Σάββατο, 28 Ιουλίου 2018 09:50

Χρειάζονται λεφτά για να κρατηθεί το ΔΗΠΕΘΕΚ

Γράφτηκε από τον
Χρειάζονται λεφτά για να κρατηθεί το ΔΗΠΕΘΕΚ

Ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη, για να κρατήσει το ΔΗΠΕΘΕΚ στη ζωή και σε αξιοπρεπή λειτουργία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και της “Φάρις”, από το 2018 έως και το 2020, την οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Πέμπτης.

Στην εισήγησή της η πρόεδρος της “Φάρις” Αναστασία Μπελογιάννη ανέφερε ότι κάθε χρόνο το υπουργείο θα επιχορηγεί το ΔΗΠΕΘΕΚ με 35.000 ευρώ και η Περιφέρεια θα βάλει 15.000 ευρώ το 2018, 20.000 το 2019 και 25.000 ευρώ το 2020. Για να επιχορηγείται από το υπουργείο, το ΔΗΠΕΘΕΚ πρέπει έχει καλλιτεχνικό διευθυντή, 3 τουλάχιστον παραγωγές το χρόνο (χειμερινή, θερινή και παιδική) και ηθοποιούς κατά 80% επαγγελματίες.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας παρατήρησε πως “ένα ΔΗΠΕΘΕ δεν μπορεί να σταθεί με 35.000 ευρώ επιχορήγηση” και εξήγησε: “Τα 2/3 τα παίρνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Το ΔΗΠΕΘΕΚ υπογράφει συμβόλαια με ηθοποιούς και πρέπει να πληρώσει. Μια χειμερινή παράσταση με αξιώσεις δεν είναι κάτω από 120.000 ευρώ”. Εκτίμησε ότι “τα 35.000 ευρώ είναι για τον καλλιτεχνικό διευθυντή και για διαφήμιση – προβολή” κι επεσήμανε πως “η Περιφέρεια πρέπει να στηρίζει, να δώσει γενναία χρηματοδότηση για παραστάσεις στις άλλες μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας”. Εκφράζοντας τη δυσφορία του για την ανεπαρκή χρηματοδότηση, ο κ. Νίκας είπε ότι “είναι σαν να λένε, πάρτε κόλλυβα 35.000 ευρώ και βρείτε άλλα 200.000 ευρώ. Στο παρελθόν ήταν 400.000 ευρώ η επιχορήγηση”. Τέλος, ζήτησε από το Σώμα “να αποδεχθούμε την προγραμματική σύμβαση, μέχρι να αλλάξουν αντίληψη κεντρικά. Πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει το ΔΗΠΕΘΕΚ”.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος παρατήρησε ότι “τα 35.000 ευρώ είναι μια κοροϊδία και μισή. Με τα χρήματα που προβλέπονται από την Περιφέρεια, είναι σαν να βάζει τα μεταφορικά για τις παραστάσεις στους άλλους νομούς”. Ζήτησε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για ηθοποιούς και εργαζόμενους, να δοθεί βάρος στο παιδικό θέατρο και παιδικές παραγωγές με 5 ευρώ εισιτήριο”. Δήλωσε ότι ψηφίζουν λευκό, “γιατί είναι κοροϊδία του υπουργείου”.

Υπέρ της προγραμματικής σύμβασης ψήφισαν η πλειοψηφία και οι παρατάξεις Μάκαρη και Μπρεδήμα και λευκό η “Λαϊκή Συσπείρωση”, ο Μ. Αντωνόπουλος, ο Γ. Δημητρούλιας και ο Π. Αλούπης.

Γ.Σ.


NEWSLETTER