Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 21:36

Ετοιμοι να παραδώσουν κλειδιά οι δήμαρχοι, με κίνδυνο να μην έχουν να πληρώσουν ούτε το προσωπικό

Γράφτηκε από τον
Ετοιμοι να παραδώσουν κλειδιά οι δήμαρχοι, με κίνδυνο να μην έχουν να πληρώσουν ούτε το προσωπικό

"Να παραδώσουν τα κλειδιά" των δήμων υποχρεώνονται επί της ουσίας οι δήμαρχοι μετά τις νέες περικοπές στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκτός από τα 400 εκατ. ευρώ που περικόπτονται από τους δήμους από το νέο μνημόνιο, αλλά και τα 450 εκατ. ευρώ που... ξέχασε η κυβέρνηση να εγγράψει στον προϋπολογισμό, η κατάσταση φαίνεται να φθάνει στο απροχώρητο για την αυτοδιοίκηση. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και την περικοπή κατά 150 εκατ. ευρώ της ΣΑΤΑ μέσω της μείωσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων η λέξη "αδιέξοδο" τα λέει όλα. Φυσικά μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό κανείς δεν τολμάει να μιλήσει ούτε καν για έργα συντήρησης, την ώρα που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την καταβολή ακόμα και της μισθοδοσίας των χιλιάδων υπαλλήλων. Κραυγή αγωνίας δημάρχων της Νότιας Πελοποννήσου, οι οποίοι μιλούν στην "Ε" για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι τους.

