Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2010 21:44

Στ. Μπεχράκης: Δεν είμαστε ουδέτεροι παρατηρητές της πραγματικότητας

Γράφτηκε από την
Στ. Μπεχράκης: Δεν είμαστε ουδέτεροι παρατηρητές της πραγματικότητας

“Χωρίς κομματική και προσωπική ιδιοτέλεια, αλλά με οδηγό τις αρχές της πραγματικής δημοκρατίας, της διαφάνειας, του διαλόγου, με οδηγό την αναζήτηση της χρυσής τομής ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις και της συνισταμένης που συνθέτουν προωθητικά τα κοινωνικά ρεύματα αμφισβήτησης και διεκδίκησης” ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας κάλεσε νωρίτερα το βράδυ από την πλατεία 23ης Μαρτίου τους πολίτες να δώσουν ψήφο στο “Δίκτυο Ενεργών Πολιτών”.
Μάλιστα ο κ. Μπεχράκης σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι παρατηρείται προσπάθεια συστηματικής διαστρέβλωσης του χαρακτήρα της κίνησης, απαντά: “Δεν είμαστε ουδέτεροι παρατηρητές της πραγματικότητας, δεν είμαστε πολυσυλλεκτικοί που ψαρεύουν με πολλά καλάμια σε θολά νερά, δεν είμαστε ανεξάρτητοι γιατί το επιτάσσει η επικοινωνιακή μόδα. Δεν είμαστε κόμμα! Αλλά ούτε κομματική αυτοδιοικητική παράταξη! Είμαστε απλώς ασυμβίβαστοι με την ιδιοκτησιακή λογική των κομμάτων για την αυτοδιοίκηση, με το δημαρχοκεντρικό μοντέλο που παράγει αυταρχισμό και με εκείνους που θεωρούν το δήμο ιδιοκτησία τους! Είμαστε αυτόνομη συλλογικότητα, κοινωνικά και πολιτικά δραστήριων ανθρώπων για την παραγωγή πολιτικής για την πόλη, με αφετηρία συμφωνημένες βασικές αρχές. Το "Δίκτυο Ενεργών Πολιτών" είναι μια αυθεντική αυτοδιοικητική κίνηση πολιτών «των αποκάτω» της οικονομικής κρίσης, «των αποκλεισμένων» πολιτών από τις υποθέσεις που τους αφορούν. Εχουμε ως έμβλημά μας τη ρήση του Σαίξπηρ «Πόλις είναι οι άνθρωποί της», αλλά και του Αριστοτέλη «Πόλις είναι δομημένη πολιτική» επεσήμανε ο Σταμάτης Μπεχράκης.
“Το Δίκτυο εκφράζει την απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών να γυρίσουμε σελίδα στο Δήμο της Καλαμάτας και στις παρωχημένες αντιλήψεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής που δεν συμφωνούν με τις στοιχειώδεις ευαισθησίες των πολιτών για τη συμμετοχή και την αυτοδιοίκηση.
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας με τους παράγοντες που κάνουν την ενασχόληση με τα κοινά επικερδή διαδικασία.
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας με την πελατειακή λογική που οδηγεί σε ομηρία τους ανθρώπους της ανάγκης. Με τη συναλλαγή δημοτικών αρχών και ιδιωτών για ψηφοθηρικούς λόγους.
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας με το δήμο διαμεσολαβητή για την άνευ όρων και αρχών εκχώρηση των δημόσιων χώρων στους ιδιώτες. Με την παραχώρηση ζωτικών δημοτικών λειτουργιών σε πάσης φύσεως και τάξης μεγέθους εργολάβους.
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας με τους δημοτικούς παράγοντες που μετρούν το έργο τους με τα κυβικά τσιμέντου και την επιφάνεια των πλακοστρώσεων. Με τις λογικές που θέλουν το πράσινο γαρνιτούρα στα μάρμαρα” τόνισε ο κ. Μπεχράκης.
Από την ομιλία του κ. Μπεχράκη δεν ξέφυγαν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι που υποστηρίζονται από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. “"Πρωτοβουλία" ονομάζει το συνδυασμό του ο κ. Νίκας που διοίκησε το δήμο ως απόλυτος μονάρχης για 4 χρόνια, στερώντας όχι μόνον την πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και το δημοκρατικό του δικαίωμα να βουλεύεται. Που με τις διαδοχικές πρωτοβουλίες του κατάφερε να αιωρείται η απειλή των σκουπιδιών πάνω από την πόλη:
