Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 10:06

Καλαμάτα: Επιτροπή του ΥΠΠΟ για το διατηρητέο Αριστομένους και Βασ. Κωνσταντίνου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Καλαμάτα: Επιτροπή του ΥΠΠΟ για το διατηρητέο Αριστομένους και Βασ. Κωνσταντίνου

 

 

Επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού θα διενεργήσει αυτοψία στο διατηρητέο κτήριο στη συμβολή των οδών Αριστομένους και Βασ. Κωνσταντίνου στην Καλαμάτα, προκειμένου να εξετάσει αν υπάρχει δυνατότητα ανακατασκευής και αναπαλαίωσής του.

Η επιτροπή θα εξετάσει το κτήριο, μετά από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε προς τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου από τον ιδιώτη πολιτικό μηχανικό που έχει αναλάβει το έργο, για λογαριασμό της εταιρείας που το έχει αγοράσει.

Εργο της επιτροπής, σύμφωνα με την απόφαση συγκρότησής της, “είναι ο έλεγχος της κατάστασης και η πρόταση μέτρων για το χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης, κτήριο επί των οδών Αριστομένους και Βασ. Κωνσταντίνου 1 (πρώην Γρ. Λαμπράκη) στην Καλαμάτα, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας VINNY LTD”. Σημειώνεται ότι το κτήριο -πρώην ιδιοκτησίας Ε. Ρεμπουτσάκου- έχει χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση τον Αύγουστο του 1985 ως “έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία”.

Η επιτροπή, όπως σημειώνεται στην απόφαση, θα πρέπει να υποβάλει το πόρισμά της μέσα σε 2 μήνες από τη συγκρότησή της. Το πόρισμα θα υποβληθεί -κατά περίπτωση, α) στη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων σε περίπτωση που εισηγείται την κατεδάφιση του μνημείου εν όλω ή εν μέρει, με συνημμένη μελέτη και β) στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου σε περίπτωση που η επιτροπή δεν εισηγείται την κατεδάφιση του μνημείου εν όλω ή εν μέρει”.

Η επιτροπή αποτελείται από τους α) Γεώργιο Παναγιωτουνάκο πολιτικό μηχανικό της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, β) Τρύφωνα Μαυρίκη αρχιτέκτονα μηχανικό της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, γ) Χρήστο Πιλάλη συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, δ) Δήμητρα Αρβανίτη αρχαιολόγο - ιστορικό της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων και ε) Ηλία Νικολαρέα αρχιτέκτονα μηχανικό της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER