Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 19:39

102 συμβασιούχοι στη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον

Εκατόν δύο άτομα πρόκειται να προσληφθούν και να εργαστούν στη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας, για 8 μήνες, στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών.

Ειδικότερα, κατανέμονται στο Δασαρχείο Καλαμάτας 66 άτομα και στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας 36, ως εξής:

Καλαμάτας: 2 ΠΕ γεωτεχνικοί (δασολόγοι), 2 ΤΕ δασοπόνοι, 4 ΔΕ ειδικοί δασικής προστασίας, 2 ΔΕ χειριστές μηχανημάτων έργων, 1 ΔΕ φύλακας, 5 ΔΕ διοικητικού - λογιστικού, 50 ΥΕ εργάτες.

Κυπαρισσίας: 1 ΠΕ γεωτεχνικός (δασολόγος), 1 ΤΕ δασοπόνος, 2 ΔΕ ειδικοί δασικής προστασίας, 2 ΔΕ διοικητικού - λογιστικού, 30 ΥΕ εργάτες.

Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, οι απασχολούμενοι θα καλύψουν ανάγκες σε προσωπικό των κατά τόπους Δασικών Υπηρεσιών, για την αντιπυρική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων της χώρας, καθώς και για τη διαχείριση των καμένων εκτάσεων με καθαρισμούς και υλοτομίες συσσωρευμένης βιομάζας, διανοίξεις δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν θα μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τη διάρκεια αλλά εξίσου αποτελεσματικά και μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, καθώς τα περισσότερα αντιπυρικά μέτρα λαμβάνονται εκτός της περιόδου αυτής. Για παράδειγμα, οι καθαρισμοί πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και μετά τη λήξη της, για την απομάκρυνση και διάσπαση της δασικής βλάστησης και ελαχιστοποίηση του κινδύνου έναρξης πυρκαγιάς. Επίσης, θα αξιοποιηθούν στη συνέχιση έργων συντηρήσεων και καθαρισμών, καθώς και σε εργασίες αποκατάστασης μετά από πυρκαγιά για τη συγκράτηση των εδαφών, όπως στην κατασκευή κλαδοπλεγμάτων και κορμοδεμάτων.

Το μισθολογικό κόστος των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα θα καλυφθεί από τον ΟΑΕΔ. Ο κύριος όγκος των εργαζομένων θα απασχολείται σε εργασίες υπαίθρου.

Στο πρόγραμμα εντάχθηκε και η προτεραιότητα της απόκτησης δεξιοτήτων των προσλαμβανόμενων, με ειδικά σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν ανά δασική αρχή, σε σχετικά με το αντικείμενο της απασχόλησής τους θέματα.

Οι υπηρεσίες απασχόλησης του προσωπικού έχουν την υποχρέωση με τη λήξη του προγράμματος να χορηγήσουν στους απασχολούμενους βεβαίωση χρόνου απασχόλησης.

Η απόφαση της πρόσληψής τους περιλαμβάνει πρόγραμμα εκπαίδευσης: Η πρώτη εκπαιδευτική περίοδος είναι 60 διδακτικές ώρες και η δεύτερη 36. Τα θέματα στα οποία θα εκπαιδευτούν, είναι: Γενικά περί δασών και δασικού περιβάλλοντος, διαχείριση δασών, υλοτομίες – δασικά προϊόντα, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία – πρώτες βοήθειες, προστασία δασών από πυρκαγιές, ασθένειες και προσβολές δασικών ειδών, δασική νομοθεσία – έλεγχος δασικών παραβάσεων, θηραματική διαχείριση, προστασία άγριας χλωρίδας και πανίδας – προστατευόμενες περιοχές, και δασοτεχνικά έργα. Προβλέπονται επισκέψεις σε δάση και διαπίστωση όλων των δασικών αδικημάτων, επισκέψεις σε ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές και σε εκτροφεία θηραμάτων και σε χώρους εκτέλεσης δασοτεχνικών έργων.

Γ.Σ.