Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 17:54

Αμεση έναρξη δακοκτονίας ζητεί το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Αμεση έναρξη δακοκτονίας ζητεί το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

“Είναι επιτακτική ανάγκη να εκτελεστεί άμεσα ο πρώτος ψεκασμός για να αποφευχθεί η ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια” σημειώνει το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης στο ομόφωνο ψήφισμά του, με το οποίο εκφράζει την ανησυχία του για την καθυστέρηση στη δακοκτονία και το οποίο απευθύνει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.

Συγκεκριμένα, το Σώμα, στο ομόφωνο ψήφισμα που ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίασή του -στην οποία εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την τύχη της φετινής ελαιοπαραγωγής τόσο στον Δήμο Μεσσήνης, όσο και στη Μεσσηνία γενικότερα-, ζητεί “την άμεση νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου, κατ’ εξαίρεση, να επιτραπεί η έναρξη των εργασιών δακοκτονίας στους προσωρινούς μειοδότες, μέχρι την ολοκλήρωση  των διαγωνισμών”.

Αναλυτικά, στο ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο επισημαίνει:

“Η σημασία του ελαιολάδου στην αγροτική οικονομία του δήμου μας είναι πολύ σημαντική, όπως επίσης και η δακοκτονία έχει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα και την παραγωγή του προϊόντος. Δυστυχώς όμως, για μια ακόμη χρονιά, η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την δακοκτονία έχει καθυστερήσει αρκετά και οι έντονες ανησυχίες των ελαιοπαραγωγών είναι εύλογες. Επειδή οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εξέλιξη του δάκου, εξ αιτίας τόσο της υψηλής θερμοκρασίας, αλλά και των συνεχών βροχοπτώσεων. Επειδή ο πρώτος γενικός ψεκασμός ήδη θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης αιτείται:

α) Την άμεση νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου, κατ’ εξαίρεση, να επιτραπεί η έναρξη των εργασιών δακοκτονίας στους προσωρινούς μειοδότες, μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών. β) Είναι επιτακτική ανάγκη να εκτελεστεί άμεσα ο πρώτος ψεκασμός για να αποφευχθεί η ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια”.


NEWSLETTER