Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012 21:31

Ξεκινούν συσσίτια στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Ξεκινούν συσσίτια στην Καλαμάτα

Συσσίτια αναμένεται να ξεκινήσει σε 10 μέρες ο Δήμος Καλαμάτας. Το φαγητό, 20 έως 30 μερίδες για αρχή, θα μαγειρεύεται στην 120 ΠΕΑ και οι δικαιούχοι θα το παραλαμβάνουν από το Α' ΚΑΠΗ. Για τα παραπάνω ενημέρωσε χθες την "Ε" η Μαρία Οικονομάκου, πρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού, η οποία τέθηκε επικεφαλής της προσπάθειας από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.
Ηδη χθες και προχθές στο Δημαρχείο της πόλης οι εμπλεκόμενοι φορείς συναντήθηκαν μεταξύ τους για να συντονίσουν τις ενέργειές τους, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι σύμφωνα με το πρόγραμμα. Σημαντική στο εγχείρημα αυτό θα είναι η συμβολή τόσο της Διεύθυνσης Πρόνοιας όσο και των εθελοντών του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που αναλαμβάνουν την επιλογή των ανθρώπων που θα σιτίζονται και οι οποίοι -όπως τόνισε η Μαρία Οικονομάκου- πρέπει να έχουν πραγματικά ανάγκη το φαγητό.
«Θα είμαστε αυστηροί στην επιλογή. Προτεραιότητα θα δοθεί στους άστεγους, άνεργους και ανήμπορους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν παίρνουν επιδόματα», σημείωσε η πρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας. Και όταν της θέσαμε το ερώτημα αν ο χρόνος των 10 ημερών είναι αρκετός για να γίνει μια σωστή επιλογή, είπε: «Θα αρχίσουμε με λίγες μερίδες, 20 έως 30 για αρχή, για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πραγματικά ανάγκη να φάνε».
Αναφορικά με τα διαδικαστικά θέματα η κ. Οικονομάκου είπε ότι σε αυτή τη φάση κανονίζουν το μενού - κάτι απαραίτητο, όπως είπε, για να ξέρουν και το κοστολόγιο, το οποίο θα καλυφθεί από το δήμο αλλά και από χορηγίες.
Για το πώς θα γίνεται το συσσίτιο, σημείωσε: «Θα μαγειρεύεται το φαγητό στην 120 ΠΕΑ και εμείς θα το μεταφέρουμε στο Α΄ ΚΑΠΗ, όπου εθελοντές, μεταξύ 1.30 με 2.30 το μεσημέρι, θα το μοιράζουν στους δικαιούχους οι οποίοι θα έρχονται με το μπολ τους και θα το παίρνουν στο σπίτι τους». Την προοπτική να βρεθεί ένας χώρος όπου θα μαγειρεύεται και θα σερβίρεται το συσσίτιο την απέκλεισε, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, γιατί κάτι τέτοιο θα απαιτούσε προσωπικό άρα και μεγαλύτερα έξοδα. «Δεν μπορούμε για τώρα να επιχειρήσουμε κάτι τέτοιο», είπε - ενώ συμπλήρωσε πως για το ξεκίνημα των συσσιτίων θα βοηθήσουν και οι Κύπριοι του Δήμου Αγλαντζιάς (αδελφοποιημένου δήμου με το Δήμο Καλαμάτας) με την αποστολή τροφίμων ειδικά για το σκοπό αυτό.
Η κ. Οικονομάκου στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα ανθρωπιάς του εγχειρήματος: «Ο κόσμος θέλει συμπάθεια, αγάπη και επικοινωνία, και οι εθελοντές οι οποίοι έχουν προθυμοποιηθεί να βοηθήσουν το γνωρίζουν αυτό, και το κάνουν με την καρδιά τους». Και πρόσθεσε: «Πολύς κόσμος ζητά να βοηθήσει για να στηθούν τα συσσίτια, να μαγειρέψει, να σερβίρει - και είναι αξιοσημείωτο κάτι τέτοιο όταν όλοι περνούν το δικό τους καθημερινό άγχος και αδιέξοδο, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης». Επίσης αξιοσημείωτη, όπως είπε καταλήγοντας, είναι και η ευαισθητοποίηση των κοινωνικών λειτουργών του Α΄ ΚΑΠΗ, που έτρεξαν και βρήκαν εθελοντές για να βοηθήσουν.


NEWSLETTER