Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 08:46

Υπογραφές για ανάπλαση του κέντρου της Μεσσήνης

Γράφτηκε από την

 

“Το έργο αυτό θα αλλάξει τη μορφή όλης της πόλης” δήλωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης υπογράφοντας χθες το πρωί τη σύμβαση για την ανάπλαση της περιοχής του ιστορικού κέντρου.

Χαρακτήρισε παράλληλα τον φετινό χρόνο ως “τη χρονιά του Δήμου Μεσσήνης" και δήλωσε ότι στο εξής "θα έχουμε συνέχεια δημοπρατήσεις”.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι η πρώτη φάση υλοποίησης του σχεδίου της δημοτικής αρχής για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Μεσσήνης, καθώς -όπως είπε- θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάσεις, σε περιοχές της πόλης.

Οι εργασίες στο ιστορικό κέντρο, σύμφωνα με τη σύμβαση, θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε 8 μήνες και η δαπάνη για αυτές ανέρχεται -μετά την έκπτωση του εργολάβου- σε 750.875,29 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας Κ.Η. Παπαδόπουλος ΜΕΠΕ – Π. Νικολόπουλος Ε.Ε., χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ως “έργο με ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς το αισθητικό αποτέλεσμα πρέπει να συνδυαστεί και με τη βελτίωση των υποδομών, ιδιαίτερα της αποχέτευσης των ομβρίων που έχει ιδιαίτερα προβλήματα στη συγκεκριμένη περιοχή” όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ

Το έργο προβλέπει την επαναδιαμόρφωση και ανάπλαση 9 κεντρικών δρόμων, μεταξύ της οδού Νικολάου Χιώτη, του προαυλίου της Αγίας Αικατερίνης και της παλιάς αγοράς απέναντι από το Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη. Παρεμβάσεις θα γίνουν, συγκεκριμένα, στις οδούς Μερλοπούλου (από Κολοκοτρώνη έως Ι. Καρατζά), Ερμού (από Πολυτεχνείου έως Μερλοπούλου), Ρήγα Φεραίου, Γεωργιάδου (πεζόδρομος), Φ. Σάρρα (πεζόδρομος), Κορκονικήτα, Ι. Καρατζά, Κολοκοτρώνη και Ιωσήφ Ανδρούσης.

Οι επεμβάσεις -σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου- έχουν σκοπό: α) Τη μείωση του πλάτους κίνησης οχημάτων σε κάποιους δρόμους, ώστε να μονοδρομηθούν και να υφίσταται σε αυτούς κίνηση οχημάτων με χαμηλή ταχύτητα, καθώς η άσφαλτος θα αντικατασταθεί με τσιμεντένιους κυβόλιθους. β) Την αύξηση του πλάτους κίνησης των πεζών (όσο είναι δυνατό), επίστρωση νέων πλακών, φύτευση, δημιουργία ευχάριστων συνθηκών περιπάτου και σκιάς, αποθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό τη χρήση οχημάτων για μικρές αποστάσεις μέσα στο δίκτυο επέμβασης. γ) Την τοποθέτηση ιστών καλλιτεχνικού φωτισμού σε όλο το δίκτυο των οδών και των κοινόχρηστων χώρων καθιστικών πάγκων για ξεκούραση των πεζών, διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου στη Νικολάου Χιώτη και ανάδειξη της προτομής του. δ) Την ανάπλαση και διαμόρφωση του προαυλίου του ναού της Αγίας Αικατερίνης, με δαπεδόστρωση και δημιουργία καθιστικών φωτισμού και πρασίνου. ε) Την πλακόστρωση του δημοτικού χώρου της παλαιάς αγοράς απέναντι από το Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη. Και στ) τον καθορισμό συγκεκριμένων θέσεων στάθμευσης σε όλους τους δρόμους, όπου επιτρέπει το πλάτος τους.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Από την πλευρά της η αρμόδια για την Τεχνική Υπηρεσία αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου αναφέρθηκε περιληπτικά τόσο στις μελέτες όσο και στα έργα που απασχολούν αυτή τη χρονική περίοδο τη δημοτική αρχή Μεσσήνης.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός ότι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η τροποποίηση της χρήσης γης στα Μπεζεστένια, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κατασκευή της δημοτικής αγοράς στον χώρο αυτό.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη μελέτη για το αντιπλημμυρικό έργο στον Πάμισο, αλλά και σε έργα καθαρισμού ρεμάτων - “έχουμε οριστικές μελέτες έτοιμες για το ρέμα Πλατανάκι Ραδιώτη στο Πεταλίδι, Αγίου Δημητρίου στη Βαλύρα και τον Ρύακα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε επίσης τη χρηματοδότηση από το ΠΔΕ του υπουργείου Ανάπτυξης της προμήθειας μηχανημάτων έργων για την καλύτερη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας, αλλά και των επισκευών σχολικών κτηρίων, με κυριότερα αυτά του Δημοτικού Σχολείου Πεταλιδίου και του ΕΠΑΛ Μεσσήνης - προσθέτοντας ότι ο δήμος αναμένει και τη χρηματοδότηση για την κατασκευή πάρκινγκ στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.