Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018 13:22

Καλαμάτα: Διαφωνίες επαγγελματιών για την 23ης Μαρτίου

Γράφτηκε από τον

Διαφορετικές απόψεις ακούστηκαν στη δημόσια συζήτηση για την αναδιάταξη της πλατείας και της οδού 23ης Μαρτίου, το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα “Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη”, στο παλιό Δημαρχείο Καλαμάτας.

Επαγγελματίες της περιοχής από εμπορικά καταστήματα, όπως και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, τάχθηκαν κατά της αύξησης των πεζοδρομίων και της μείωσης του πλάτους του δρόμου και των θέσεων στάθμευσης.

Οι μελετητές (Στρατηγέας, Καμαρινοπούλου, Ευσταθιάδης, Δεληγιώργη) σημείωσαν ότι η μελέτη είναι μια πρόκληση για αύξηση του πολιτιστικού τουρισμού - και επεσήμαναν την αναρχία που επικρατεί, τόσο στην κυκλοφορία όσο και στη στάθμευση στην οδό 23ης Μαρτίου. Ανέφεραν πως “είναι έντονη η παράνομη στάθμευση με το διπλοπαρκάρισμα ή το παρκάρισμα στις γωνίες και σε διαβάσεις”, ενώ εκτίμησαν πως η ζήτηση μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις υφιστάμενες θέσεις στάθμευσης, καθώς υπάρχουν κενές νόμιμες θέσεις στο πάρκινγκ του Νέδοντα.

Πρότειναν, μεταξύ άλλων: Μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Μείωση του πλάτους του δρόμου στα 3,25 μέτρα. Αύξηση του πεζοδρομίου (6,5 μέτρα από 3), καθώς και της κεντρικής νησίδας και της πλατείας. Επαναχωροθέτηση των προτομών. Προσθήκη διαβάσεων για πεζούς. Οδευση τυφλών. Αύξηση του χώρου πρασίνου. Κυβόλιθους στο οδόστρωμα.

Επαγγελματίες του Ιστορικού Κέντρου και της οδού 23ης Μαρτίου υποστήριξαν ότι η εμπορικότητα της περιοχής έχει πέσει κατακόρυφα ενώ ευνοούνται τα μπαρ με τραπεζοκαθίσματα και ο κόσμος δεν μπορεί να περπατήσει. Δήλωσαν πως “την επέκταση δεν τη χρειαζόμαστε" - και είπαν "να μη μικρύνει το οδόστρωμα και να μην περιοριστούν οι θέσεις στάθμευσης”, ενώ εκτίμησαν ότι "η ανάπλαση της πλατείας εξοβελίζει καταστήματα”.

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λίλιαν Ψηλάκη διαφώνησε με την αύξηση των πεζοδρομίων και τη μείωση του δρόμου, κι εκτίμησε ότι θα ευνοηθούν τα μπαράκια και οι καφετέριες και θα περιοριστούν τα εμπορικά καταστήματα.

Ακούστηκε επίσης μία άποψη ότι “έχουν καταληφθεί τα πεζοδρόμια, δεν καθαρίζονται οι πεζόδρομοι και θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα”.

Διαφορετική ήταν η γνώμη του αγιογράφου Κώστα Ζαφειρόπουλου, που είπε ότι “πρέπει να φύγουν τα μεγάλα δέντρα για να φανούν τα σημαντικά κτήρια της περιοχής”. Ο ίδιος συμφώνησε με τους μελετητές “να μεγαλώσουν τα πεζοδρόμια και ο δρόμος να γίνει για να περνά ένα αυτοκίνητο”.

Μια ακόμα γνώμη ακούστηκε από τον αρχιτέκτονα της Τ,Υ. του Δήμου Καλαμάτας, που είπε “ναι σε περισσότερο και ωφέλιμο χώρο της πλατείας 23ης Μαρτίου, κι όχι να γίνει... τούρτα για προτομές”.

Η τελευταία άποψη που εκφράστηκε ήταν ότι σε μικρό δρόμο δεν θα μπορούν να γίνονται παρελάσεις και περιφορές.

Ο επικεφαλής των μελετητών παρατήρησε ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις δεσμεύονται με οδηγίες που πρέπει να τηρήσουν. Σημείωσε επίσης πως η κατεύθυνση είναι στα κέντρα των πόλεων να μην κυκλοφορούν αυτοκίνητα με ορυκτά καύσιμα. Επεσήμανε ακόμη το τρίπτυχο πολιτισμός – ιστορία – τουρισμός, και ανέφερε πως με τις νέες διευθετήσεις μπορούν να ευνοηθούν βιβλιοπωλεία με παλιά βιβλία, καταστήματα με εκκλησιαστικά είδη ή με έμφαση σε ένα θέμα.

Οσο για τις θετικές συνέπειες της απομάκρυνσης των αυτοκινήτων, έφερε ως παράδειγμα τις πιο επιτυχημένες εμπορικές οδούς στο κέντρο της Αθήνας, Ερμού και Βουκουρεστίου, καθώς και το Μοναστηράκι.

Γ.Σ.