Τον κίνδυνο να μην έχουν τη δυνατότητα οι δήμοι να πληρώσουν ούτε καν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους επισημαίνει ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. "Δεν έχουν έρθει ακόμα ούτε η ΚΑΠ του Ιανουαρίου, ούτε του Φεβρουαρίου. Πώς είναι δυνατόν να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας με μειώσεις της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ; Ακόμα κι αν είχε εγκριθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα θα έπρεπε να προχωρούσαμε αναγκαστικά σε αναθεωρήσεις" τονίζει ο κ. Νίκας.
"Οι δήμοι δεν αντέχουν άλλες περικοπές. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες καταφέραμε την πρώτη χρονιά να σταθούμε δίπλα στον δημότη, δίπλα στον κάτοικο της απομακρυσμένης περιοχής, δίπλα στον κάτοικο ενός περιφερειακού δήμου" σημειώνει ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και συνεχίζει: "Είναι λοιπόν αδύνατο να συνεχίσουμε εμείς να δουλεύουμε με περαιτέρω περικοπές, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις μας - και το μόνο βέβαιο είναι ότι εμείς, οι πρώτοι δήμαρχοι των καλλικρατικών δήμων είμαστε τα εξιλαστήρια θύματα. Και εν τέλει -αν προκύψουν οι περικοπές- είναι βέβαιο ότι η Πολιτεία μας οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση". Καταλήγοντας ο κ. Αναστασόπουλος υπογραμμίζει: "Κι ενώ έχουμε τις καλύτερες των προθέσεων και δουλεύουμε πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο, αν εφαρμοστούν τελικά και οι νέες περικοπές δεν θα καταφέρουμε να αποφύγουμε τον ευτελισμό μας, απέναντι στους ανθρώπους που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους".
Απελπισμένος και ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο οποίος σημειώνει: "Από συστάσεως «Καλλικράτη» είχαμε επισημάνει ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα έπρεπε να έχει διασφαλίσει δύο σημαντικές προϋποθέσεις. Η μία είναι η δυνατότητα οργανωτικής ανασυγκρότησης και στελέχωσης για τις διαρκώς διευρυνόμενες αρμοδιότητες, κάτι που δεν γίνεται λόγω και της απαγόρευσης προσλήψεων και από την κένωση οργανικών θέσεων. Και δεύτερον, η ισχυρή οικονομική στήριξη του νέου θεσμικού πλαισίου για να μπορέσει να αντεπεξέλθει. Η περιπέτεια των δήμων ξεκίνησε με μειωμένους πόρους κατά 40%, φέτος μειώθηκαν κατά ακόμα 15% και είναι τραγικό να θέλουμε να πάμε ακόμα παραπέρα την περικοπή των πόρων. Δεν μπορούμε στοιχειωδώς να ανταποκριθούμε στις καθημερινές ανάγκες, σε λίγο θα έχουμε και αδυναμία πληρωμής του προσωπικού. Ούτε μπορούμε όμως να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της κεντρικής διοίκησης για αύξηση τελών και επιβολή δημοτικών φόρων. Οι πολίτες ξεζουμίζονται από μία σειρά μειώσεων και περικοπών ακόμα και σε βασικές ανάγκες και υπηρεσίες". Συνεχίζοντας ο κ. Κόλλιας χαρακτήρισε κοινωνικό θράσος το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων από τους δήμους και κατέληξε λέγοντας: "Αυτό τον καιρό βιώνουμε στην απόλυτη έκφρασή της τη φράση «Τα παράπονα στο δήμαρχο». Αν πεθάνει η αυτοδιοίκηση θα πεθάνει και η χώρα. Θα περίμενα από την ΚΕΔΕ αντί πλατωνικών ημερίδων στην Κομοτηνή, να βγει μπροστά".
Με μεγάλη έκπληξη άκουσε τα νέα για τις περικοπές ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης. "Δυστυχώς λόγω της κρίσης έχουμε τεράστιες απώλειες στα έσοδά μας. Ο «Καλλικράτης» δεν στηρίζεται, όπως πρέπει. Μέσα σε αυτό το κλίμα καλούμαστε να υλοποιήσουμε πιο φτωχά Τεχνικά Προγράμματα εις βάρος των πολιτών. Θα αγωνιστούμε να διασφαλίσουμε ό,τι καλύτερο. Η ΚΕΔΕ έχει ήδη πάρει θέση. Επεται συνάντηση ΠΕΔ για να διατυπώσουμε και εμείς  ξεκάθαρη θέση" επισημαίνει ο κ. Καφαντάρης.
"Ητανε στραβό το κλήμα, το ’φαγε κι ο γάιδαρος" τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης. "Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Για παράδειγμα έρχονται κι άλλες συγχωνεύσεις σχολείων (Διαβολίτσι - Μελιγαλάς). Είμαστε σε πραγματικό αδιέξοδο και οι πόροι δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο. Τουλάχιστον ας περιορίσουν τις αρμοδιότητές μας γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να διαχειριστούμε επαρκώς ούτε την καθημερινότητα". Παράλληλα ο κ. Μπάμης εμφανίζεται ιδιαιτέρως απογοητευμένος σημειώνοντας: "Δεν φταίει μόνο η φτώχεια μας, αλλά κυρίως το μυαλό μας και η νοοτροπία μας".
"Ας παραδώσουμε τα κλειδιά αύριο το πρωί. Δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουμε μετά το πολυνομοσχέδιο. Αν θέλουν να μας έχουν μόνο σαν δημάρχους και να μας πληρώνουν δεν βγαίνει τίποτα" τονίζει ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας και καταλήγει: "Δεν είναι όλοι οι δήμοι όπως η Αθήνα, υπάρχουν πλήρως εγκαταλελειμμένες περιοχές στην περιφέρεια".
"Ουσιαστικά πολλοί δήμοι υπολειτουργούν και με την αναστάτωση που επικρατεί σε κεντρικό επίπεδο δεν μπορούν να παίξουν κανένα ρόλο" επισημαίνει ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, ο οποίος βλέπει και από την πλευρά του αδιέξοδο.
"Δυστυχώς για μία ακόμα φορά η Πολιτεία φαίνεται να αντιμετωπίζει με προχειρότητα και με άδικο τρόπο την κατάσταση που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή" υπογραμμίζει ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας. "Οι δήμοι έχουν συνεισφέρει οικονομικά στην έξοδο από την κρίση περισσότερο από κάθε άλλο φορέα, με συνολική μείωση πόρων 53%. Οι μειώσεις δαπανών δεν πλήττουν απλώς οικονομικά την αυτοδιοίκηση, αλλά έχουν αντίκτυπο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες".
Για περικοπές που τα τελευταία δυόμισι χρόνια ξεπερνούν το 53% και οι οποίες έχουν πλήξει το σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών κάνει λόγο ο δήμαρχος Σπάρτης Σταύρος Αργειτάκος. "Οι δήμοι έχουν περιορίσει κατά πολύ τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ολα αυτά θα έχουν αντίκτυπο και ας ευχηθούμε να μην προχωρήσουν τελικά σε περαιτέρω μειώσεις, αφού οι δήμοι σε λίγο δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε τους εργαζόμενους. Εμείς εδώ τουλάχιστον κρατάμε ακόμα" καταλήγει ο κ. Αργειτάκος.
Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση του δημάρχου Ευρώτα Γιάννη Γρυπιώτη, ο οποίος χαρακτήρισε γελοίο το ενδεχόμενο νέων περικοπών, χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερα σχόλια.


NEWSLETTER