Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 10:46

Καλαμάτα: Ξεμπλοκάρουν Παναγιώταρου και Δυτ. Παραλία (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Το ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) ενέκρινε τη μερική τροποποίηση του ΓΠΣ του Δήμου Καλαμάτας, και έτσι αποδεσμεύονται για τουριστική αξιοποίηση το ακίνητο Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια και το κομμάτι στη Δυτική Παραλία που προβλεπόταν για λιμάνι.

Η συνολική αναθεώρηση του ΓΠΣ κόλλησε, ενώ μέσα στο 2018 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πολεοδομική μελέτη στην Κηπούπολη.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=f8v3wvsobUw}

Αυτά τόνισε η αρμόδια αντιδήμαρχος του Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα, ενημερώνοντάς μας για όλα τα πολεοδομικά ζητήματα του δήμου. Ειδικότερα, ανέφερε:

- Για το Ασπρόχωμα: “Eχει υπογραφεί η συμπληρωματική σύμβαση με το μελετητή για την ανασύνταξη της πράξης εφαρμογής, εφαρμόζοντας το νόμο 4315 του 2014, που προσδιορίζει τις εισφορές σε χρήμα και σε γη. Μέσω της σύμβασης αυτής θα γίνει και η μεταγραφή στο Κτηματολόγιο, για να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα σε τακτοποίηση των ιδιοκτησιών.

Η μελέτη συντάσσεται ήδη από το μελετητή. Περί τα τέλη Ιουλίου θα μας έχει παραδώσει τη μελέτη και θα ελεγχθεί από την υπηρεσία. Θα αναρτηθεί μέσα στον Αύγουστο, για να λάβουν γνώση οι ιδιοκτήτες και να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις. Αυτές θα αξιολογηθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου που θα έχει και την τελική κύρωση της πράξης εφαρμογής”.

- Για την Κηπούπολη: “Αναρτήθηκε η μελέτη το Πάσχα και κατατέθηκαν 30 περίπου ενστάσεις. Περιμένουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έρθουν από το μελετητή μαζί με τροποποιήσεις για τις ενστάσεις και οι συμπληρωματικές ενέργειες που αφορούν πράξεις αναλογισμού. Θα αναρτηθεί και η μελέτη για τα επικείμενα την ερχόμενη εβδομάδα, για τυχόν ενστάσεις, που θεωρούμε ότι δε θα υπάρχουν. Μετά την ανάρτηση αυτή, θα κλείσει με υπογραφή του περιφερειάρχη η πράξη εφαρμογής της Κηπούπολης, χωρίς καμία εκκρεμότητα. Μέσα στο 2018 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, με δεδομένο ότι η μελέτη έχει ελεγχθεί πολλές φορές από την υπηρεσία μας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου”.

- Για τη Βέργα: “Οι ενστάσεις διαβιβάστηκαν στην Περιφέρεια για να φτιάξει την εισήγηση για το ΣΥΠΟΘΑ. Ζητήθηκαν από την Περιφέρεια συμπληρωματικά στοιχεία που η υπηρεσία μας συντάσσει. Τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το ΣΥΠΟΘΑ και μετά θα διαβιβαστεί στο υπουργείο για σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Για τη Βέργα ολοκληρώνονται τα χρονοδιαγράμματα από μας. Μετά τα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου θα διαβιβαστεί στο υπουργείο η πολεοδομική μελέτη και είναι θέμα του υπουργείου πότε θα συντάξει το Προεδρικό Διάταγμα και θα πάει για ΦΕΚ”.

- Για τη Μικρή Μαντίνεια: “Μέχρι το τέλος του μήνα θα πάει στην Οικονομική Επιτροπή η δημοπράτηση της πολεοδομικής μελέτης. Πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στην πολεοδομική μελέτη που αφορούν τα ρέματα και τη γεωλογική καταλληλότητα, οι μελέτες των οποίων συντάχθηκαν και επιφέρουν αλλαγές. Ο μελετητής θα αναλάβει τις προσαρμογές της πολεοδομικής μελέτης και την πράξη εφαρμογής, σε μία φάση για να γίνουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες”.

- Για το σχέδιο της Καλαμάτας: “Θα βγει ένα συνολικό πακέτο για πράξεις αναλογισμού και πράξεις εφαρμογής, σε περιοχές που δεν είχαν ολοκληρωθεί αυτές οι διαδικασίες και είναι απαιτητό, ώστε να βγουν οικοδομικές άδειες, χωρίς την επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

Το ΣΥΠΟΘΑ ενέκρινε την τροποποίηση του ΓΠΣ και αποδεσμεύεται η επένδυση του Παναγιώταρου, προκειμένου ο δήμος να προχωρήσει τη διαδικασία της δημοπρασίας, για να το πάρει κάποιος ιδιώτης και να δημιουργήσει τουριστική επένδυση. Αποδεσμεύτηκε και το κομμάτι στη Δυτική Παραλία που προβλεπόταν για λιμάνι, για τουριστική χρήση, για να απελευθερωθούν τουριστικές επενδύσεις”.

Η κ. Ντίντα παρατήρησε, ακόμα, πως “υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις. Με την ευκαιρία χρηματοδοτικού προγράμματος του ΕΣΠΑ για επενδύσεις από ιδιώτες, το πρώτο εξάμηνο του 2018, από το Δήμο Καλαμάτας διεκπεραιώθηκαν πάνω από 120 χρήσεις γης που αφορούσαν τουριστικές επενδύσεις. Είναι σημαντικό γιατί δείχνει το ενδιαφέρον για μεγάλες και μικρές τουριστικές επενδύσεις”.

Η αντιδήμαρχος ενημέρωσε πως “η συνολικότερη αναθεώρηση του ΓΠΣ αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα. Το υπουργείο μας ενημέρωσε ότι αν θέλουμε διευρυμένη τροποποίηση, θα πρέπει να κάνουμε ανασύνταξη του ΓΠΣ και να ενσωματώσουμε και τους πρώην Δήμους Θουρίας, Αριος, Αρφαρών. Για τη συνολική αυτή μελέτη θα είναι πολύ μεγάλο το κόστος, που δεν είμαστε σε θέση να επωμιστούμε”.

Ωστόσο, κλείνοντας, ανέφερε ότι “ενδεχομένως να συζητηθεί το θέμα. Γιατί υπήρξαν αλλαγές στις χρήσεις γης σε πρόσφατο νομοσχέδιο κι ενδεχομένως να απαιτήσει να γίνουν τροποποιήσεις στο ΓΠΣ, για να εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές”.

Γ.Σ.