Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 09:03

Καλαμάτα: Από Υπαπαντής και Πλαστήρα θα ξεκινήσουν τα έργα αναπλάσεων

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Καλαμάτα: Από Υπαπαντής και Πλαστήρα θα ξεκινήσουν τα έργα αναπλάσεων

 

Τις πρώτες μέρες του Αυγούστου πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τα έργα που θα υλοποιήσει ο Δήμος Καλαμάτας, από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Οπως επεσήμανε στην “Ε” ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, τα δύο πρώτα έργα για τα οποία θα κατατεθούν φάκελοι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι η ανάπλαση της οδού Πλαστήρα στη Δυτική Παραλία και η αναβάθμιση της πλατείας Υπαπαντής.

“Εχει καθυστερήσει το πρόγραμμα” παραδέχθηκε ο δήμαρχος, αλλά παρατήρησε πως στις αρχές του επόμενου μήνα θα φύγουν οι φάκελοι για την Περιφέρεια, για να δοθούν εγκρίσεις δημοπράτησης.

Για το έργο της Πλαστήρα ο δήμαρχος έκανε λόγο για σημαντικό έργο, που προβλέπει πράσινο, πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο. Για την πλατεία Υπαπαντής είπε ότι είναι μελετητικά έτοιμη και πως υπάρχει και η έγκριση από το ΚΑΣ. Αργότερα, θα ακολουθήσουν και άλλα έργα, για τα οποία υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως η έγκριση της Διεύθυνσης Κυκλοφοριακού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα. Για την ανάπλαση της Ναυαρίνου ανέφερε ότι αναμένεται έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που θα σταλεί στην αρμόδια διεύθυνση της Αποκεντρωμένης, για να δώσει και τη δική της έγκριση. Για τη διάνοιξη της Βουλγαροκτόνου ενημέρωσε ότι απαιτείται ο προσδιορισμός τιμής μονάδας για τα ακίνητα που θα απαλλοτριωθούν.

Ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι στην επόμενη φάση θα προωθηθούν οι διαδικασίες για έργα - παρεμβάσεις κοινωνικής φύσης. Ενημέρωσε ότι η μελέτη είναι έτοιμη για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με άνοια - Αλτσχάιμερ, που θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει στο παλιό Δημαρχείο στην οδό Θουκυδίδου, ενώ ανέφερε ότι ο δήμος θα νοικιάσει από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας το κτήριο της παλιάς Ιερατικής Σχολής, όπου θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει Κέντρο Διημέρευσης ΑμεΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η έγκριση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.) του Δήμου Καλαμάτας, με τίτλο “Καλαμάτα 2020: Βιώσιμη και Εξυπνη Πόλη” από την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι προϋπολογισμού 9.165.000 ευρώ. Τα έργα και οι δράσεις που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος είναι: 1) Αναδιάταξη - αναδιοργάνωση πλατείας 23ης Μαρτίου, 1,5 εκ. ευρώ. 2) Ανάπλαση οδού Αναγνωσταρά και κάθετων δρόμων στον πεζόδρομο της οδού Αριστομένους, 500.000 ευρώ. 3) Ανάπλαση πλατείας Μαυρομιχάλη, 315.000 ευρώ. 4) Ανάπλαση οδού Ναυαρίνου (α’ φάση) από οδό Τσαμαδού έως οδό Ακρίτα, 650.000 ευρώ. 5) Ανάπλαση οδού Πλαστήρα, 800.000 ευρώ. 6) Διάνοιξη οδού Βουλγαροκτόνου από οδό Κρήτης έως οδό Κορώνης, 300.000 ευρώ. 7) Διασύνδεση δικτύου ποδηλατοδρόμων στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού, 100.000 ευρώ. 8) Ολοκλήρωση αναπλάσεων Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, 400.000 ευρώ. 9) Εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής πληροφόρησης πολιτών και επισκεπτών, 260.000 ευρώ. 10) Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων, 390.000 ευρώ. 11) Δομή παροχής βασικών αγαθών Δήμου Καλαμάτας, 343.980 ευρώ. 12) Ενίσχυση της δομής “Βοήθεια στο σπίτι” Δήμου Καλαμάτας, 196.560 ευρώ. 13) Ιδρυση και λειτουργία Κέντρου Διημέρευσης ΑμεΑ, 1.012.800 ευρώ. 14) Ιδρυση και λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με άνοια - Αλτσχάιμερ, 700.000 ευρώ. 15) Λειτουργία δημοτικού ιατρείου και δημιουργία κινητής ιατρικής μονάδας, 407.200 ευρώ. 16) Τοπικό σύμφωνο απασχόλησης για ανέργους, 69.460 ευρώ. 17) Χρηματοδότηση ίδρυσης νέων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στους τομείς του τουρισμού (με έμφαση στον εναλλακτικό), της αγροδιατροφής και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, 340.000 ευρώ. 18) Ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους στους τομείς του τουρισμού (με έμφαση στον εναλλακτικό), της αγροδιατροφής και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, 600.000 ευρώ. 19) Λειτουργία θερμοκοιτίδας για νέες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (start ups) στους τομείς της RIS3 Πελοποννήσου, 280.000 ευρώ.

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER