Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 18:18

Ο δήμος για το καλντερίμι στη Βέργα

Γράφτηκε από την

Με καθυστέρηση ο Δήμος Καλαμάτας θυμήθηκε και ενημερώνει ότι με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε ως μνημείο το καλντερίμι από Κάτω προς Ανω Βέργα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, στις 20 Ιουνίου, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 143/ΑΑΠ/9.7.2018, χαρακτηρίστηκε ως μνημείο το παλαιό λιθόστρωτο μονοπάτι το οποίο συνέδεε τους οικισμούς της Κάτω Βέργας, της Ανω Βέργας και τον Αγιο Γεώργιο. Ο χαρακτηρισμός έγινε διότι -σύμφωνα με την υπουργική απόφαση- το μονοπάτι αποτελεί τεκμήριο παραδοσιακής τεχνικής άμεσα συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής, καθώς και της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της περιοχής από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Κατόπιν αυτού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί του ανωτέρω μνημείου (επισκευή, συντήρηση, προσθήκη) ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αυτού χωρίς προηγουμένως να ζητηθεί η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, διά των αρμοδίων υπηρεσιών του (Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, Γ΄ Σεπτεμβρίου 42 και Πολυτεχνείου 9, Τ.Κ. 104 33 - Αθήνα, τηλ. 210/52.19.029 και Yπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, Μαιζώνος 17, Τ.Κ 262 23 - Πάτρα, Τηλ. 2610-22.51.47).

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης είχε σημειώσει πως “ο πρόσφατος χαρακτηρισμός του καλντεριμιού που συνδέει την Κάτω με την Ανω Βέργα και τον Αγιο Γεώργιο στο Καλάθι, ως μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί αναμφισβήτητα μια ευχάριστη είδηση και σαφώς δικαίωση συλλόγων και φορέων της περιοχής, αλλά και συγκεκριμένων ανθρώπων, όπως ο Κώστας Μαρκάκης, που ανάδειξαν το θέμα και προσπάθησαν να διασώσουν τα αξιόλογα ευρήματα της περιοχής (καλντερίμια, ξερολιθιές, βρύσες, κ.λπ.). Θα πρέπει να αναζητηθεί κατάλληλη χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ, Leader) για να αποκατασταθούν και να γίνουν επισκέψιμα”.