Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018 08:52

Εγκρίθηκε το αστικό για Μαντίνεια: Επιφυλακτικός ο Νίκας για τη νέα αστική γραμμή

Γράφτηκε από τον

Επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα της νέας αστικής γραμμής "Φιλοξένια - Βέργα - Μικρή Μαντίνεια" εξέφρασε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το Σώμα τελικώς γνωμοδότησε θετικά για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας μέχρι τη Μικρή Μαντίνεια, ενώ η αντιπολίτευση ζήτησε και νέες γραμμές που θα εξυπηρετούν το αεροδρόμιο, τη Νέα Είσοδο, την Ακρίτα και την Αύρας. Την παράσταση όμως την έκλεψε ο κ. Νίκας, που κάνοντας τον... συνήγορο του διαβόλου αμφισβήτησε ευθέως τόσο τη βιωσιμότητα της γραμμής όσο και τη σχετική εισήγηση του αντιδήμαρχου Ανδρέα Καραγιάννη - την οποία φυσικά ψήφισε η παράταξη της μειοψηφίας.

Ο κ. Νίκας είπε ότι έχουν περάσει οι εποχές που τα λεωφορεία γέμιζαν ασφυκτικά, καθώς σήμερα οι περισσότερες μετακινήσεις γίνονται με ιδιωτικά αυτοκίνητα, και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι έχει μείνει στις... σοβιετικές συγκοινωνίες της δεκαετίας του 1980. Για να τεκμηριώσει την άποψή του ο κ. Νίκας υπενθύμισε τη χαμηλή πληρότητα της γραμμής των Λεΐκων και της γραμμής "Αγιος Κωνσταντίνος - Κορδίας".

Υπενθύμισε επίσης ότι τόσο το Αστικό όσο και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ είναι ιδιωτικές εταιρείες που αντικειμενικό σκοπό έχουν το κέρδος, και γι' αυτό τα προβλεπόμενα δρομολόγια θα περιοριστούν αν έχουν χαμηλή πληρότητα. Ο δήμαρχος Καλαμάτας επεσήμανε μάλιστα τον κίνδυνο να διακοπούν τα δρομολόγια για Αρχοντικό, Ακρογιάλι και Κιτριές επειδή θα έχουν πληρότητα μικρότερη από 30%.

Τέλος, ο κ. Νίκας είπε ότι μακροπρόθεσμα η αστική συγκοινωνία μπορεί να αναβαθμιστεί με ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, αν και εφόσον αποδώσει καρπούς η προσπάθεια της δημοτικής αρχής για τη σχετική συνεργασία με τη ΔΕΗ και τη Solaris.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης κατηγόρησε το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα ότι αυτός ευθύνεται που δεν επεκτάθηκε νωρίτερα η αστική συγκοινωνία στη Βέργα και στη Μικρή Μαντίνεια.

Ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος ζήτησε να φωτιστούν οι στάσεις σε Βέργα και Μικρή Μαντίνεια.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βέργας Παναγιώτης Χειλάς ευχαρίστησε τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας, τονίζοντας ότι η κοινότητα θα στηρίξει τα δρομολόγια.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας Στέλιος Λιακέας κάλεσε τους δημότες να στηρίξουν τη γραμμή και είπε ότι δεν ευσταθεί η πρόταση του συμβούλου Μιχάλη Αντωνόπουλου για περισσότερα δρομολόγια στη Βέργα, επειδή η Μαντίνεια είναι αναπτυσσόμενη περιοχή με μεγάλες ανάγκες.

Θ.Λ.