Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 08:44

Απολογισμός του ταξιδιού της καλαματιανής αποστολής στην Κίνα: «Ανοιξε ο δρόμος για συνεργασία με τη Σιάν» (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Απολογισμός του ταξιδιού της καλαματιανής αποστολής στην Κίνα: «Ανοιξε ο δρόμος για συνεργασία με τη Σιάν» (βίντεο)

 

“Η συμμετοχή της Καλαμάτας στην κοινή διάσκεψη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πύλη εισόδου και το καλωσόρισμα της Καλαμάτας σε μια μεγαλόπνοη αλλά και μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Σιαν και τις άλλες αδελφοποιημένες πόλεις που συμμετείχαν, με κοινό στόχο την παράλληλη ανάπτυξη, ωφέλεια και ευημερία όλων των μελών του μηχανισμού”.

Αυτό τόνισε χθες ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Δημήτρης Δημόπουλος, επικεφαλής της αποστολής της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στη συνάντηση που οργάνωσε ο Μηχανισμός Κοινής Διάσκεψης Πόλεων (MIJC) κατά μήκος της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού, στη μεγαλούπολη Σιάν της Κίνας, από τις 29 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου. Μαζί του την Καλαμάτα εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος - πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Μεσσηνίας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος.

Ο κ. Δημόπουλος ενημέρωσε ότι ο δήμαρχος της Σιάν (αξιωματούχος του Κινεζικού Κράτους, με αξίωμα αντίστοιχο του πρωθυπουργού της Ελλάδας), εκτός απροόπτου, θα έρθει στις αρχές Νοεμβρίου την Ελλάδα και θα επισκεφθεί μόνο δύο πόλεις, την Αθήνα και την Καλαμάτα. Παρατήρησε πως “στη διάσκεψη παραβρέθηκαν πολλοί Κινέζοι επιχειρηματίες και ενδιαφερόμενοι επενδυτές, οι οποίοι συνέλεξαν στοιχεία για όλες τις πόλεις που συμμετείχαν, καθώς και για την Καλαμάτα - και αναμένεται στο εγγύς μέλλον αναζήτηση επιχειρηματικών και επενδυτικών ευκαιριών στην περιοχή μας”.

Ο δημοτικός σύμβουλος σημείωσε πως “στο πλαίσιο της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας η Καλαμάτα αναζητεί μέσα από τις σχέσης της με την αδελφοποιημένη πόλη Σιάν:

1) Συνεργασία στον πολιτισμό - Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, ανταλλαγή πολιτιστικών events και φιλοξενία στην πόλη μας εκθέματος του Πήλινου Στρατού.

2) Συνεργασία στον τουρισμό: Η Καλαμάτα έχει τις υποδομές να φιλοξενήσει τουρίστες από την Κίνα. Διαθέτουμε ευρύ φάσμα τουριστικού ενδιαφέροντος όπως αξιοθέατα, μνημεία, παραλίες αλλά και πανέμορφο ορεινό τοπίο. Το λιμάνι μας έχει όλες τις προδιαγραφές για τουριστικά πλοία αλλά και την υποδοχή μεγάλων γιοτ.

3) Συνεργασία στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Μας ενδιαφέρει η ενίσχυση των υφιστάμενων και η δημιουργία νέων καναλιών εισαγωγής και εξαγωγής προϊόντων.

4) Συνεργασία στην ανάπτυξη νέων τουριστικών επενδύσεων. Κατά μήκος της ακτογραμμής της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής υπάρχουν διαθέσιμα σημεία για ανάπτυξη τουριστικών μονάδων.

5) Συνεργασία στην υγεία. Το κλίμα της πόλης αλλά και η γεωγραφική της θέση, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες υποδομές, την καθιστούν κατάλληλη για επενδύσεις ιατρικής φύσεως, όπως μονάδες αποκατάστασης, μονάδες μακροχρόνιας νοσηλείας και οίκους ευγηρίας.

6) Συνεργασία στη μόρφωση και την εκπαίδευση. Δυνατότητα ανταλλαγής φοιτητών μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πόλης μας με αντίστοιχα ιδρύματα της Σιαν.

7) Η Καλαμάτα ενδιαφέρεται να φιλοξενήσει στο μέλλον μια Διάσκεψη MIJC”.

Σε επισημάνσεις σχετικές με το ταξίδι στη Σιάν προέβησαν, επίσης, ο Θανάσης Βασιλόπουλος και ο Βαγγέλης Ξυγκώρος, επισημαίνοντας τον οικονομικό δυναμισμό και τις ευκαιρίες που κρύβει η Σιάν των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, πολιτισμική πρωτεύουσα της Κίνας, απαρχή του Δρόμου του Μεταξιού και οικονομικό κέντρο του κεντρικού τμήματος της χώρας.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το δήμαρχο και το Δήμο Καλαμάτας, για τη δυνατότητα που δόθηκε στο Επιμελητήριο να εκπροσωπηθεί σε αυτήν την αποστολή.


NEWSLETTER