Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 09:47

Στο Δήμο Καλαμάτας παλιά μηχανήματα κεραμοποιίας

Γράφτηκε από τον

 

 

Τα παλιά μηχανήματα του εργοστασίου της οικογένειάς του (τούβλων και κεραμιδιών) στο Ασπρόχωμα, προσέφερε στο Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να εκτεθούν, ο 95χρονος επιχειρηματίας Χαρίλαος Μπουρνιάς.

Την προσφορά ως σημείο αναφοράς κι ενημέρωσης στη βιομηχανική ιστορία της πόλης αποδέχθηκε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, στην τελευταία της συνεδρίαση, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να εκφράσει και τις σχετικές ευχαριστίες προς το δωρητή.

Σύμφωνα με την προσφορά, ο Χαρίλαος Μπουρνιάς, τελευταίος μέτοχος της επιχείρησης παραγωγής κεραμικών, τούβλων και κεραμιδιών στο Ασπρόχωμα, προσέφερε τα παλιά μηχανήματα του εργοστασίου του, προκειμένου να εκτεθούν σε χώρο που θα επιλέξει ο δήμος.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου διαπίστωσε ότι “είναι σε καλή σχετικά κατάσταση και μετά από την απαραίτητη συντήρηση μπορούν να εκτεθούν σε δημοτικό κοινόχρηστο χώρο με τέτοια διάταξη που να απεικονίζεται η παραγωγική διαδικασία εκείνης της εποχής”. Και προτείνει “να εκτεθούν σε τέτοιο χώρο που είναι ορατά από το ευρύ κοινό και να υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης από επισκέπτες, σχολεία κ.λπ.”.

Στην Οικονομική Επιτροπή αναφέρθηκε ότι τα μηχανήματα πρέπει να εκτεθούν σε στεγασμένο χώρο, όπως στο ΒΙΟΠΑ.

Στην προσφορά γίνεται γνωστό ότι “η οικογένεια Μπουρνιά έχει παρουσία στην οικονομική ζωή της πόλης για περισσότερα από 100 χρόνια. Ο πατέρας του Γιάννης Μπουρνιάς, προερχόμενος από τη Σίφνο, ανέπτυξε στις αρχές του 1900 στην Καλαμάτα διάφορες επιχειρήσεις με σπουδαιότερη τη βιομηχανία κεραμικών, τούβλων και κεραμιδιών, που άνθισε για πάνω από 50 χρόνια και άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην πόλη, με χαρακτηριστικότερο την ονομασία γνωστής συνοικίας με το όνομα Μπουρνιάς”.

Ο 95χρονος δωρητής προτείνει “να εκτεθούν στο νέο κοινοτικό κατάστημα Ασπροχώματος, αφού το εργοστάσιο ήταν στην περιοχή και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της κοινότητας είχαν εργαστεί σε αυτό”. Κι ενημερώνει πως “προτίθεται να δωρίσει και άλλα έγγραφα από το αρχείο της εταιρείας και φωτογραφικό υλικό”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER