥΠ και το άλλο ως ΓΓΑ; Είναι δυνατόν ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι να δέχεστε και να μην επαναστατείτε με τις γνωμοδοτήσεις μιας επιτροπής, που όσο καλοπροαίρετη κι αν είναι, δεν έχει στα χέρια της καμία μελέτη γενική ή ειδική για το Νοµό Μεσσηνίας και παίρνει αποφάσεις για τη ζωή και την περιουσία συµπολιτών σας αυθαίρετα, βασιζόµενη στο τίποτα, προφασιζόµενη άλλοτε το ευνοϊκό μικροκλίµα (πώς το ξέρουν; Μήπως το µελέτησαν;) και άλλοτε την εν δυνάμει αρδευσιµότητα (φαίνεται πως γνωρίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα όλης της Μεσσηνίας!!!). Είναι γνωστό σε όλους σας ότι οι χάρτες χρήσεων γης προκύπτουν από λεπτοµερείς και απαιτητικές μελέτες ειδικών επιτροπών, που συγκροτούνται για το σκοπό αυτό και λαμβάνουν υπόψη πάρα πολλές παραµέτρους.

4. Πώς συµβαίνει κάποιοι να είναι οι «τυχεροί» που µπορούν και αξιοποιούν τις περιουσίες τους και κάποιοι είναι οι «ζητιάνοι» που προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους; Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται να καταστρέφονται περιουσίες, επειδή η Πολεοδοµία του δήµου στηρίζεται σε γνωμοδοτήσεις που η ίδια η Επιτροπή Π.Ε.Χ.Ω.Π. παραδέχεται, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ότι είναι απλές εκφράσεις γνώµης και δηλώνει αναρµόδια να αποφανθεί οριστικώς για το χαρακτηρισµό των γαιών.

5. Ως ταγός αυτής της πόλης κ. δήµαρχε, πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλία να διορθώσετε τα κακώς κείμενα µιας κατάστασης που δυστυχώς πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Συνεπικουρούμενος από εµάς όλους, τους συνεργάτες σας, την αντιπολίτευση -μείζονα και ελάσσονα- και την Περιφέρεια Πελοποννήσου ζητάμε να διευθετήσετε άμεσα το θέµα µε ευθυκρισία, τόλµη και αποφασιστικότητα.

Επειδή θεωρούμε ότι αδικούµεθα κατάφωρα και επιβάλλεται η αποκατάσταση της αδικίας στο πρόσωπο του καθενός µας, υπογράφουμε το ψήφισµα και παρακαλούμε να ενεργήσετε προς αυτή την κατεύθυνση. Κοινοποιούμε δε το ψήφισμά μας στους κάτωθι αποδέκτες και ζητάµε τη συµβολή αυτών”.