Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 10:22

Γκρίνιες στην Τριφυλία για τα “ψίχουλα” από την Περιφέρεια 

Γράφτηκε από τον

 

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ενέκρινε τις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ δήμου και Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την εκτέλεση δύο οδικών έργων, με έντονες παρατηρήσεις από τις αντιπολιτεύσεις ότι στην περιοχή δίνονται “ψίχουλα” και δεν χωρούν πανηγυρισμοί.

Το πρώτο από αυτά τα έργα αφορά τη συντήρηση - ασφαλτόστρωση του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Το έργο πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιου Ανδρινόπουλου, καθώς το συγκεκριμένο έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 2,2 εκ. ευρώ -τότε που ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έβαζε όλα τα έργα- όμως στη συνέχεια απεντάχθηκε από την Περιφέρεια γιατί... δεν χωρούσε. Ο κ. Ανδρινόπουλος παρατήρησε πως αυτά που δίνονται είναι “ψίχουλα” και αντί για 2,2 εκ. που ήταν το έργο στο ΕΣΠΑ να δίνουν τώρα 400.000. “Δεν θα έπρεπε να απενταχθεί καθώς ο Δήμος Τριφυλίας είχε μόλις δύο έργα και έμειναν μέσα στο ΕΣΠΑ δήμοι με πολλά περισσότερα έργα. Μη λέμε και ευχαριστώ για τα “ψίχουλα” που παίρνουμε” τόνισε χαρακτηριστικά. Απαντώντας ο κ. Κατσίβελας επισήμανε πως για το τι έχει κάνει η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν μπορεί να απολογηθεί αυτός, με τον κ. Ανδρινόπουλο να απαντά ότι χάθηκε επί σημερινής δημοτικής αρχής καθώς θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ως έργο-γέφυρα. “Αυτό δεν μπορούσε να γίνει, καθώς το έργο δεν είχε ξεκινήσει” επισήμανε ο δήμαρχος για να συμπληρώσει πως “εσείς είχατε παραμυθιάσει τον κόσμο ότι θα γίνει το έργο”. Και πρόσθεσε πως σε συνάντηση με τον κ. Χαρίτση εξασφαλίστηκαν τα 400.000 ευρώ.

Οτι λέει ψέματα του καταλόγισε ο κ. Ανδρινόπουλος, σημειώνοντας πως ήταν γραμμένα 2,2 εκ. στον προηγούμενο προϋπολογισμό. Μάλιστα σε υψηλούς τόνους συνέχισε λέγοντας πως το έργο θα πιστωνόταν στον κ. Κόλλια γι’ αυτό βγήκε το έργο - “έτσι έγινε η συμφωνία” είπε. Οταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Γιάννη Καλκαβούρα αν ήταν εκεί και τα λέει αυτά, απάντησε: “Είχα τον κοριό που ψάχνετε”. Ο δήμαρχος από την πλευρά του απάντησε ότι κάποιοι δεν αντέχουν αυτά που καταφέρνει η δημοτική αρχή.

Εντάσεις για το ύψος του ποσού, ψηφίζοντας ωστόσο την προγραμματική σύμβαση, εξέφρασε τόσο η επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννα Μαραβελή, ρωτώντας ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, όσο και ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Σαράντος Κουκούμης που επίσης την ψήφισε, χαρακτηρίζοντάς την ως μπαλώματα και όχι ως έργο ουσίας. Ευχαριστίες προς τους κ.κ. Μαντά και Αλειφέρη αλλά και προς τον περιφερειάρχη εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αδρακτάς για τις προσπάθειές τους.

Επίσης ομόφωνα εγκρίθηκε και η προγραμματική σύμβαση για τη βελτίωση της ασφάλειας του δρόμου Πλατάνια - Νέδα, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

Κ.Μπ.