Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018 18:13

90.000.000 ευρώ για αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων δημοτικών κτηρίων

Γράφτηκε από τον
90.000.000 ευρώ για αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων δημοτικών κτηρίων

Πίστωση 90.000.000 ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στους δήμους προκειμένου αυτοί να υλοποιήσουν παρεμβάσεις για την αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση δημοτικών κτηρίων των οποίων η πρότερη χρήση και δραστηριότητα έχει εγκαταλειφθεί.

Η σχετική πρόσκληση του υπουργείου προς τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ αφορά, ειδικότερα, τη “δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας”, με τις αιτήσεις

χρηματοδότησης που θα υποβληθούν να αφορούν στην “υλοποίηση παρεμβάσεων αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηριακού αποθέματος των δήμων”.

Με την έννοια “κτηριακό απόθεμα”, διευκρινίζει το υπουργείο, νοείται ένα εύρος κτηρίων ιστορικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, των οποίων η πρότερη χρήση και δραστηριότητα έχει εγκαταλειφθεί και που -στο πλαίσιο της εν λόγω πρόσκλησης-θα επαναχρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς από τους αρχικά προβλεπόμενους.

Στο συγκεκριμένο κτηριακό δυναμικό, ενδεικτικά, εντάσσονται ανενεργά κτήρια όπως: βιομηχανικά, “Ξενία”, νοσοκομεία, στεγασμένες αγορές, αποθήκες, στεγασμένες στοές, δημοτικά λουτρά, δημοτικά σφαγεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δικαστικά μέγαρα, καθώς και διάφορα άλλα κτήρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.

Κάθε δήμος μπορεί να υποβάλει μία και μοναδική πρόταση χρηματοδότησης για την ανακατασκευή, αναστήλωση, αποκατάσταση και επανάχρηση του κτηρίου, υπό την προϋπόθεση ότι το κτήριο α) είναι ιδιοκτησίας του δήμου ή έχει παραχωρηθεί σε αυτόν από δημόσιο φορέα για χρονικό διάστημα άνω των 15 ετών, β) είναι συνολικής επιφάνειας άνω των 500 τ.μ., γ) βρίσκεται εντός αστικού ιστού ή/και εκτός υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η άμεση και γρήγορη προσβασιμότητα σε αυτό, καθώς και ότι δ) η χρήση που θα επιλεγεί θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνεχή λειτουργία του κτηρίου τουλάχιστον για 4 ημέρες την εβδομάδα και 8 μήνες τον χρόνο.

Οι παρεμβάσεις αποκατάστασης θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα α) την ανάδειξη των κτηρίων μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και την ουσιαστική αναζωογόνηση και την αλλαγή προσανατολισμού περιοχών σε πολιτιστικές ή τουριστικές.

Προτάσεις από τους δήμους μπορούν να υποβάλλονται (μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/) μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2019, στις 5 το απόγευμα.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER