Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018 18:02

Πρόβλημα 100 χρόνων τα όμβρια απαντά ο Νίκας

Γράφτηκε από τον

“Δεν μπορούμε να λύσουμε ζητήματα 100 ετών”, επεσήμανε ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, χθες, απαντώντας σε ερωτήσεις για τα προβλήματα στη διαχείριση των ομβρίων, που προκάλεσε η τελευταία κακοκαιρία.

Αρχικά, ανέφερε ότι προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις προκαλούνται και σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. Παρατήρησε πως “εκτελούμε έργα 10 εκ. ευρώ”, αναφερόμενος στις δύο εργολαβίες αντιπλημμυρικών από τη Θουρία έως το Ασπρόχωμα και στην επικείμενη από Παναγίτσα μέχρι Νέδοντα. Ευχαρίστησε πάρα πολύ την κυβέρνηση για την ανταπόκριση και αναφέρθηκε και στο έργο των 80 εκ. ευρώ που ετοιμάζεται με τις μελέτες του “Μορέα”.

Κάνοντας λόγο για τις αιτίες, είπε ότι ένα μεγάλο μέρος της πόλης έχει κτιστεί εκτός σχεδίου, πως ρέματα ξεκινούν 10 μέτρα και φθάνουν μισό μέτρο στη θάλασσα κι ότι εκείνοι που έκτισαν πάνω στα ρέματα, τα νομιμοποίησαν.

Επικρίνοντας την κεντρική εξουσία, ανέφερε πως “καμία κυβέρνηση δεν έβαλε χρήματα του ΕΣΠΑ στα αντιπλημμυρικά”. Για το έργο του αγωγού ομβρίων σε Φαρών - Ευριπίδου είπε ότι “μελετητικά δεν είναι έτοιμο 100%”. Ελάχιστοι στη ΔΕΥΑΚ είναι τεχνικοί, έργα επιβλέπονται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών”. Κι επέκρινε την κυβέρνηση πως “δεν υπάρχουν κωδικοί στο ΕΣΠΑ για διαχείριση ομβρίων”. Τη χρηματοδότηση έργων ομβρίων στο ΕΣΠΑ είχε υποσχεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης.

Γ.Σ.