- Απαξίωσε τη μονάδα λιπασματοποίησης,
- ακολούθησε τυφλά την καταστροφική πολιτική των δεματοποιητών,
- θεοποίησε το "σουκομηχάνημα" και κατάφερε να κάνει την Καλαμάτα μαγνήτη για τα σκουπίδια του Κρανιδίου.
Που η μοναδική του πρωτοβουλία στη διάρκεια της θητείας του ήταν η προσπάθεια για μετατροπή του παλαιού νοσοκομείου σε δημαρχείο, έργο εκατομμυρίων ευρώ σε περίοδο που τα συνήθη υποζύγια του φορολογικού συστήματος καλούνται να πληρώσουν και πάλι το λογαριασμό της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος” είπε ο κ. Μπεχράκης για τον σημερινό δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, ενώ για τον Θόδωρο Μπρεδήμα σημείωσε: "Αλλαγή" ονομάζει το συνδυασμό του ο κ. Μπρεδήμας, εννοώντας πως επιδιώκει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.
Η μόνη αλλαγή που μπορεί να κάνει ο κ. Μπρεδήμας είναι να μας αλλάξει τα φώτα! Να περιορίσει δραματικά το δημοτικό έργο προσφέροντας πολιτικές υπηρεσίες στον αρχιτέκτονα της περικοπής των πόρων στην αυτοδιοίκηση, δηλαδή στον πρωθυπουργό, τον οποίο έσπευσε να ευχαριστήσει δηλώνοντας κομματικός πατριώτης, όταν το κυβερνητικό κόμμα έφαγε πόρτα από πλήθος υποψηφίων που προσέγγισε.
Η απουσία πολιτικού λόγου από την προεκλογική εκστρατεία των κ. Νίκα και Μπρεδήμα δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Σταμάτη Μπεχράκη που μεταξύ άλλων επεσήμανε: “Η συζήτηση των προβλημάτων, ο απολογισμός δράσης ενοχλούν γιατί προκαλούν σκέψεις, οδηγούν σε διαφοροποιήσεις. Γι’ αυτό απέφυγαν το δημόσιο διάλογο ο κ. Νίκας και στην προηγούμενη αναμέτρηση. Ο κ. Μπρεδήμας ζηλεύοντας τη δόξα του προηγούμενου, έκανε το ίδιο με ανάλογο πρόσχημα”.
Οσον αφορά τις δεσμέυσεις του συνδυασμού ο κ. Μπεχράκης είπε: “Εμείς δεν τάζουμε, ούτε δίνουμε υποσχέσεις. Εκείνο το οποίο μπορούμε να υποσχεθούμε είναι η μάχη για να περιοριστούν οι επιπτώσεις των μέτρων που απεργάζονται τα γκόλντεν μπόις των αγορών και οι ντόπιοι θιασώτες τους. Μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα αγωνιστούμε για να μην κλείσει η στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Οτι θα αγωνιστούμε για να μην οδηγήσει ο "Καλλικράτης" στον αφανισμό της υπαίθρου. Οτι θα αγωνιστούμε για ισότιμη μεταχείριση όλων των δήμων που συνενώνονται. Οτι θα αγωνιστούμε για να εξασφαλιστούν οι δημοτικές υπηρεσίες σε κάθε πολίτη που τις έχει ανάγκη, όπου και αν βρίσκεται στην περιφέρεια του δήμου. Οτι θα αγωνιστούμε για ένα όραμα για το δήμο και ένα σχέδιο ενεργειών υλοποίησης μέσα από την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και την μαχητική κινητοποίησή τους για την κατά το δυνατόν επιτυχή έκβαση της μάχης για να μπει ο δήμος στο δρόμο της ανάπτυξης και να περιοριστούν οι συνέπιες της κρίσης.
Η προώθηση ενός ενιαίου σχεδίου χωροταξικής οργάνωσης του νέου δήμου, η διαχείριση των απορριμμάτων για την οποία υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από το συνδυασμό, αλλά και η λειτουργική σύνδεση Καλαμάτας και περιφερειακών περιοχών του νέου καλλικρατικού δήμου αλλά και η ενίσχυση και ανάδειξη των ορεινών και πυρόπληκτων περιοχών θα βρεθούν στο επίκεντρο των προσπαθειών” διευκρίνισε ο κ. Μπεχράκης. Κλείνοντας πάντως ο Σταμάτης Μπεχράκης κάλεσε τον κόσμο να μην απέχει απο τις εκλογές, αφού κάτι τέτοιο “αφήνει ελεύθερο πεδίο σ’ αυτούς που ευθύνονται” δηλώνοντας ότι η αποχή είναι ανοχή, στηρίζει τις κατεστημένες πολιτικές και δίνει λευκή επιταγή για νέα μέτρα”.


NEWSLETTER